Mantar haberleri sayfasında Mantar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8839 Mantar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mantarlar, çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlılar âlemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır.
Halk arasında kav mantarı, küf mantarı, maya mantarı, mildiyö mantarı, pas mantarı, puf mantarı, rastık mantarı, şapkalı mantar gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar âlemi içerisinde incelenirler.
Dünya'nın her yerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.
Yemek yaparken birbirinden farklı malzemeler kullanılabilir. Özellikle de mantar her türlü yemeğe yakışan besinlerden biridir. Mantarın nasıl temizleneceği ise çok fazla bilinmiyor. Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı, kültür mantarı nasıl temizlenmeli? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#MantarSonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Halit Kaya, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Topladığı mantarların kilosunu 100 TL’den satan Kaya, günlük 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç elde ediyor.
#AntalyaŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarBilinçsiz toplanan mantarlar zehirlenme ve ölümlere neden oluyor. Sarıyer'de de 'Kanlıca' mantarı sanılarak toplanılan mantarlardan yiyen 11 kişi zehirlendi. Sarıyer Belediyesi uyarıda bulundu. Uyarıda, "İlçemizde mevsimsel olarak toplanan mantarlarla ilgili vakaları bildirilmiştir. Özellikle bazı türlerin 'Kanlıca' mantarına benzediği bilinmektedir. Halkımını bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz" denildi. Mikolog Jilber Barutçuyan ise "Kanlıca dediğimiz mantarlar Türkiye'de en çok tüketilen mantar türlerinden. Bu mantarlara uzaktan benzeyen, sindirim sorunları yaratan mantarlar var. Bilmediğiniz mantarları lütfen yemeyin" uyarısında bulundu.
#MantarMuş’ta çiftçilik yapan bir vatandaş, mantar toplamak için çıktığı araziden irili ufaklı yaklaşık 20 adet gök taşı topladı. Çiftçi, tarlada bulduğu taşları incelemek için Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek’e getirdi. İlk incelemelerin ardından gök taşı olma ihtimali yüksek olan taşlar için detaylı inceleme yapılmasına karar verildi.
#MantarMantar özellikle her çeşit yemeklerin içerisinde kullanılabilen ve kullanıldığı yemeklere ayrı bir tat veren bir besin maddesidir. Mantarın yer aldığı çok sayıda yemek tarifi bulunmaktadır. Bununla birlikte kurutulmuş mantar, günümüzde en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Mantarın ev ortamı içerisinde fırında ve güneşte nasıl kurutulduğunu sizin için derledik.
#MantarVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dün yaptığı açıklama ile ölümcül ve ilaca karşı oldukça dirençli bir mantarın uzun süreli bakım hastanelerinde ve diğer sağlık tesislerinde "endişe verici bir hızla" yayıldığını duyurdu.
#Abdİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarAydın'ın Kuşadası ilçesinde yetişen yeni mantar türüne 'Inocybe Kusadasiensis' adı verildi. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, "Bölgemizde yeni bir mantar türünün daha keşfedilerek bilim dünyasına kazandırılmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.
#AydınHem çok değerli bir besin kaynağı hem de bitkisel beslenmeye uygun. Yoğun umami aroması elde etmek için birebir. Mutfakta sıklıkla yer verdiğim mantarın yeni keşfettiğim üç türüyle leziz yemekler yaptım; kavurmasının ve çorbayla pilavlarda kullanabileceğiniz suyunun tarifini de sizlerle paylaştım.
#MantarDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#Köygöçüren MantarıDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#İSTANBULPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekBolu kebabı tarifi akşam yemeği hazırlığında olan kişiler tarafından merak ediliyor. Patlıcanla yapılan lezzetli yöresel yemeklerimizden Bolu kebabı nasıl yapılır merak edenlere işte tarifin detayları...
#Bolu KebabıAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriKestane mantarı son günlerde çok merak edilen mantar çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz kültür mantar ailesinden olan kestane mantarı yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Peki kestane mantarı nedir, nerede yetişir? İşte kestane mantarı tarifleri…
#Kestane Mantarı NedirÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriYemek yaparken birbirinden farklı malzemeler kullanılabilir. Özellikle de mantar her türlü yemeğe yakışan besinlerden biridir. Mantarın nasıl temizleneceği ise çok fazla bilinmiyor. Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı, kültür mantarı nasıl temizlenmeli? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#MantarGünümüzde yemek yapmak için birbirinden farklı besinler kullanılmaktadır. Özellikle de mantar farklı lezzeti ve eşsiz tadı ile yemeklerde ön plana çıkmaktadır. İstiridye mantarı ise en çok merak edilen besinlerin başında geliyor. İstiridye mantarı nasıl temizlenir? Nasıl pişirilir? İstiridye mantar kavurma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Istiridye MantarıMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı DeğilimSonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarYaz mevsiminin gelmesi ile, taze sebze ve meyveler de pazarlarda yerini almaya başladı. Günümüzde her markette dört mevsim tüm sebze ve meyveleri bulmak mümkün olsa da, mevsiminde tüketilen sebzeler lezzet ve sağlık açısından doğru bir tercih oluyor. Peki, mevsim sebzeleri neler? Hangi mevsimde hangi sebzeleri tüketmeli? İşte, ay ay tüketilmesi gereken sebzeler.
#Hangi Mevsimde Hangi Sebze TüketilmeliABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaSınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) ihracatçılara yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’yu aşacağı öngörülüyor. Carbon-Cost-Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu, “Maalesef piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketler mantar gibi türüyor. İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor” dedi.
#Sınırda Karbon Düzenleme MekanizmasıOna tiyatro sahnesinde, ekranda, beyazperde de hatta bir mekânda şarkı söylerken bile rastlayabilirsiniz. Mesleğinin her alanında olmayı seviyor, oyunculukla ilgili “Bana karakter roller daha çok keyif veriyor” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Ahmet’in Türküsü’ filminde Ahmet Kaya’yı canlandıran Celil Nalçakan’la buluşuyoruz. İşlerini, çocukken neden cinli sanıldığını, annesinin ona ne isim taktığını, aşk tarifini, aldatılma hikâyesini ve ilişkileri konuşuyoruz: “Aldatıldım, hem de epey göz göre göre, tak diye evde yakaladım.”
#Celil NalçakanTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon Kanseri