GeriHamilelik Hazırlığı Oruç, tüp bebek tedavisine engel mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Oruç, tüp bebek tedavisine engel mi?

Oruç, tüp bebek tedavisine engel mi?

Ramazanda tüp bebek tedavisiyle ilgili merak edilenler…

Tüp bebek tedavisi görecek kişiler oruç tutabilir m? Oruç tutmak sperm ve yumurta kalitesini etkiler mi? Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, ramazanda tüp bebek tedavisi hakkın merak edilenleri anlattı.

Tüp bebek tedavisi yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavidir. Anne adayı reglinin 2. günü ile birlikte tedaviye başlar. Her gün yumurtaları uyaran (büyüten) hormon iğneleri hastaya enjekte edilir. Ayrıca gün aşırı ultrasonda anne adayının yumurtalarının ne kadar büyüdüğü tüp bebek doktoru tarafından kontrol edilir. Hastanın yumurtaları uygun boyutlara geldiğinde doktoru tarafından anestezi eşliğinde toplanır. Yumurta toplama dediğimiz bu işlemden sonra hastanın 2-5 gün arasında embriyo transferi için bekleme süresi başlar. Çünkü bu dönemde anne adayının yumurtalarına embriyolog tarafından baba adayının spermleri mikroenjeksiyon yöntemi ile enjekte edilir. Oluşan embriyo, transfer aşamasına kadar doktor ve embriyoloğu tarafından takip edilir. Bu süreç boyunca hasta, iğne ve ilaç kullandığı, ultrasona girdiği için oruç tutamayacağını düşünür ve Ramazan ayında tüp bebek tedavisini erteler. Bu sürede hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri, ilaçları ve ultrason takiplerini iftardan sonra yapması önerilir. Ancak, hasta yumurtalarının toplanacağı gün, anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine önceden doktoru tarafından bildirilir.

Oruç tutan çiftlerin yumurta ve sperm kalitesinde bir değişiklik olur mu?

Ramazan ayı bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için bir fırsat olabilir. Ramazanda bir gün içinde en az iki öğün yemek yenildiğinden dengeli beslenilirse vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarı da yeterince karşılanmaktadır. Bundan dolayı erkekte sperm kadında yumurta kalitesi azalacak diye endişelenmeye gerek yoktur. Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez. Bu nedenle, ramazanda tüp bebek tedavisi yapılabilir, oruç tutmak engel değildir.


HAMİLELİK HESAPLAMA

False