Tek suçlu patates kızartması değil!

Güncelleme Tarihi:

Tek suçlu patates kızartması değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 10:00

Patates kızartması tüketenlerin çoğu...

Haberin Devamı

Patates kızartmasının kilo almada tek başına suçlu olmadığını dile getiren Prof. Dr. Hakan Şentürk, öte yandan zayıflamak için çok fazla su tüketmenin uydurma olduğunu belirtti.

Suyu ne zaman içmeliyiz?

Suyun, vücudun istediği zaman tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şentürk, su yerine geçen ürünler yerine doğrudan su tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Şentürk, “Suyu ne zaman içmeliyiz?” şu yanıtı verdi:

“Hararetimiz olduğu zaman içmeliyiz. Aslında vücudumuz bunu çok iyi düzenliyor. Hararetimiz varsa su içmek zorundayız. Ama su içmeme alışkanlığımızın hiç olmaması da iyi değil. Su yerine geçecek meyve suyu, kola gibi içinden gaz çıkan içecekler, karton içindeki meyve suları çok zararlı içecekler. İki yönden zararlı. Birincisi, kalori kaynağı teşkil ediyor, içinde kimyasal maddeler var. İkincisi doğal su içme alışkanlığımızı azaltıyor. Bunun için eğer bunları tüketmezsek yani sentetik renkli suları tüketmezsek, normal suyu tüketmek zorunda kalacağız. Bu da daha iyi. Yani şu alışkanlığı edinmeye çalışalım: Bir restoranda gittiğimiz zaman, yiyeceğin yanında içecek olarak ne istersiniz dedikleri zaman su içeceğim diye düşünmek lazım. Böyle olduğu zaman zaten doğal olarak 1-1,5 litre suyu tüketeceğiz. Bu da vücudun ritmini sağlayacaktır" dedi.

Kilo vermek için çok su tüketmek doğru mu?

Prof. Dr. Şentürk, su tüketimi ile ilgili sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kilo vermek için günde 3 ya da 5 litre su tüketilmesi gibi söylemlerin tamamen uydurma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Şentürk, "Özellikle kilo vermek için günde 3 litre su tüketin, 5 litre su tüketin, bunlar tamamen uydurma şeyler. Bunlarla hiçbir yere gitmek mümkün değil. Gerek yemek esnasında gerekse yemek sonrasında ihtiyaç tutarında su tüketmenin hiçbir olumlu ya da olumsuz etkisi yoktur.”

“Patates kızartması tek başına suçlu değil”

Patates kızartmasının her seferinde çok suçlandığını dile getiren Prof. Dr. Hakan Şentürk, patatesin suçlandığı kadar zararlı olduğunu ama tek başına büyük bir suçlu olmadığını ve beraberinde tüketilen ürünlerle daha zararlı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Şentürk şunları kaydetti:

“Evet, suçlandığı kadar etkisi var. Soslar da aynı kapsama giriyor. Ama şöyle çok ilginç bir çalışmadan bahsedeyim. Danimarka’da bir çalışma yapılmış. Tek suçlunun patates kızartması olmadığı görülmüş, niye? Çünkü araştırmayı yapan kişi, gidip patates kızartması yiyen kişilerin süper market faturalarını toplamış. Bunların süper marketlerden neler aldıklarına bakmış. Şunu görmüş: Patates kızartması tüketenlerin çoğu süper marketlerden alkolü, bu renkli içecekleri, sosları ve tatlıları çok daha fazla alıyor. Yani bu bir bakıma indirekt şunun göstergesi, patates kızartması tek başına büyük bir suçlu değil. Onu tüketenler beraberinde çok daha zararlı şeyler tükettikleri için onun olumsuz durumlarına maruz kalıyorlar. Sırf patates kızartmasıyla kalıyorsanız garnitür olarak 15-20 patates yemenizden hiçbir şey olmaz. Araştırmanın gösterdiği gibi patates kızartmasını fazla tüketenler alkolü de fazla içiyor, sosları da fazla tüketiyor, meyve sularını da fazla içiyor, tatlıları da fazla yiyor. Dolayısıyla zarar buradan ileri geliyor.”

“Tatlandırıcılar beyni yanıltıyor”

Tatlandırıcılarında zararlarına değinen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şentürk, insanlarına tatlandırıcı aldığı zaman beyni yanılttığını söyledi. Prof. Dr. Hakan Şentürk, "Biz tatlandırıcı aldığımız zaman aslında bir ölçüde beynimizi yanıltmış oluyoruz. Sanki şeker yiyormuş gibi yanıltıyoruz. Beyinde bunun öcünü o kişiyi amansız olarak gerçek şeker almaya zorluyor. Dikkatinizi çekmiştir. Diyet kolanın yanında baklava istiyorlar. Tatlandırıcı aldıktan sonra eğer şeker yemiyorsanız çok bir zararı yok. Ama tatlandırıcının lezzetleri de doğal lezzetler değil" dedi.

Diyet kola daha mı yararlı?

Diyet kolanın da yararlı olduğuna inanmadığını bildiren Prof. Dr. Şentürk, “Az tükettiğimiz zaman zararlı olmayabilir. Ama önümüze gelen her şeyin içine tatlandırıcı atıyorsanız, bunun zararlı olmayacağını söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!