İzmir iftarı

Binlerce yıllık kültürel birikimin iklim ve coğrafyayla sentezi, ziyaretçisini Anadolu’nun en zengin mutfaklarından biri olan İzmir mutfağıyla tanıştırır.

Haberin Devamı

Ege medeniyetlerindeki çok renklilik ve hoşgörü, mutfaktaki çeşitlilikte de hissedilir. İzmir mutfağı, bambaşka bir yolculuktur... "Zeytinyağlılar”, Türklerin Anadolu’ya göç ettiklerinde tanıştıkları bir yemek türüdür. Binlerce yıldır Doğu Akdeniz medeniyetlerinin bulunduğu coğrafyanın en eski bitkilerinden biri olan zeytin ağacı, kendisine Ege Bölgesi’nde de önemli bir yer edinmiştir. Akdenizlilerin ortak kültürel mirasının bir parçası olan zeytin, tarihsel bir besindir. Sağlığın, güzelliğin ve sağlıklı beslenmenin kaynağı olan zeytinyağı, asma yaprağı, bakla, barbunya, börülce, dolmalık biber, enginar, ıspanak, kabak, kabak çiçeği ve lahana gibi sebzelerle şifalı İzmir otlarından yapılan yemeklerin en önemli malzemesidir. (Alıntıdır)

İzmir iftarı


Kalburabastı

MALZEMELER

Haberin Devamı

* Yarım su bardağı zeytinyağı
* Yarım su bardağı yoğurt
* Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı (100 gr kadar)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1-1.5 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz
* 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Şerbet için:
* 2 su bardağı şeker
* 2.5 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Önce şerbet için şeker, su ve limon suyunu ufak bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan 10 dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Hamur için derin bir kabın içine zeytinyağı, yoğurt, eritilmiş yağ ve tuzu çatalla veya çırpıcıyla iyice karıştırın. Sonra da çok ince çekilmiş ceviz içi ve unu ilave edin. Vanilya ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve elinize yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Fırın tepsisine pişirme kâğıdını yerleştirin. Hamurdan, kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın sonra da çay tabağı gibi yuvarlak şekil verip bir rende üzerinde hafifçe yuvarlayın. Fırın tepsisine aralıklı dizip, 5 dakika önceden ısıtıp, 170 derece alt-üst ayara getirdiğiniz fırında 35-40 dakika pişirin. İyice sararsınlar. İsterseniz pişen bir hamuru ters çevirin, altı hafif kahverengileşmişse olmuş demektir. Fırından çıkarın ve sıcakken soğuk şerbetin içine aktarın. Bir el kevgiriyle karıştırarak her taraflarının şerbete bulanmasını sağlayın. Sonra da hemen şerbetten çıkarın. Böylece çok şerbet çekmez ve daha hafif olur. Servise sunun.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları