Acı biber turşusu ile kış sofralarınıza lezzet ve renk katmaya ne dersiniz? Uzun süre saklayabileceğiniz bu turşuyu acıyı sevenler için birebir. Ayrıca evde kolayca da hazırlanabiliyor. Sofranızın favorisi olacak acı biber turşusunu denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Acı Biber Turşusu Nasıl YapılırFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente Nedir"Bakliyatlarla aranız nasıl?" diye sorsam çoğunuzun "Seviyorum fakat şişkinlik, gaz yapıyor diye yiyemiyorum" dediğinizi duyar gibiyim. Besleyicilik değeri çok yüksek olan baklagillerin bu tür sıkıntılara sebep olduğu bir gerçek. Buna sebep olan nedir, ne yaparsak bu istenmeyen etkilerinden kurtulabiliriz ve vücudumuz için biyoyararlılığını nasıl artırabiliriz sizlerle önce bunları paylaşıp arkasından besleyicilik değeri yüksek, lezzetli ve yapımı çok kolay baharatlı nohut çerez tarifini ve bunu nerelerde kullanabileceğinizi sizlerle paylaşacağım.<br><br>Instagram: @dilekcifttci
#NohutTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiUzakdoğu mutfağının popüler lezzetlerinden kimchi (kimçi) geleneksel kore yemeği olarak sofralarda yerini alıyor. Ana malzemesl Çin lahanası olan kimchi, yapımında fermente edilmiş sebzeler bulunuyor. Peki, Kimchi nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte Türk usulü kimchi tarifi...
#Kimchi NedirGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaLondra’nın en popüler Uzakdoğu restoranlarından Roka, İstanbul’u sevdi. 1’inci yılını dolduran ve kendi müdavimlerini edinen mekânın başarısının ardında, markayla uzun yıllar yurtdışında çalıştıktan sonra İstanbul mutfağını kuran şef Suna Hakyemez var. Şefle iki şehrin hikâyesini ve menüdeki lezzetleri konuştuk.
#Roka‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkBenim için dışarıda yemenin en zevkli taraflarından biri, menüyü inceleyip oluşan beklenti sonrasında değerlendirme sürecinin başlaması... Mabou’nun menüsünde okuduğum yemek adları ağzımı sulandıran türdendi. Istakozlu kuru fasulye beklentimi karşıladı, krem brüle ve Urfa biberli çikolata mus çok başarılıydı.
#MabouKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonNoni suyu, tropikal bir ağacın meyvesinden yapılan bir içecektir. Ağaç, meyve ve meyve suyunun geleneksel tıbbın bir parçası olduğu Güneydoğu Asya bölgelerinde doğal olarak yetişir. Son dönemlerde merak edilen bir bitki ve meyve olan noni meyvesi nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır detayları haberimizde...
#Noni MeyvesiLektin, yediğiniz yiyecekler de dahil olmak üzere tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Lektin içeren besinler çeşitli sağlık faydaları sağlayabilirler. Peki, lektin nedir, hangi gıdalarda bulunur? İşte lektin içeren besinler ve vücudumuza etkileri…
#LektinToplum arasında süt asidi olarak da tanınan laktik ait, yorgunlukla ilişkilendirilen bir bileşiktir. Dolayısıyla laktik asidin kişiyi neden yorduğuna dair pek çok araştırma yapılmaktadır. Peki, laktik asit nedir ve vücutta ne işe yarar? Bu asit nerelerde bulunur? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Laktik Asit Nedir?Gıda maddeleri arasında birbirinden farklı işe yarayan mamuller bulunmaktadır. Maya da en çok merak edilen ve kullanılan gıda ürünlerinden bir tanesidir. Maya nedir ve nasıl yapılır? Maya ne işe yarar ve neden kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Maya NedirSilaj kelimesinin kökeni İngilizcede silage sözcüğünden gelmektedir. Kelimenin Türkçe karşılığı ise bekletilerek mayalanan hayvan yemi demektir. İngilizcede silo silindir şeklinde tahıl deposu kelimesinden alıntıdır. Ek getirilerek kelime türemiştir. Dilimizde de silaj sözcüğüyle kullanılmaktadır. Hayvan besleme ve çiftçilik sektöründe yer almaktadır. Sizler için bilgilendirici şekilde detaylıca silaj nedir, nasıl yapılır, önemi nedir, yararları nelerdir ve tarihçesi konularını derledik.
#Silaj Nedir Ve Nasıl Yapılır?Birçok tütün mamulü bulunmaktadır. Bu tütün mamulleri farklı şekillerde ve özelliklerde olabilir. Yaygın olarak kullanılan tütün mamullerinden biriside enfiye olarak bilinmektedir. Sizler için Enfiye nedir? Nereden yapılır? Enfiye ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Enfiye Nedir?ZOR bir süreçten geçiyoruz.Hem bedenen, hem de psikolojik olarak sağlıklı kalmaya çalışırken az para harcamaya da gayret ediyoruz.Bu süreç pek çok sektörü derinden etkilerken yiyecek-içecek sektörünü de farklı bir yola sürükledi.Biz son tüketiciler olarak bağışıklığımızı güçlendirmek ve moralimizi iyi tutmak için yeni bitkisel bazlı seçenekleri, teknolojiyle geliştirilmiş yiyecekleri ve küresel tatları tatmak için uğraşırken, sektör firmaları da bu değişimi yakalayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirici içeriklere sahip yiyecek-içecekleri piyasaya sürmek için kendileri ile yarışıyorlar.Pandeminin etkisiyle önümüzdeki sürecin en büyük itici gücünün yiyecek-içecek sektörü olduğu herkes tarafından kabul edilmiş durumda.Dolayısıyla trendleri belirleyecek olan da yiyecek-içecekler...
#İzmirİklim değişikliğinin sebep olduğu felaketlerin ardı arkası kesilmezken, bilim insanları kötü gidişe dur demek için ellerinden geleni yapıyor. Buna ineklere deniz yosunu yedirmek de dahil. "Ne alakası var?" dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabı haberimizde...
#İnekler Metan Gazı