GeriSağlık Aşırı yemek daha tok tutmaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşırı yemek daha tok tutmaz

Aşırı yemek daha tok tutmaz

Ramazan ayı insan yaşamının en önemli parçası olan beslenme üzerinde bazı değişiklikler yapmayı gerektiriyor. Alışılmış beslenme düzeni saatlerindeki farklılıklar, oruç tutanların kimi zaman başağrısı, karın ağrısı, kabızlık, reflü gibi mide rahatsızlıkları, istenmeyen kilo alımı veya kilo kayıpları nedeniyle aile hekimlerine başvurmasına neden oluyor. Aile Hekimi Dr. Ekrem Başara, bazı mevcut hastalıklarda da artışa neden olabilen beslenme hatalarını önlemek için önerilerde bulunuyor.

Aile Hekimi Dr. Ekrem Başara, öncelikle mutlaka sahura kalkılması gerektiğine dikkat çekerek, çok uzun süre aç kalmanın türlü rahatsızlıklara neden olacağını ve bunun da oruç tutma sürecindeki konforu ve günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor. Dr. Ekrem Başara sağlıklı ve kesintisiz oruç tutabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor.

1. Unutmayın, aşırı yemek daha tok tutmaz. Hafif ve midenizi yormayacak şekilde beslenmeye özen gösterin.

2. Ramazanda öğün sayısı ve aralığı farklı olsa da tüketilen besin miktarı aynı kalacak. Bir diğer deyişle alınan kalori miktarı değişmeyecek.

3. Sahurda tatlı, kızartma ve yağlı besinler tüketilmemeli. Hem daha fazla acıktırır hem de su ihtiyacını daha çok artırır.

4. Yumurta, sahurda tüketilebilecek en yararlı besinlerden biridir. Uzun süre tok tutarken enerji de verecektir.

5. Süt, yoğurt ve peynir gibi proteinler tok tutar, kısa süre içerisinde acıkmanızı önler.

6. Lif oranı yüksek besinler sağlıklı bir öğün sağlar. Örneğin ekmeğin tam buğday, siyez, kepek veya çavdar ekmeği olması, lifi yoğun ancak şeker yönünden zengin olmayan meyveler tercih edilmesi oruç sürecinin rahat geçirilmesinde yardımcı olur. 

Aşırı yemek daha tok tutmaz

7. Kan şekerini hızlı yükseltecek meyveler yenmemeli…(Üzüm,incir,kavun,muz,karpuz vs..)

8. İftarda başlangıç olarak su ve hurma veya çorba tercih edilebilir.

9. İftarda başlangıç olarak tüketilen hafif besinler ile ana yemek arasında 10-15 dk. olmasına dikkat edilmeli.

10. İftarda, kızartma, yağlı, hamur işleri yerine sofrada sebze yemeği ve salataya yer verilmesini öneririz.

11. Tatlı, yemekten 2 saat sonra tercihen meyve olarak seçilmeli, tatlı olarak hergün olmamak üzere sütlü tatlılar tüketilmeli ve şerbetlilerden uzak durulmalı.

12. Oruçluyken fazla sıvı kaybına sebep olacak aktivitelerden uzak durulması önemlidir.

13. Ramazan boyunca sıvı alımına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Lütfen en az 2-2,5 lt su tüketiniz.

14. Çay yemekten en az 45 dk. sonra tüketilmeli.

15. Asitli, içecekleri sofranıza koymayınız. Bitki çayları ve ayran içecek olarak tercih edilebilir.

16. Sofrada acele etmeden, yavaş yavaş yiyiniz, besinleri iyi çiğneyiniz.

17. Besin hijyenine dikkat ediniz. Açıkta (oda sıcaklığında) 2 saatten fazla pişmiş besinleri bırakmayınız. 

False