Terazi diyeti

...

Haberin Devamı

Adı: Terazi niyeti

Sloganı: Dengeli besleniyorum.

Amacı: Ölçülü olmak.

Mesajı: Diyet niyet işidir!

Teknik özellikleri: Terazinin sol kefesi vicdanın sesini, sağ kefesi bedenimizin hareket eden halini temsil ediyor.

Uygulama: Terazi diyeti bir diyet listesi vermek yerine sizi psikolojinize ve fizyolojinize iyi gelecek ayarlama oyununa davet ediyor.

Terazi diyeti

Diyet aslında sağlıklı ve kaliteli yaşamın en önemli anahtarlarından biri olan dengeli beslenmedir.

Diyet yapmayı gözünüzde büyütmek psikolojik baskı oluşturur!

Diyet yaparken, üzerinizde yoğun baskı oluşturup sizi strese sokacak cümlelerden uzak durun.

Çünkü bu baskı bir süre sonra kişinin diyeti bırakmasına, hatta kimi zaman kendini daha fazla yemeye vererek doğal olarak kilo almasına sebep olur.

Haberin Devamı

Peki stres olmadan, keyif ve eğlence duygusu içinde forma girmek için neler yapılmalı?

Diyetteyken yediğiniz her lokmadan sonra elinize kağıt kalem alıp kalori hesabı yapmanıza gerek yok.

Çünkü bu tarz kalori hesabı yapmak da üzerinizde yoğun bir baskı oluşmasına sebep olur. Bu baskı da vücudunuzda stres hormonu olan kortizol’un yoğun bir şekilde salgılanmasına sebebiyet verir.

Vücudunuzdaki stres hormonun salgılanması da özellikle karın bölgenizde yağlanmaya yol açabilir. İşte o yüzden kalori hesabı yapmak yerine yemek yerken gözünüzün önünde bir terazi canlandırın.

Terazinizin sol kefesini, vicdanınızın sesi olarak kabul edin. Sağ kefesine ise gün boyunca yaptığınız hareketleri koyun. Eğer terazinin sol kefesi, sağ kefesinden daha ağır basıyorsa aman dikkat!

Bu, yediklerinizi hak etmek için sağ kefeyi doldurmanız gerektiği anlamına geliyor. Yani daha fazla enerji harcamak için hareket etmeniz gerekiyor.

Teraziyi dengelemek için ‘miktar ayarlama’ oyunu oynayabilirsiniz.

Peki bu miktar ayarlama oyunu nedir?

Miktar ayarlama oyunu, gıdaların miktarını sadece göz kararıyla değil, duygu ve düşünceleri de hesaba katarak ayarlamaktır.

Haberin Devamı

Kısacası diyet yaparken üzerinizde stres oluşturabilecek düşüncelerden sizi uzaklaştırmak için planlanmış bir tür psikolojik dengeyi sağlama oyunudur.

Bu oyundaki amacımız diyet yaparken zevk ve eğlence arasındaki bağlantıyı kurmaktır.

Çünkü dengeli bir beslenme rutinini hayat tarzımız yapmak için öncelikle zihni rahat ve neşeli hale getirmemiz gerekir!

Miktar ayarlama oyunu
nasıl oynanır?

Bu oyun, duygu, düşünce ve davranış olmak üzere toplam üç etaptan oluşuyor. Diyelim ki diyet yapıyorsunuz ve gözünüzün önünde bir paket çikolata duruyor. İçinizden bir ses de size ‘bu çikolatayı asla yememen gerekiyor’ diyor. Eğer yerseniz pişmanlık duyacaksınız ama yemezseniz de bu sefer aklınız çikolatada kalacak. Böyle bir durum yaşadığınızda duygu, düşünce ve davranışınız şöyle olmalı;

Haberin Devamı

Duygu: Hayallerimdeki vücut ölçülerine ulaşmak için besinleri tüketmeden önce diyette olduğumu hatırlatarak, ölçüyü kaçırmamak adına miktar ayarlama oyununa başvuruyorum.

Düşünce: Yapacaklarımın bir oyun olduğunu düşündüğüm için mutluyum ve şu an gözümün önünde duran çikolata paketinin tamamını tüketip sonrasında pişmanlık duymamak için miktar ayarlama oyununu oynamaya başlıyorum. Bu oyun tam bana göre, yaşasın!

Davranış: Her ne kadar çikolata yemeyi çok istiyor olsam da diyette olduğum için yedikten sonra pişmanlık duygusuna kapılmamak için şimdi bu çikolata paketinin tamamını değil de ölçüyü kaçırmamak şartıyla bir miktarını tüketeceğim.

Ölçüyü ayarlamak için de miktar oyununa göre parmaklarımdan yola çıkarak iki parmak büyüklüğündeki çikolatayı bölüyor ve sadece bu kadarını yemeye başlıyorum. Bu miktar bana yeterli olmalı!

Haberin Devamı

Sonuç: Miktar ayarlama oyunu sayesinde çikolata paketinin tamamını tüketmediğiniz için vücudunuza da gereğinden fazla kalorileri yüklemediniz. Aynı zamanda da o çok sevdiğiniz çikolatadan kendinizi tamamen mahrum etmediniz.

Ve sonuçta mutluluk hissi uyandıran çikolatayı tüketme hissi pişmanlıkla sonlanmamış olduğu için artık kendinizi kutlayabilir, o gece başınızı rahatça yastığınıza koyabilirsiniz.

Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken ölçüler

Düşünce ölçüsü: Sahip olduğunuz düşüncelerinizin diyetinizin ömrünü kısaltmaması için...

“Kilo veremeyeceğim” gibi olumsuz düşünceleri mümkün olduğunca küçük miktarlarda, “Bu sefer olacağına inanıyorum, sadece birazcık daha zamana ihtiyacım var” gibi esnek ve olumlu düşünceleriyse mümkün olduğunca büyük miktarlarda kullanın.

Haberin Devamı

El ölçüsü: Yemek hazırlığı yaparken özellikle yağ, tuz gibi malzemeler konusunda size tavsiyem elinizi bir parça daha ekonomik kullanmanız yönünde.

Tabak ölçüsü: Bir diyet planı içindeyken, özellikle yemek yediğiniz tabağın ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Çünkü yemek yediğiniz tabak ne kadar büyük olursa tabaktaki yemeğin ölçüsü o oranda artacaktır.

Ölçüyü kaçıranlar için Ertesi gün diyeti!

Diyet yaparken ipin ucunu mu kaçırdınız?

Gittiğiniz misafirlikte sizin için özenle hazırlanmış yiyeceklerin cazibesine mi kapıldınız? Eğer öyleyse beslenme programınızı bozduğunuz için sakın moralinizi bozup diyetten vazgeçmeyin. Ertesi gün diyetiyle bir gün önce yediklerinizden aldığınız fazla enerjiyi bugün yakabilirsiniz. Yüksek enerjili olan besinlerden alınan kalorilerin vücudumuzda yağa dönüşmesi için önümüzde aslında 24 saatlik uzun bir süre vardır.

Demek istediğim, bu 24 saatlik zaman dilimini yeterince iyi değerlendirebilirseniz, bir önceki gün yediklerinizden aldığınız fazla enerji vücudunuza yağ olarak depolanmadan onları rahatlıkla bedeninizden uzaklaştırabilirsiniz.

Nasıl mı?

Yediklerimiz, yağa dönüşmek için vücutta eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar. Eğer alınan fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün içtiğiniz suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirebilirseniz yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz. Üstelik alınan su ve protein miktarını bir buçuk katına çıkarmak metabolizmanızın hızlanmasını ve yediklerinizin yağa dönüşmeden vücuttan atılmasını sağlayacaktır.

Ertesi gün diyetinde kahvaltılarda peynir, domates, salatalık ve bir dilim ekmek; öğlen ve akşam yemeklerinde et, tavuk veya balık; ara öğünlerdeyse meyve yiyebilirsiniz.

Karbonhidrat olarak sadece meyve tüketirseniz karbonhidratı aşağıya çekmiş ve böylece dengeyi korumuş olursunuz.

Sıvı alımındaysa günlük su tüketiminizi iki katına çıkarmanız etkili olacaktır.

Bunu biliyor muydunuz?

Yemeğinizi yerken ölçüyü yumruk büyüklüğünüze göre ayarlayın...
Her insanın midesi yaklaşık olarak kendi yumruğunun büyüklüğündedir. O yüzden eğer sofraya oturduğunuzda haddinden fazla yiyeceğinizi hissediyorsanız, iştahınıza hâkim olabilmek için hemen yumruğunuzu sıkarak midenizin büyüklüğünün aslında ne kadar olduğunu kendinize hatırlatın. Onu boş kalorili gıdalarla haddinden fazla doldurarak sonrasında pişman olmayın.

Yazarın Tüm Yazıları