İhracatçılara zorunlu hale gelecek karbon emisyon ölçümleri için uyarı... Karbon ölçen şirkete dikkat

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılara zorunlu hale gelecek karbon emisyon ölçümleri için uyarı... Karbon ölçen şirkete dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 07:00

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) ihracatçılara yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’yu aşacağı öngörülüyor. Carbon-Cost-Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu, “Maalesef piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketler mantar gibi türüyor. İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

BANDIRMA Ticaret Borsası, ihracatın geleceği açısından büyük bir önem taşıyan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) konuşulduğu bir seminer gerçekleştirdi. Türkiye’nin en önemli sanayi ve tarım merkezlerinden olan Bandırma’da, ihracatçı firmalarına yönelik ‘Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlık’ adı ile düzenlenen seminere Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan ev sahipliği yaptı. Seminerde; Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde uzun yıllar telekom ve otomotiv şirketlerinde maliyet uzmanlığı yöneticisi olarak görev yapan Carbon-Cost-Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu, Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ve KMD Karbon Mali Danışmanlık Kurucu Ortağı İlkay Yücebilgiç konuşmacı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

İhracatın geleceği için Türkiye’nin en önemli sanayi ve tarım şehirlerinden Bandırma’da, SKDM’nin konuşulmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Can Ata Tan, “Türkiye, 1 Ocak 2026’dan itibaren Avrupa’ya ihraç edeceği karbon içeriği fiyatlandırılmamış mallar için Avrupa’ya vergi verecek. Bu verginin Türkiye’ye yıllık maliyeti 1.5-2 milyar Euro olarak hesaplanıyor” dedi.

DOĞRU HESAPLAMA ŞART

AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi ile zorunlu hale gelecek karbon emisyon ölçümlerinin, gelecek yıllarda ihracatçıların kaderini belirleyeceğini dile getiren Öztopçu, “AB’nin, 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 55 azaltma hedeflerine karşılık verebilmek ve rekabetçi kalabilmek için ihracatçıların acilen ürün bazında karbon ölçümlerine ve azaltma faaliyetlerine başlamaları gerekiyor. Maalesef piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketler mantar gibi türüyor. İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor. Sonrasında karbon azaltmalarını uygulamaya geçirmek için zamana ihtiyaç olacak. Bir an önce harekete geçmek lazım” diye konuştu. Karbon salınımının önlenmesi için ilk adımın enerji tasarrufu olduğunun altını çizen Osman Kocaman da sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu gerçekleştirmek için öncelikle enerji kaçaklarını önlememiz gerekiyor. Bugün, tüm dünyadaki balıkçılığın yüzde 70’e yakını trolle gerçekleşiyor. Artık yeni nesil balıkçılığa geçilmeli. Bilinçli ve KDV’si yüksek balıkçılık yapılmalı. Balıkçıların pek işine gelmese bile balık avcılığına kotalar gelmeli.”

Haberin Devamı

KREDİ İÇİN HAZIRLIK

Şirketlerin ihracatlarını sürdürebilmeleri için karbon emisyonlarını düşürmek zorunda olduğunu kaydeden İlkay Yücebilgiç, “Şirketler bu sayede rekabette öne çıkabilecek. Maliyetlerini düşürecekleri gibi çevreyle daha da uyumlu hale gelecekler” dedi. Özel bankaların bu süreçte ihracatçı firmaları destekleyerek daha ucuz kredi vermek için çalışmalar yaptığına vurgu yapan İlkay Yücebilgiç, KOSGEB başta olmak üzere kamunun devreye alacağı her türlü teşvik ve hibenin de sanayici açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!