Eylül Bursa'ya iyi geldi

Eylül ayı Bursa’ya iyi gelir. Nasıl gelmesin ki? 11 Eylül Bursa’nın kurtuluş yıl dönümü.

Haberin Devamı

8 Temmuz 1920’de de Yunan askerleri tarafından işgal edilen Bursa, Türk ordusu, silahlı milislerin de büyük desteği ile ‘2 yıl, 2 ay, 2 gün’ süren mücadelenin ardından 11 Eylül 1922’de Yunan askerini Bursa topraklarından çıkartıldı. Böylelikle, Bursa’nın işgali ile TBMM’de kürsü üzerine konulan siyah örtü kaldırılmış, 11 Eylül, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yolda özgürlüğün ve bağımsızlığın günü olarak tarihe destansı bir zafer olarak yazılmıştır.

Eylül Bursaya iyi geldiEylül ayı Bursa’ya uğurlu geldi. Turfood tarafından bu sene 3’üncüsü düzenlenen Gıda Fuarı kapılarını profesyonel gıda üreticilerine, gıda markalarına, gıda profesyonellerine açtı. Bursa Gastronomi Turizmi Derneği olarak biz de 3 etkinlik planlayarak fuara destek olduk. İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da fuar yapılabilir, ancak Bursa gibi Anadolu şehirleri İstanbul’un gölgesinde kalabiliyor. Bunu tersine çevirmek, üreticileri ikna ederek fuara dahil olmalarını sağlamak çok zor. Bu zorluğu başaran Turfood ve Network Fuar çalışanlarını tebrik etmek lazım.
Bursa GTD Rüzgarı Esti
Fuara, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, İngiltere ve İsveç’ten 25 kişilik bir alım heyeti de katılarak ihracat bağlantıları için üretici ve satıcılarla görüştüler.
Zeytinyağı konusunda tadım ve farkındalık etkinliğini 2 gün boyunca, aynı zamanda Bursa GTD Bilim Kurulu üyemiz Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Kader Çetin yaptı. Moderatörlüğünü yaptığım ‘Hayallerin peşinden Koşanlar’ paneli ile gastronomi sektöründe başarılı olmuş marka sahibi, işletmeci ve şefleri davet ettim. Bu panelde önemli isimler bir araya geldi:
-EMİR TOPUK (AŞÇI-ARAŞTIRMACI-FASÜLYELİ KURUCUSU)
-AYTEN ÇETİN (ŞEF-YAZAR-AYTEN USTA KURUCUSU)
-MELİKE BAHÇECİ (ŞEF, EĞİTMEN, DORY’S KİTCHEN AKADEMİ)
-SAİT HELVACI (İŞLETMECİ-DANIŞMAN)
Yaptıklarını, mücadelelerini, hayallerine nasıl ulaştıklarını anlattıkları fuarda, deneyimlerini gençlerle paylaştılar.

Haberin Devamı

Eylül Bursaya iyi geldi

Haberin Devamı

Moderatörlüğünü yaptığım Sosyal Medya Yönetimi ve Gastronomi konulu panele ise yine çok önemli isimler katıldı:

BARIŞ TİMUR (GASTRONOMİ SOSYAL MEDYA UZMANI/İNSTAGRAM: PİSBOĞAZLAR)
ÖZGÜR ZÜMRÜT (GASTRONOMİ VE TURİZMİ UZMANI İÇERİK ÜRETİCİSİ / İNSTAGRAM: BUGÜN BİR ARADAYIZ)
DENİZ DİKKAYA (TURİZMCİ / RADYO PROGRAMCISI / YOUTUBER)
Markasını büyütmek isteyen, sosyal medyayı etkin nasıl kullanacağını öğrenmek isteyenlere çok değerli bilgileri aktardılar.

Son olarak yine moderatörlüğünü üstlendiğim Gastronomide Eğitim ve İnsan Kaynağının Önemi adlı panelde ise İstanbul’dan misafirlerim vardı. Panele katılanlar deneyimlerini, eğitimin gastronomideki önemini ve etkisini örnekleriyle izleyicilere aktardılar.
Panele katılanlar;
EYÜP KEMAL SEVİNÇ: EĞİTMEN ŞEF/EKS MUTFAK KURUCUSU
DOÇ.DR. ÖZGE SAMANCI: ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
AYŞE DOĞAN: İSTANBUL SAĞLIK VE SOSYAL BİLİMLER MYO GASTRONOMİ BÖL. ÖĞR. GÖR.
IRMAK ARSLAN: BTSO YK ÜYESİ / BTSO MUTFAK AKADEMİ

Haberin Devamı

Eylül Bursaya iyi geldi

Geçen hafta gerek fuar ile ilgili bilgi vermek, gerek Bursa’daki gıda ve gastronominin turizme etkisini konuştuğumuz AS TV Satır Başı programında değerli arkadaşımız Sevda Kurul’un konuğu olduk. Bursa Gastronomi Turizmi Derneği olarak beklentilerimizi, projelerimizle şehre olan katkılarımızın neler olabileceğini konuştuk.

Eylül Bursaya iyi geldi

Festival mi Panayır mı?
Son dönemde Bursa’da panayır havasında, düğün havasında gerçekleştirilen Üzüm Festivali, İncir Festivali, Biber Festivali, Böğürtlen Festivali gibi etkinliklere bilimsel ve deneyimsel etkinlikler eklenmelidir.
-3 bin ton incir üretimi yapılan Bursa’da İncir Festivali yapılmalıdır. Ama 12 ay inciri endüstriyel ortama nasıl dahil edeceğimizi, dondurmaya, çikolataya, mutfağa nasıl ekleyeceğimizi konuşmalıyız.
-98 bin ton üretilen kapya biberinin (biz ona yağ biberi de deriz) bir festivali neden yok?
-Kapya biberinden hangi soslar üretilebilir? Hangi reçetelerle fark yaratabiliriz?
-Kapya İspanyolca biber demek. İhracat odaklı bir sebeple bu ad ile anılmakta olan kapya biberi Bursa kırmızı biberi, Kemalpaşa kırmızı biberi desek daha iyi olmaz mı?
-Sarı dolma bibere California biberi diyoruz da Bursa’nın neyi eksik?
-1 milyon 250 bin ton, yazıyla bir milyon iki yüz elli bin ton üretimi olan domatesin bir festivali, bir paneli olmaması bizim ayıbımız değildir de nedir? İspanya’da domates festivali yapılıyor, 1,5 milyon turist bu festivale geliyor.
-Menemen soğanlı mı olur soğansız mı diye tartışırken Karacabey soğanının PR çalışmasını Elon Musk mı yapacak? Bunun yapılması şehrin, bölgenin markalaşmasını sağlar, turizmi, gastronomi turizminin gelişmesini sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları