GeriSağlık Diyet Öncesi Yapılması Gereken Ölçüm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyet Öncesi Yapılması Gereken Ölçüm

Diyet Öncesi Yapılması Gereken Ölçüm

Kimlerin rejime başlamadan önce, hangi ölçümü yaptırması gerekiyor?

Tiroit hormonu yetersizliği olan guatr hastalarının diyete başlamadan önce hormon ölçümü yaptırmaları gerekiyor. Hastalık tedavi edilmeden çok katı rejimlerle kilo verilse bile, kişi hızla eski kilolarını geri alıyor. Bu tür rejimler sırasında kalp ve böbrek gibi bazı önemli iç organlar da zarar görüyor.

Prof. Dr. Cumali Aktolun, hormon ölçümlerinin gerekliliğini anlatıyor…

Rejimde Başarı Şansı Yok

”Yaz mevsimine yaklaştığımız bugünlerde tiroit hormon yetersizliği olan kişilerin, rejime alındığına tanık oluyoruz. Zayıflama rejimine girecek hastalarda, öncelikle tiroit hormonu ölçümleri yapılmalı. Ardından da varsa, tiroit hastalığı tedavi edilmeli. Tiroit hormon düzeyi normale geldikten sonra da, muhakkak uzman hekim kontrolünde kilo verdirici rejime alınmalı. Aksi halde boşuna uğraştıkları gibi sağlıklarını ciddi düzeyde tehlikeye atarlar. Bu kişilere uygulanacak rejimin başarı şansı da yoktur. Katı kilo verdirici rejimlerde, bazı merkezlerde uygulanan vücuttan su atıcı yöntemlerle bu hastaların hızlı sıvı kaybı nedeniyle zarar göreceğini de hatırlamak gerekir.

Tiroit hastalarında, kolesterol düzeyi de çok yüksektir. Bu da, şişmanlığa ilaveten beraberinde kalp-damar sistemi hastalıklarının da olabileceğine işaret eder. Dolayısıyla rejimlerin bir parçası olan fiziksel egzersiz, bu kişilerde dikkatle planlanmalıdır.

Tiroit hormonunun yetersiz olduğu guatr belirtileri; “hızlı ve istemeden kilo alma, halsizlik, bitkinlik, isteksizlik, göbek ve göz etrafında şişme, uykuya eğilimde artış, cinsel isteksizlik, kabızlık, depresyona eğilim, saçlarda kepeklenme, ciltte pullanma” olarak sıralanabilir.

Tiroit hormonu yetersizliğiyle birlikte meydana gelen guatr çeşidinde de kan kolesterolünün yükseldiği, kemik erimesi meydana geldiği, saç ve tırnak kalitesinde bozulma, saçlarda matlaşma, tırnaklarda kırılma oluştuğu gözlemlendi.”

False