GeriSağlık Kepekli tahıllılar bağışıklık sistemini güçlendiriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kepekli tahıllılar bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Kepekli tahıllılar bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Kış aylarında güçlü bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeli?

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren kepekli tahıllı bir beslenme şeklinin uygulanması gerektiğinin altını çizen Dahiliye Bölümü Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, bu aylarda sağlıklı kalmanın yollarını anlattı.

Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, bağışıklık sisteminin hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kişiyi koruyarak önemli bir görev yaptığını kaydetti. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için ilk adımın, sağlıklı yaşam stratejilerinin uygulanması olduğuna dikkat çeken Mollaoğlu, mikroorganizmalara karşı korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

  • Sigara ile diğer tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmak.
  • Sebze, meyve ve kepekli tahılların bol, doymuş yağların ise az olduğu bir beslenme şekli uygulamak.
  • Düzenli egzersiz yapmak.
  • Uygun kiloda olmak.
  • Yeterli süre uyumak (7-9 saat).
  • Kan basıncını takip etmek.
  • Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uymak ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek.
  • Suyu yeterli tüketmek.
  • Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinmek.

Hastalıklardan korunmak için vitamin takviyesi alınmalı

Kış aylarında D vitamini takviyesi alınması gerektiğini belirten Mollaoğlu, şu açıklamayı yaptı:
“Kişi yeterli sebze ve meyve yemiyor, daha çok beyaz ekmek tercih ediyorsa günlük bir multivitamin ve mineral desteği alabilir. Selenyum, A, C, E vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen vitamin D, B vitaminlerini içeren multivitaminler kullanılabilir. Yüksek dozlarda vitamin kullanımının yarardan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Uygun miktarda C vitamini tüketiminin gripten koruduğu bilinmektedir. Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber; kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir. Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır. Son zamanlarda vitamin D eksikliği olan kişilerde kış hastalıklarının daha çok görüldüğünü gösteren pek çok araştırma yapılmıştır. D vitamini seviyesini yükseltmenin en kolay yolu güneşlenmektir. Bu mümkün olmuyorsa D vitamini takviyesi alınabilir. Bu vitamin en çok balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir."

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Bitkisel ürünlerin de bağışıklığı güçlendirmede olumlu katkıları olduğunu vurgulayan Mollaoğlu, "Özellikle bu dönemlerde bitkisel ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenerek satılmaktadır. Bu maddelerin bağışıklığı artırıcı etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen; bireysel farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle bazılarının olumlu etkileri görülmüştür. Yeşil çay, sarımsak, probiyotik yoğurtlar, kefir, içerdiği protein ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların dışında kış aylarında en sık görülen grip salgınlarından korunmanın diğer bir yolu da aşılanmaktır. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin bağışıklık sistemi gençlere göre daha zayıf olduğundan aşılanmaları uygun olacaktır.”

CHA

False