Kıdem Tazminatı
Günümüzde herkes kendine uygun bir işte çalışıyor. Özellikle de yeteneklere ve bilgi birikimlerine göre iş tercihi yapılıyor. Çeşitli işlerde çalışan kişiler de kendi haklarını bilmeliler.
Kıdem tazminatı her işçinin emeğinin karşılığını alması durumudur. Bu kıdem tazminatının işçi ve işveren için olumlu tarafları olduğu kadar aksi yönde neticesi de doğabilir. Kıdem tazminatını kazanmak için bazı şartlar aranır.
Kıdem Tazminatı Nedir?
Çeşitli sektörlerde çalışan işçiler çalıştıkları sektörde tüm hizmet süreleri boyunca belli bir emek verirler. İşçilerin çalıştıkları bu sektörde verdikleri emeğin karşılığını almaları için kıdem tazminatı verilir. Kıdem tazminatı, yasalar ile teminat altına alınan yasal bir sistemdir. Bu kıdem tazminatlarını almak için bazı durumlarda belli şartlar aranır. İşçiler tüm yıllarda çalıştıkları süre boyunca büyük bir emek vermekteler. Yıllarca aynı sektörde çalışıp emek veren işçilerin kıdem tazminatı hakkı doğar.
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır ve Şartları Hakkında Bilgi
Her çalışanın hakkı olan kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. Özellikle 1475sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi baz alındığında 4857 sayılı iş kanununa göre çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alırlar. Bunun için de yasa ile 7farklı hal belirtilmiştir. Bu sebepler ise şöyle sıralanabilir;
-İşçinin haklı bir sebep ile işi bırakması
- İşçinin haklı bir sebep olmadan da işten çıkarılması
- İşçinin emekli olmak için işi bırakması
- Erkek işçilerin de askerlik yapmak için işlerini bırakmaları
- İşçilerin emeklilik ile ilgili diğer şartları tamamladıktan sonra emeklilik yaşını beklemeleri için işçinin işini bırakması
- Kadın işçinin de evlendikten sonra bir yıl içinde işi bırakması durumu
- İşçinin ölmesi ile birlikte de kıdem tazminatı verilir. Tüm bu belirtilen durumlarda her çalışma yılına göre işçiye brüt maaşı kadar bir kıdem tazminatı ödenmektedir.
Kıdem Tazminatı Haberleri
Tamamlayıcı emeklilik kıdemsiz de olur
Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek, “İlla da kıdem tazminatı reformuyla birlikte yürütülmesi gerekmiyor. Gelinen noktada kıdem tazminatını bir kenara koyduk ama tamamlayıcı emeklilik sisteminden vazgeçmiş değiliz” diye konuştu.
IMF'ten Türkiye'ye ilişkin olumlu açıklama
IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan "Kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir. Sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıyor" dedi.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir ve kimleri kapsıyor?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, gündeme gelmesinin ardından araştırılan konu olmaya başladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan tarafından 22 Haziran 2020 tarihinde ele alınan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, kıdem tazminatı ve fon konuları ile öne çıktı. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir ve kimleri kapsıyor? İşte, Noyan Doğan'ın yazısından detaylı bilgiler
Kıdem tazminatı nedir? | Uzmana Sor
Avukat F. Ozan Karagülle bu videoda kıdem tazminatına dair bilmemiz gerekenleri açıklıyor.
Koç, SEK'i sattı
TAT Gıda, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada SEK Süt'ün Çallı Gıda'ya satışının gerçekleştiğini duyurdu.
Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? 2021 kıdem tazminatı tavan ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu
Kıdem tazminatı tavanı yeni memur maaşlarının açıklanmasının ardından belli oldu. Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren, mali ve sosyal haklarıyla ilgili bilgiler ile tazminattan asgari ücrete artış oranlarını içeren genelge Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandı. Bakan Lütfi Elvan imzasıyla yayınlanan genelgede 2021 kıdem tazminatı tavan ücretinde kesin rakam duyuruldu. İşçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 7.638,96 TL oldu. İşte, merakla beklenen 2021 kıdem tazminatıyla ilgili bilgiler.
Son dakika... Memur ve işçilerin beklediği karar açıklandı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili bilgiler ile tazminattan asgari ücrete artış oranlarını içeren genelgeyi yayınladı.
Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu
Bir benzin istasyonunda çalışan genç, işe sakallı gidince işten kovuldu. Genç kılık kıyafet konusunda sözleşmede yazılı ifade yer almadığını belirterek soluğu İş Mahkemesi'nde aldı...
Çalışanlar ne istiyor?
Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar oldu? İşte yeni tavan fiyat ve kıdem tazminatı hesaplama yöntemi
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret zammı ile birlikte kıdem tazminatında tavan fiyatı da paylaştı. Kıdem tazminatı tavanı 7.117.17 liradan 8651.62 liraya yükseldi. Peki, kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor? İşte kıdem tazminatı hesaplama yöntemi…
Son dakika.. 2021 yılı asgari ücret tutarı açıklandı.. Yeni asgari ücret 2 bin 825 lira oldu
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısı bugün yaptı. Toplantı sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni asgari ücreti açıkladı. Yeni asgari ücret net 500 lira artış yapılarak 2 bin 825 lira oldu...
Son dakika... 2021 asgari ücret için sona gelindi! Milyonlarca kişinin gözü bu toplantıda
Son dakika... Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına devam ederken artık son aşamanın kapısı aralandı. Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak 20 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette sona gelindi. Yeni ücretle asgari geçim indirimi, GSS primi ve tazminatlar da değişecek. 2021 asgari ücretinin belli olacağı kritik görüşme bugün gerçekleşiyor.
Son dakika haberi: Yargıtay'dan emsal karar! Tazminatsız kovulmasının önünü açtı...
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği emsal nitelikteki kararla mesai arkadaşlarına tehditler savurup hakaret eden işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı. Kararda ' Açıklanan delil durumuna göre davalı işverenin fesihte haklı olduğu gözetilerek kıdem ve ihbar tazminatlarının reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalıdır. Mahkeme hükmü oy birliği ile bozulmuştur.' denildi. Kararla birlikte hal ve hareketleriyle iş yerindeki huzuru bozan geçimsiz işçiler işten atılabilecek.
MÜSİAD Başkanı Kaan'dan reformlara destek çağrısı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan "Tüm imkân ve projelerimiz ile yapısal reform çalışmasının destekçisi olacağız" dedi.
Endonezya yeni düzenlemelerle daha fazla yatırım hedefliyor
Endonezya, yeni istihdam düzenlemeleri kapsamında ülkede yerli ve yabancı yatırımların artmasını bekliyor.
Yargıtay'dan tüm çalışanları ilgilendiren mesai kararı! Bunu yaptı, tazminatından oldu...
Çalıştığı iş yerinde, uygulamalara kızıp mesaiyi terk eden işçi, tazminatsız kovuldu. İş Mahkemesi’nin ‘mağdur’ dediği işçiye kara haber Yargıtay’dan geldi. Emsal nitelikteki kararla; kafasına göre öfkelenip iş yerini terk etmek tazminatsız kovulma sebebi sayılacak.
‘Esnek çalışma tekliften çıkarıldı’
AK Parti ve MHP, vergi ve prim borçlarında 500 milyar liralık yeniden yapılandırmanın yolunu açan torba teklifte yer alan esneklik uygulamalarından vazgeçti.
Arabulucu da olsa fesih yasak kapsamında
Koronavirüs süreciyle birlikte çalışanların işten çıkarılması yasaklandı. İşten çıkarma işçinin rızasıyla yapılsa bile yasak kapsamına giriyor. Her ne kadar çalışanın rızası alınsa ve tazminatını almış olsa da, fesih yasağının ihlali anlamına gelen arabulucu veya ikale yoluyla çıkış işlemleri, işverenleri idari para cezası ile karşı karşıya bırakabilir.
Yargıtay karar verdi! Görev yeri değişen işçiler dikkat
Çalıştığı inşaat şantiyesinden aynı şirket bünyesindeki başka bir şantiyeye görevlendirilen işçi, istifa etti. İşverenin tazminat ödemediği mağdur işçiye müjde niteliğindeki haber Yargıtay’dan geldi.
‘Esnek çalışma’da pazartesi sürprizi
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan torba teklifte yer alan ve tepki çeken esnek çalışma maddelerinin yeniden değerlendirilmesine karar verildi. Sendikaların, çalışanların ciddi hak kaybına neden olacağı gerekçesiyle itiraz ettiği bu maddeler iktidar partisi içinde de eleştirildi. Bu maddelerin pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak MYK’da ele alınmasına karar verildi.
İşte istihdamda planlanan düzenlemeler
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden torba teklif esnek çalışma düzenlemeleriyle tartışılıyor. Bütün işçi sendikası konfederasyonlarının ortak bir deklerasyonla karşı çıktığı düzenlemelere göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar işyerlerinde süreli sözleşmeyle çalıştırılabilecek. Aynı zamanda çalışanların kısmi çalışmaya geçmesi de teşvik edilecek.
'İşçilerin tazminatına dokunmasınlar'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu’ndaki torba yasa teklifindeki esneklik düzenlemelerini eleştirerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a veto çağrısı yaptı.
Çalışanları ilgilendiriyor! Yargıtay'dan emsal işçi kararı
İşyerinde kendisine ‘ispiyoncu’ diyen mesai arkadaşıyla kavga eden işçiye kınama cezası verildi. Bir hafta sonra, aynı olay sebebiyle işten çıkartılan işçi soluğu mahkemede aldı. İş Mahkemesi’nin tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmettiği işçiye müjdeli haber Yargıtay’dan geldi.
Kısmi çalışmayı kabul edenlere 331 lira teşvik
Yapılan düzenlemeye göre kısmi süreli çalışmayı kabul eden çalışana 331 lira teşvik verilecek. Yıl sonuna kadar bir çalışan tamzamanlı çalışmaktan vazgeçer ve kısmi zamanlı çalışmaya başlarsa, işveren de kısmi zamanlı yeni bir çalışan daha alırsa teşvik verilecek.
İstihdamda kurallar değişti
Çalışma hayatında esnekleşmeyle ilgili düzenlemeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için istihdamın kuralları değişirken, kayıt dışı çalışanların kayıtlı hale getirilmesi halinde işverene teşvik verilmesi benimsendi. İşçi sendikaları konfederasyonları “Çalışma hayatını temelden etkileyecek düzenlemeler yapılıyor. Kıdem tazminatı hakkı dolaylı ortadan kaldırılıyor” eleştirisinde bulundu.
İstihdam paketi TBMM’de görüşülmeye başlandı: 200 bin kişiye 'işe dönüş' desteği
Meclis’te görüşülen işe dönüş teşvikinden 200 bin kişinin yararlanmasını öngörülürken, teşvikin işsizlik sigortası fonuna maliyeti 190 milyon lira olacak. Teklifteki maddeye göre işsizlik ödeneğinden yararlanacak şekilde işten ayrılan bir çalışan, 90 gün içinde yeniden çalışmaya başlarsa işsizlik maaşı aldığı süre kadarla sınırlı olmak üzere, sigorta primi teşvikinden yararlanacak.
İşte yeni istihdam paketi
AK Partili vekillerin imzasını taşıyan ‘İstihdam Paketi’ meclise sunuldu. Buna göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üstüne kısmi süreli çalışma olanağı sunulabilecek. İşe geri alınan çalışan için işverene teşvik verilecek. Kısa çalışma ödeneğinin süresi Temmuz 2021’e kadar uzatılabilecek. Kurumlar vergisinde ise Cumhurbaşkanı’na 5 puanlık indirim yetkisi tanınacak.
Son dakika... Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Bu kurallara uymayan tazminatsız işten çıkarılır
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan bu hafta kendisine gelen soruların yanıtlarını köşesinden yayınladı. İşte iş dünyasında bilmeniz gereken emeklilik, kıdem tazminatı ve kısa çalışma ödeneği detayları...
Yargıtay'dan emsal karar! İhbar tazminatında önemli adım
Yargıtay, evlilik sebebiyle istifa eden işçiye hem ihbar hem de kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, emsal nitelikteki kararıyla evlilik sebebiyle istifa eden genç kızların herhangi bir maddi kayıp yaşamasını engelledi.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay'dan önemli karar
Çalıştığı fabrikada çıkan yemeği beğenmediği yönünde görüş belirttiği için kapı önüne konulan işçi soluğu mahkemede aldı.
‘Ücretsiz izin salgın dönemiyle sınırlandırılmalı’
Koronavirüs süreciyle uygulamaya giren ücretsiz iznin kaldırılmasını isteyen Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklama yaptı.