Kalabalıklardan, trafik kaosundan çok hoşlandığımı söyleyemem ama “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Festivali” söz konusu olduğunda akan sular duruyor. Kentin o coşkusu, farklı özelliklere sahip, farklı kültürlerden gelen milyonlarca insanın bir aradalığı portakal çiçeğinin kokusu gibi insanı sarıp sarmalıyor. Bu yıl festival tarihi biraz ötelendiği için portakal çiçeği pek fazla yoktu ama onun yerini adeta terapi etkisi yapan dolunayda Seyhan Nehri panoraması aldı...
#Müge AkgünGösteri dünyasının ünlü isimlerinin çocukları anne babalarının servetleri sayesinde hayatlarına yaşıtlarından çok daha şanslı şekilde başlıyor. Lüks içinde büyümek bir yana bu ünlü çocuklar kavuşacakları aile servetleri de düşünülünce pek bir gelecek kaygısı yaşamıyor…
#Guy FieriSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru Erke6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazSon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorDünyanın en ünlü ikram kuruluşu DO&CO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi’de düzenlenen 2023 Grand Prix’inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DO&CO’nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.
#DO&COGünümüzde sık duyduğumuz buzul erimesi ilk kez gelmiyor dünyanın başına. 4 milyar yıldır, bir geliyor bir gidiyor buzullar. Tıpkı volkanların oluşturduğu tropik adalar gibi buzullar da yerkabuğunu değiştiriyor. Son buzul çağının bugünkü halini verdiği yeni kıta Amerika’nın ‘göller yöresi’ Madison’a gittik. Boy boy göller arasında, doğal ve kültürel zenginlikler açısından sürprizlerle dolu bir coğrafya…
#Ferdi AKARSULorin’le o kadar çok yol yaptık ki artık küçük gezginim duruma epeyce alıştı. Hatta bu kez tatil talebi ondan geldi: “Anne ne zamandır anne-kız tatili yapmıyoruz. Sen bir otel bul, eşyamızı koyup denize girelim, akşam da orada uyuyalım.” Datça’ya uğramak kısmet olmamıştı. Rotamızı bu kez Muğla’nın huzurlu ve sakin ilçesine çevirelim…
#Gizem CoşkunardaTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev Yemeği11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro FestivaliBu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizBirçoğumuz bütün kış ayakkabıları bir kenara fırlatıp kumlarda yürüdüğümüz, güneşin içimizi ısıttığı, masmavi denizin tadını çıkardığımız bir tatilin hayalini kurduk. Sundukları hizmetlerle öne çıkan, Türkiye’nin gözde ‘beach club’ları yazın popüler adresleri. Tatilinize iyi yemek, dans ve eğlence katmak isterseniz jürimizin oylarıyla belirlenen listeye göz atın.
#BeachKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilHayatlarını birleştirmeye karar veren iki kişinin mutluluğuna şahit olduğumuz düğünler bizim için ne kadar eğlenceliyse gelin-damat için bir o kadar yorucu olabiliyor. Ben de yeni evlenen çiftlerin aslında tüm sevgililerin hem sakinliğin tadını çıkarıp rahatlayacakları hem de romantizmi her şekliyle yaşayabilecekleri balayı otellerini listeledim.
#Seyahatİzmir’in Bornova ilçesinde, neredeyse 250 yıllık Mattheys Köşkü’nün bahçesindeyiz… Uzun bir restorasyon sürecinden sonra geçen hafta kapılarını bir ‘sanat merkezi’ olarak açan köşkün yeni sahibi, kendi aile tarihi köşkten de eski olan bir İzmir âşığı Lucien Arkas… Dedeleri 1700’lerde ta Marsilya’dan kalkıp incir ve üzüm ticareti için yerleşmiş İzmir’e. Ve geliş o geliş... Tam 10 jenerasyondur İzmir’de yaşayan Arkas’la hem aile albümlerini karıştırdık hem de çok yönlü kişiliğiyle el attığı işleri dinledik.
#Arkas HoldingGeçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerFiji, Pasifik Adaları’nda 300 küçük takımadadan oluşan çokkültürlü bir ülke... Pasifik Adaları’nın yemek kültürü, Fiji mutfağının da temelini oluşturuyor. Dünyanın en eski pişirme tekniklerinden kuyuda pişirmeyi kullanıyorlar. Tropik meyve ağırlıklı körileri de önemli bir yere sahip. Kuşbaşı doğranıp Hindistan cevizi sütünde pişmiş tavuklu köriyi ülkenin her köşesinde bulabilirsiniz.
#Fijiİnanılmaz güzellikteki Pemba Adası’nda günbatımında akşam yemeği, gastronomi sahnesi kadar gece hayatı da renkli olan Tulum, Atlas Okyanusu’na tepeden bakan restoranlar veya Versailles Şatosu’ndan ilham alan bir mekân… Seyahatlerimde deneyimlediğim en romantik rotalardan bir liste hazırladım. Öyle yerler ve yemekler var ki tek başınıza olsanız bile romantizmi sonuna kadar yaşayabiliyor, müthiş anılar ve hikâyeler biriktirebiliyorsunuz.
#GastronomiMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın Mutfağı