Bebeklerde Alerji
Bebeklerde Alerji Haberleri
Bebeklerde besin alerjisi: Neden olur, belirtileri, tanı ve tedavisi
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
Çalışan anneler işe dönmeden önce süt stoğu yapabilir
Yenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen cilt döküntüleri
Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda ortaya çıkan çeşitli cilt döküntüleri, aileleri zaman zaman endişeye düşürüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, en sık görülen 6 cilt hastalığı hakkında bilgi verdi.
Bebek ve çocuklara alerji testi nasıl yapılır?
Alerji, özellikle çocuklarda ve bebeklerde, gittikçe daha sık rastlanan bir rahatsızlık. Hal böyle olunca anne babalar, “Alerji testi nasıl ve ne zaman yapılır?” sorularını merak ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini başvurduğumuz uzmanlar bebeklere ve çocuklara yapılan alerji testi konusunda bilgi verdi.
Çocuklarda ve bebeklerde alerji tehtidi
Alerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
Bebeğinizin boyu ve kilosu yaşına/cinsiyetine göre normal mi?
Bebeğinizin boyu ve kilosu yaşına/cinsiyetine göre normal mi? Erkek bebeklerde boy ve kilo ortalamaları nelerdir? Kız bebeklerde boy ve kilo ortalamaları nelerdir? Bebeğinizin kilosu düşük ise ne yapılmalı? Bebeğinizin kilosu fazla ise ne yapılmalıdır? Bebeğinizin boyu ve kilosu yaşıtlarına göre normal mi?
Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama yöntemleri
Sağlıklı yaşamda en önemli besinlerden biri olan yumurta, kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Özellikle geniş katılımlı hafta sonu kahvaltılarında mutlaka sofrada yer alan yumurtayı tüketirken pek çok yöntem tercih ediliyor. Yumurtanın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz haşlaması. Peki, yumurta nasıl haşlanır?
Bebeklerde alerji belirtileri, tedavisi, alerji testi
Bebeklerde alerji, özellikle ilk bir yıl içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Vücudun bağışıklık sisteminin, yabancı madde olarak algıladığı uyaranlar olan toz, hayvan tüyü ve kepeği, sigara dumanı, besinler, ot, çimen, polenlere karşı olan aşırı tepkileri alerjiye yol açabilir. Bebeklerde şiddetli ağlama, kaşıntı ve kızarıkla kendini belli eden alerjiler hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'na sorduk.
Bebeğinizi güneş alerjisinden böyle koruyun
Ciltteki kaşıntı, alerjinin başlıca belirtilerinden...
Titizlik alerjiyi tetikliyor
Yenidoğan banyosu hakkında merak edilenler
Banyo sırasında musluk suyu mu, içme suyu mu kullanılmalı?
Bebeklere sebze meyve alırken dikkat!
Pazardan alınan sebze meyveler bebekler için tehlikeli olabilir.
Bu besinler bebeklerde alerjiye neden oluyor!
Alerjik bebeklerin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
"Anne sütü öz güveni artırıyor"
Her gün biyolojik açıdan yeni bir faydası ortaya çıkan anne sütünün bu kez psikolojik bir faydası ortaya çıktı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reşit Vural Yağcı, "İlk 2 yıl anne sütü alan bebeklerin öz güveni daha yüksek olur" dedi.
Anne sütünün bilinmeyen faydası
2 yıl anne sütü alan bebeklerin öz güveni yüksek oluyor!
Bebeğiniz alerji olabilir!
Yaklaşık her 10 kişiden 3-4’ü yaşamlarının bir döneminde alerjiden etkileniyor.
Hassas bebek ciltlerine en uygun kıyafetler Kanz’da!
Yazın bunaltıcı sıcaklarında bebeklerin kıyafet seçimlerinde nelere dikkat edilmeli?
BabyNeo’yla bebek çantanız artık eksiksiz!
Aileler rahat ve ekonomik günler geçirecek!
Tükürüğünde kortizol varsa dikkat
Stres hormonu kortizol seviyesi düşük olan bebeklerde alerji riskinin daha az olduğu belirlendi.
Bebekler Alerjiden Nasıl Korunur?
Sigara, alerji ve astımın en önemli tetikleyicisidir.
İlk aşı anne sütü
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, anne sütüyle beslenen bebeklerde alerji ve kronik hastalıkların daha az görüldüğünü bildirdi.
Bebekleri güneşten 50 faktörle koruyun
Yazın tatile giderken yetişkinler kadar bebeklerin bavulunu da özenle hazırlamak gerekiyor.
Anne sütü bebeğin zekasını geliştiriyor
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Köksal, yeni doğan bebekler için anne sütünün en değerli besin olduğunu belirterek, 'Anne sütü içen bebeklerin zeka seviyesi yüksek oluyor' dedi.
10 aylık bebek gelişimi - 10 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
Anne sütü hastalıklara karşı koruyor
Anne sütünün bebekler için çok önemli olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, 'Bebekler anne sütü ile beslendiğinde her ay yüzde 4 oranında obezite riskini düşüyor' dedi.
İnek sütü protein alerjisinde ne yapmalıyız?
İnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
“Besin alerjisi öksürük ataklarına neden olabilir”
ÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
Göz Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar
Gözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Emzirmek anne ve bebeğin güvende hissetmesini sağlar
Anne ile bebeği arasında emzirmenin eşsiz bir bağ kurulmasını sağladığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Op. Dr. Arzu Kublay, “Anne sütü, bebeğiniz için adeta koruyucu bir kalkan gibidir. Bağışıklığını güçlendirir, şekillendirir; bebeğinizin gelecekte sağlıklı bir birey olmasını sağlar. Bebeğiniz için doğal bir antibiyotiktir” dedi.
Göz Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar
Gözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Her 10 çocuktan birinde astım görülüyor, kontrolleri ihmal etmeyin
Çocuklarda en sık görülen kronik hastalığın astım olduğuna dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, çocuklarda astım ataklarını bebeklik döneminde besin alerjisinin de başlatabileceğini belirterek, “Ciltlerinde kızarıklık olan bebeklerde öksürük ve hırıltı atakları da varsa, mutlaka besin alerjisi ve çocukluk astımı açısından değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Uzmanlar pandemi sürecinde grip aşısını yaptırmayı tavsiye ediyor
Covid-19’da olduğu gibi viral salgın hastalıklarla mücadelede en büyük yardımcı unsurun aşılar olduğunu belirten İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, sonbaharda mevsimsel gribin pandemi sürecinde etkili olarak sağlık sistemini zora sokmaması için risk grubundakilerin yanı sıra gençlere de grip aşısı olmalarını önerdi.
Anne sütü bebeği bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonlarından koruyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt: "Anne sütü yaşamın ilk aylarında sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının oluşumu için kritiktir. Anne sütünün ilk ve en önemli prebiyotik ve probiyotik olduğu düşünülmektedir" dedi.
Çocuk doktorundan uyarı: Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın
Bebeklerin ilk yaz tatili deneyimi onlar için stresli de olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, küçük bebeklerde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı ve “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir. Maksimum koruma vadeden 50+ faktörlü ürünlerde daha fazla kimyasal var” dedi.
Bebeklerde 1 yaşına kadar beslenme nasıl olmalı?
Tamamlayıcı gıdalara geçişin her annenin merak ettiği konulardan biri olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Güroğlu, “İlk 6 ay anne sütü, bebeğin enerji ihtiyacının yüzde yüzünü karşılamaktadır. Altı aydan sonra bebeğin gereksinimlerinin artması ile birlikte anne sütü bu ihtiyacın tamamını karşılayamamaktadır. Bu nedenle altıncı aydan sonra katı gıdalara geçiş yapılmaktadır” dedi.
Anne ya da babası alerjik olan çocuklar daha riskli
Her geçen gün sıklığı artan alerji türlerinden biri de besin alerjisi. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, günümüzde her 17 bebekten 1’i birinin besine alerji gösterdiğini söyledi.
Sıcak havalarda artıyor! Peki hangi önlemler alınmalı?
Yaz aylarında cilt hastalıklarında artış görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Behram Danış, "Sıcaklık, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor." dedi.