GeriBebek Sağlığı 4, 5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir? Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

4, 5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir? Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir

4, 5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir? Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir

4, 5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan 4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verildiğini öğrenebilir ve buna göre ek gıda tercih edebilirsiniz. 4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir? Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir detaylarıyla derledik.

4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak anne sütü devam mamaları verilmesi mümkündür. Bebeğe ek gıda olarak meyve suları, sebze suları ya da keçi sütünden yoğurt da verilebilir.

4,5 Ve 6 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verilir?

Bebeklere anne sütünden sonra hangi ek gıdaların verilmesinin sağlıklı olacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle anne sütünü bırakan bebekler için verilecek sağlıklı ek gıdaların ne olduğu sıklıkla araştırılmaktadır. 4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür. İdeal olarak verilmesi gereken ek gıda püre haline getirilmiş sebzeler olabilir.

Bebeklerin çiğneme bilgi ve becerileri henüz çok gelişmemiş olduğundan meyve ve sebzeleri sulu ya da pürü halde vermek gerekmektedir. Genelde bebeklere ek gıdaların öğlen verilmesi gerekir. İlk gün başladıktan sonra ek gıdayı her gün biraz daha artırarak vermek mümkündür. Her bebeğin farklı sebze ve meyveleri sevmesi mümkün olduğundan bebeğinizin sevdiği besinleri deneme ile bulmanız gerekir. Ek gıdalara geçişin sağlıklı olması için meyve ve sebzeler ile olması önerilir.

Anne sütü almasında bebeğin herhangi bir sorunu yoksa 6-7 aylığa kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Eğer anne sütü almak istemiyorsa buna göre ek gıdaya geçmek düşünülebilir. Önce sebzeye sonra meyveye geçmek daha doğrudur. Bebeğin direkt olarak meyvelerin şekerinden faydalanması çok sağlıklı görülmez ve bu nedenle önce sebzelerin denenmesi sonra meyvelere geçilmesi önerilir.

Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Yedirilir?

Ek gıdaya geçiş dönemi ebeveynler için oldukça zordur. Bazı doktorlara göre ek gıdaya geçiş 4 aylıkken bazılarına göre ise 6 aylıkken başlaması gerekir. Ek gıdaya öncelikle meyve ve sebze püreleri ile başlanması önerilmektedir. Burada her bebeğin seveceği meyve ve sebzeler farklı olacağından deneme yanılma yöntemi ile bulmak gerekir. Bu meyve sebzeleri yoğurt ile karıştırarak bebeğe vermek de mümkündür. Bebeğe ilk olarak patates, havuç, kabak ya da bal kabağı verilmesi önerilir.

Meyve olarak ise elma, muz, kayısı ya da avokado verilebilir. 7 aylıktan sonra sebze olarak fasulye, bezelye, lahana, pancar, domates, salatalık ya da biber, meyve olarak ise üzüm, portakal, ayva, kiraz ya da kavun verilebilir. Süt grubuna bakıldığında ise 6 aylık bebeğe tuzsuz peynir ya da yoğurt verilebilir. Bebeğin alerjisi olup olmadığı verilen sebze ve meyvelerin seçilmesinde belirleyici etken olması gerekir. Ek gıdaya geçiş sürecinin mutlaka doktor eşliğinde olması gerekir.

Alerjik reaksiyon ile karşılaşmamak için herhangi bir besine karşı alerjisinin olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bebeklere alerji testinin yapılması ek gıdaya geçiş sürecinde oldukça önemlidir. Her ne kadar 6 aydan önce bebeğin ek gıdaya geçmesi önerilmese de anne sütüne çok fazla istekli değilse 4 aydan sonra bebeklerin ek gıdaya geçmesinde herhangi bir sorun yoktur.

False