GeriSağlık Hareketsiz yaşamak kanser riskini artırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hareketsiz yaşamak kanser riskini artırıyor

Hareketsiz yaşamak kanser riskini artırıyor

Bu, neden olduğu hastalıklardan yalnızca biri!

Fiziksel aktivite eksikliğinin günümüzde ölümcül hastalıklara yol açabilen risk faktörleri arasında 4.sırada yer aldığını söyleyen İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, uzun süre oturarak çalışan ve hareketsiz bir hayat sürenleri uyarıyor.

“Fiziksel aktivite eksikliği bulunan kişiler özellikle obezite (aşırı kilolu olmak), Tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp damar hastalıkları, osteoporoz, kolon ve meme kanseri açısından artan riske sahiptir. Ayrıca kilo kontrolü ortadan kalkmakta giderek obeziteye varan kilo artışı yağ kitlesinde artış kas kitlesinde azalma meydana gelmektedir. Bütün bunlar obezite ile tetiklenen Tip 2 diyabet kan basıncında artış (hipertansiyon) kan yağlarında artış (hiperlipidemi) gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.”

Kadınlarda rahim ve meme kanseri riski artırıyor

“Hareket azlığı enerji dengesinde bozulmaya, hormanal değişimlere, bağışıklık sisteminde ve antioksidan savunma mekanizmasında yetersizliğe yol açar. Bu nedenle başta meme, rahim ve kolon kanseri olmak üzere kanser riskinde artışa neden olur. Vücut yağ kitlesinin artması ile tetiklenen birtakım hormonal aktiviteler, insülin direnci, tümör gelişimini hızlandıran bazı maddelerin üretimindeki artış kanser riskini artıran faktörlerdir.”

“Yuvarlak sırt duruşu” sizde de başlamış olabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu ise omurga ve omurga çevresi kaslarda oluşan mekanik zorlanmanın, eğer dokunun dayanma kapasitesini aşarsa doku hasarı ve ağrıya yol açacağını söylüyor. Uzun süre hareketsiz kalmak ve sabit pozisyonda çalışmanın iskelet sistemi üzerindeki etkilerini şöyle anlatıyor:

“Uzun süreli sabit ve kötü postürde çalışmak boyun çevresindeki kasların zorlanmasına, gerilmesine ve kas yorgunluğuna yol açar. Bu sorun ilerleyen dönemde bölgesel kas ağrısı sendromuna neden olabilir. Boyunda hareket kısıtlılığı ve tutukluk, kollarda güçsüzlük ve çabuk yorulma ve baş ağrısı görülebilir. En çok 30-49 yaşlar arasında ve kadınlarda daha sık görülür.

Bel ağrılarının en sık görülen nedeni olan mekanik bel ağrısı gelişiminde hareketsiz kalmak, egzersiz yapmamak ve duruş bozukluğu önemli risk faktörleridir.

Oturuş sırasında duruşa dikkat edilmezse ve yanlış duruş alışkanlık halinde getirilirse ilerleyen dönemde omurgada yapısal olmayan deformiteler- duruş bozuklukları gelişebilir. “Yuvarlak sırt duruşu” çalışma ortamında ergonomiye dikkat etmeme, uzun süreli sabit pozisyonda ve sırtı desteklemeden, gövdeden öne eğilerek, başı gövdeden öne uzatarak oturma sonrasında gelişebilir. Bu duruşta sırtın arkaya açılanması artar (kamburluk), omuzlar düşüktür ve baş gövdeye göre öndedir. Kamburluk dik durmaya çalışmakla düzelir."

Hangi egzersizler öneriliyor?

Aykutoğlu, bahsi geçen sorunları önleyebilmek için şu önerilerde bulunuyor:

"Hareketsiz kalmanın, egzersiz yapmamanın ve uzun süreli sabit pozisyonlarda çalışmanın yol açabileceği kondisyon kaybını önlemek için yüzme, bisiklete binme, yürüyüş gibi aerobik egzersizler önerilir. Bu egzersizlere günde 20 dk ile başlanıp her hafta bu süreye 5 dakika ekleyerek ideal olan haftada 3-5 gün, 30 -45 dakikalık aerobik egzersiz kapasitesine ulaşılabilir. Bu egzersizlerin günlük yaşantıda bir alışkanlık halinde getirilmesi çok önemlidir. Aerobik egzersizleri ile fiziksel kondisyon korunur, kas iskelet sisteminin dayanıklılığı artar ve genel iyilik hali sağlanır." 

False