Köpeklerde grip salgınına dikkat

Koronavirüs tedbirleriyle yaşarken hepimizde maske vardı ve birbirimize “Ne zamandır grip olmuyoruz” şeklinde, gerçekliğine şaşırdığımız cümleler söylüyorduk. Şimdi artık ne zamandır COVID-19 tedbirlerini çok dikkatli olanlar dışında uygulayanlar kalmadı. Haliyle grip sezonunda birbirimize kolayca hastalık bulaştırır olduk.

Haberin Devamı

Grip salgını tıpkı insanlardaki gibi köpeklerde de meydana gelebiliyor, uzmanlar da bu konuda uyarıyor. Öksürük, ateş, burun akıntısı gibi semptomlar köpeklerde de grip sonrası ortaya çıkan semptomlar. Virüs hava yoluyla bulaşıyor. Doğrudan temas, havlama ya da öksürmenin yanı sıra burun akıntısı, kulübe-tasma gibi kirlenmiş yüzeyler yoluyla da bulaşıcı olabiliyor. Bu virüs insanları enfekte etmiyor ama köpekler için etkileri biraz zorlayıcı olabiliyor.

Köpeklerde grip salgınına dikkat

Uzmanlar, köpeğinizin diğer köpeklerle temas ettiği dönemi takip eden 3 ila 5 gün sonrasında öksürme, uyuşuklaşma, solunum zorluğu gibi belirtiler göstermesi halinde veterinere başvurmanız gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Enfekte olan köpeklerin çoğu, veterinerlerin reçete ettiği antimikrobiyal tedaviler sayesinde 2-3 haftada iyileşiyorlar.

Haberin Devamı

Bu konuya dikkat etmekte fayda var.

 

KEDİLERİN SIRADIŞI KORKULARI

Herkesin korkuları var ama kedilerin bazı korkuları insanlar açısından bakınca çok şaşırtıcı geliyor. Kedilerin korktuğu 7 ilginç şey belirlenmiş. Bana da ilginç geldi ve benzer korkuları gözlemlediğimi farkettim. Aktarayım size, belki sizin kedilerinizde de durum aynıdır.

Köpeklerde grip salgınına dikkat

Su: Kedilerin hassas burnu, suda bulunan çözünmüş kimyasalları algılıyor ve sudaki belirsizlik onlara korkutucu gelebiliyormuş.

Kendilerine bakılması: Bir dahakine dikkat edin, kediden gözlerinizi ayırmadan baktığınızda, gözünü sizden uzaklara çeviren ilk taraf kediler oluyor. Bu bakışı tehdit olarak algılıyorlarmış.

Rutinin bozulması: Kediler rutinlere bayılırlar, bilirsiniz. Yattığı yer, maması, bulunduğu ortamdaki değişimler onların endişeli olmalarına sebep olabilir.

Yüksek sesler: İnsanların kulaklarının duyabildiğinden daha yüksek aralıkta sesleri duyabilen kedilerin bazen durduk yere tedirgin olmalarının sebebi, uzaklardaki, derinlerdeki sesler olabilir.

Haberin Devamı

Yabancılar: Eve misafir geldiğinde kedinizin ortama hÂkim konuma geçip misafirlere yargılayan bakışlar atmasından bunu anlamışsınızdır zaten.

Kokular: Güçlü asitli şeyler, lavanta, kadifeçiçeği gibi otlar, sirke, öğütülmüş kahve, uçucu yağlar... Kediler bu kokuları sevmiyorlar.

Aynalar: Kediler aynada kendilerini tanıyamadıklarından gördüklerinin başka bir kedi olduğunu düşünürler. Gördüklerinden farklı bir koku da alamadıkları için iyice kafaları karışır. Ayna korkusu da buymuş.

Köpeklerde grip salgınına dikkat

 

DİYABET İÇİN KRİTİK ADIM

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, kedilere yönelik ağız yoluyla verilen bir diyabet ilacına onay vererek bu alandaki en önemli gelişmenin hayata geçmesini sağladı. Bexacat adı verilen ilaç, daha önce insülin tedavisi uygulanmamış, yüksek şekeri olan kedilerde glisemik kontrolün iyileştirilmesine yardımcı oluyor. İlacın 2023’ün ilk çeyreğinde ABD’de veteriner hekimler tarafından kullanılması bekleniyor. ABD’de 600 bin kediye diyabet teşhisi konurken bunun 125 bininin seçeneklerin karışıklığı yüzünden tedavi edilemediği belirtiliyor. Saha araştırmalarına göre bu ilaç kedilerde glisemik kontrolü iyileştirmede yüzde 80’in üzerinde etkili. Aklınızda bulunsun.

Haberin Devamı

Köpeklerde grip salgınına dikkat

OKUR FOTOSU

 

YILDIZ’LA TANIŞIN

Okurumuz Zeynep Nil Aslan, dünya güzeli kedisinin fotoğrafını ileterek şu notu yazmış: “Çok nazlı ama çok sevimli, evimizin minik tüylü üyesi. Onu çok seviyorum.” Bu kadar tatlı bir kedi sevilmez mi diye sorarak yanıtlayalım okurumuzu. Sizden de kedilerinizin, köpeklerinizin fotoğraflarını bize yollamanızı isteyelim.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları