Kapadokya hor kullanılıyor

Kapadokya’da 1 milyar Euro’luk ciroya sahip sıcak hava balonculuğu sektörü şimdi de kaza ile gündemde. Dün meydana gelen kazada iki İspanyol turistin hayatını kaybetmesi ile gözler balon uçuşlarına çevrildi. Pilot maaşlarının asgari ücrete indiği, tecrübeli pilotların sektörden ayrıldığı dönemde uçuş emniyeti haklı olarak tartışılıyor.

Haberin Devamı

Kapadokya gibi dünya mirası bir coğrafyanın dünyaya tanıtılması, bir otel sektörünün oluşmasının en büyük katkısı belki de sıcak hava balonları. Her gün yaklaşık 165 balon Kapadokya’dan havalanıyor. Sektörün büyüklüğü tam 1 milyar Euro.

Dünyada bu kadar çok balonun uçtuğu başka bir coğrafya yok. Kapadokya’ya gelen turist, balon uçuşları nedeniyle en az 2-3 gece kalıyor. Otelinden restoranına, balonla birlikte dev bir sektör de ekmek yiyor.

Uçuşların yapılmasından denetime kadar olan tüm operasyonu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yapıyor. Rüzgâr limit içindeyse izin veriliyor. Şirketler adeta SHGM’nin gözünün içine bakıyor. Çünkü günde ortalama 3 bin 300 kişi sabah uçuşları ile gökyüzüne çıkıyor. Sadece günlük ciro 660 bin Euro.

PİLOT MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE İNDİ

Haberin Devamı

Salgın döneminde duran turlar ve uçuşlar nedeniyle şirketler ekonomik olarak zorlandı. Yetişmiş birçok pilota ‘asgari ücret’ teklif ediliyor. Bir dönem ciddi paraların ödendiği sektörde tecrübeli pilotlar balonculuğu terk ediyor. Farklı işler yapıp ailelerini geçindirmeye çalışıyor.

Son dönemde balon pilot lisansı almış çok sayıda genç bu sektöre giriyor. Çünkü birçok balon şirketi daha tecrübeli pilota yüksek maliyet olarak bakıyor. Ama tecrübe ve iyi eğitim, havacılıkta uçuş emniyetini yükseltiyor. Kazaları azaltıyor.

‘TARLAMI SATTIM PİLOT OLDUM’

Balon pilotları sadece sabahları görev yapıyor. Özellikle Kapadokya’da yetişmiş birçok genç, “Babadan kalan tarlamı satarım, pilotluk eğitimi alırım” diyor. Geçici, günde iki saatlik bir iş olarak bakılan pilotluğa yaklaşım ne yazık ki böyle. Bu durum uçuş emniyetini de olumsuz etkiliyor.

Bu konuda iyi denetimin yapılması, tecrübelilerin kaçırılmaması gerekiyor. Yoksa her yıl olan kazalar, giderek büyüyen Türk Balonculuk Sektörü’ne ve Kapadokya’ya büyük zarar verecek. 

GÜNÜN SÖZÜ

BİN kelimelik uydurma dille yetiştirilen gençler arasından bin yıllık Türkçeye dayanarak yazan ve düşünen Yahya Kemal ayarında bir şair çıkması beklenebilir mi?”Prof. Dr. Erol GÜNGÖR

GÖBEKLİTEPE’DE YÖRÜK TÜRKMEN ŞÖLENİ

Haberin Devamı

ŞANLIURFA Karakeçili Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Bakanı Abdülkadir Akıl ile Şanlıurfa Türkmenler Birliği Başkanı Hasan Çay’ın ev sahipliğinde, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan tarihin sıfır noktasında, Göbeklitepe Bahçe Saray’da ‘Şanlıurfa 1. Yörük-Türkmen Şöleni’ düzenlendi.

Irak Türklerini, 22 yıldır Antalya’da faaliyet gösteren Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği temsil etti. Derneğin Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, Urfalılar ile dayı-yeğen olduklarını, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Irak Türklerinin kardeşleri arasında bulunmaktan ve bu büyük ailenin parçası olmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
BELEDİYELERDE SÖZLEŞMELER

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında ara zam protokolü imzalandı. (Eylülde yapılan ara zamla birlikte kümülatif olarak yüzde 76 iyileştirme yapılmış oluyor.)

CEYHAN Belediyesi çalışanlarına 802 bin 539 lira tediye, hak ediş ve sosyal denge ödemesi yapan ve işçi alacaklarının tamamını ödeyen Başkan Hülya Erdem, “Çalışma arkadaşlarımızın kıymetini biliyoruz” dedi.

ADAYLAR TARTIŞSIN

ERDOĞAN’ın karşısında Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen adaylar, önce televizyonda milletin karşısında Türkiye’nin sorunlarını tartışsın. O tartışmadan sonra güvenilir bir araştırmacıya anket yaptıralım. Anketten kim çıkıyorsa hep birlikte onu destekleyelim. Var mısınız?
Muharrem İNCE

Haberin Devamı

ANTALYA savaştan kaçan Rus ve Ukraynalı dolu. Siz hiç Ümit Özdağ’ın “Rus ve Ukraynalıları geri göndereceğiz” dediğini duydunuz mu?
Mine KARTAL

2023’te Meclis’teki partilere Hazine’den 4 milyar 515 milyon TL yardım yapılacak. Geçen yıldan 7 kat daha fazla.

Yazarın Tüm Yazıları