Ramazan Başan

Hayat sokakta güzeldir

6 Ağustos 2023
KUŞADASI...

Adını alakarga, saksağan, yalı çapkını, kaya güvercini, serçe, kırlangıç, karatavuk, kuyruk kaldıran, kızıl gerdan, ibibik, tepeli, toygar, peçeli baykuş, puhu, kerkenez, şahin ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapmasından alan Kuşadası, yakın çevresindeki Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü ve Azap Gölü gibi önemli kuş yaşam alanlarına yakınlığından dolayı kuşların uğrak yeridir.
Kuşadası, Öküz Mehmet Paşa tarafından 17. YY’ın ilk çeyreğinde yaptırılan Kaleiçi ile birlikte şehri çevreleyen surlar içerisinde kalan düzlükteki arazide konumlanmıştır. Izgara planlı geniş sokakları ile diğer Osmanlı kaleiçi yerleşkelerinden ayrılır.    
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı yaptıran dönemin sadrazamı Mehmet Paşa, güçlü bir devlet adamıydı. Onun babası önceleri Ulukışla’da daha sonraları İstanbul’un Karagümrük Mahallesi’nde öküz nalbantlığı yaptığı için, oğluna da ‘Öküz’ lakabı takılmıştır.

YÜZEN OTEL CENNETİ 

Kuşadası Türkiye’nin ilk turizm kentlerinden biridir.
Kuşadası, marinası ve harikulade limanı sayesinde, yatlar ve tur gemileri için ideal bir konaklama ve alışveriş bölgesidir. Yaklaşık 350 yat kapasiteli marinası, turist gemilerinin yanaştığı iki adet iskelesi ile turizme kucak açan Kuşadası, Türkiye’nin ikinci önemli deniz kapısıdır.

Yazının Devamını Oku

Tatil hesapları el yakıyor

30 Temmuz 2023
Bu sene yüzde yüz doluluk oranlarının beklendiği turizm pazarı beklentilere ulaşamadı. Doluluklar yüzde 50 ve altı seviyelerine indi. Hürriyet Bursa’ya konuşan sektör temsilcileri, umudun sonbaharda olduğunu söyledi.


TURİZMDE ilk çeyrekte yaşanan deprem krizi sonrası ikinci çeyrekte de maliyet sorunu gündeme oturdu. Turizm her dönemde döviz girişi beklentisi nedeniyle ülke ekonomisinin can simidi konumunda iken, bu yıl ikinci çeyrekte dövizde yaşanan gelişmeler ve maliyetler nedeniyle hem iç pazar hem dış pazarda beklenen hareketlilik yaşanmadı.

Rus para birimi Ruble’nin dolar karşısındaki değer kaybı, uçak bilet ve otel fiyatlarındaki artış, Ukranya - Rusya savaşındaki belirsizlikler Rus turizm pazarını daralmasına yol açan sebepler...
Bu sene yüzde yüz doluluk oranlarının beklendiği turizm pazarı beklentilere ulaşamadı. Doluluklar yüzde 50 ve altı seviyelerine indi. Fiyatların Türk lirası bazında yüzde 150-200 artarken, dolar Euro bazında da yüzde 50 oranında arttığını görüyoruz. Şimdi gözler ağustos - eylül aylarındaki otel fiyatlarına çevrildi. Bu durumun devam etmesi durumunda mikro ve makro etkilerini hep birlikte yaşayacağız.
Diğer taraftan küresel ısınma, dünyada turizm ekonomisinde yaz turizminin mevsimsel olarak ilkbahar ve sonbahara kayacağa benziyor. Ülkemiz turizm master planları buna hazır mı bilmiyorum.

BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA


Yazının Devamını Oku

Mudanya bir turizm kenti

23 Temmuz 2023
Geçtiğimiz hafta sekizincisi düzenlenen Mudanya Lezzet Şenliği nedeniyle Mudanya’daydım.


Mudanya Lezzet Şenliği’ni düzenleyen, jüri olarak bizi davet eden Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve ekibine ayrıca teşekkür ederim. Lezzet Şenliği nedeniyle ziyaret ettiğimiz stantlarda, yarışmalarda birbirinden lezzetli zeytinyağlıların, ot yemeklerinden, Girit lezzetlerinden, mücverin, papules salatasının, şevketi bostanın, ebe gümecinin, cibes otunun, hindibanın, arapsaçının, mercanköşkünün tatlarına baktık.

DOLU DOLU FESTİVAL

Mübadele ve Göç Yemekleri konusunda alanında uzman, Girit kökenli, gastronomi ve seyahat yazarı Nedim Atilla, Göç ve Mutfak araştırmasını doktora tezine taşıyan Ankara Başkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Dr. Hakan Güleç, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden turizm alanında çalışmaları olan Doç.Dr. Emel Adamış, Güney Marmara TURSAB Seyahat Acentaları Bölge Başkanı Murat Saraçoğlu, seyahat yazarı, gurme, diğer adıyla ‘Çok Gezen Gurme’ Akif Budak, ünlü şef Hazer Amani, Beslenme Uzmanı ve Sağlıklı Hayat Koçu Ebru Çatak, Bloger (Baknebuldu) Tuğçe Aksulu, Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Necmettin Baştürk ve yönetim kurulu üyeleri, aşçılar, şefler, GASTRODER Bursa Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği üyeleri festivalde çeşitli etkinliklerde yer aldı. Göç ve Mubadil Yemekleri Söyleşisi, Atatürk’ün Sevdiği Yemekler Atölyesi ve sunumu, moderatörlüğünü yaptığım Mudanya’nın Gastronomi Potansiyeli ve Turizme Etkisi söyleşisi ile birlikte, açılan standlar, stantlardaki birbirinden lezzetli sunumlar, halk dansları gösterileri, konserler, yemek yarışmaları festivalin en ilgi çekici kısımlarıydı.

DENİZ KOKULU, MAVİ RUHLU

İlk ismi Myrleia, sonra Montanya ve Mudanya... Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, zeytin memleketi, mübadele göçmenlerinin kenti, deniz kokulu, mavi ruhlu şehir Mudanya tam bir turizm şehri.
Tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Myrleia ‘Yüce ana tanrıça boğazı (geçidi)‘ anlamına gelir. Kolofonlular, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı’nın tarihi izlerinin görüldüğü Mudanya, şimdilerde tarım, turizm ve gastronomi şehri olarak Bursa’nın denize açılan pencerelerinden biri..

Yazının Devamını Oku

Santa Maria Bursa’nın neresinde?

9 Temmuz 2023
BURSA son dönemde coğrafi işaretli ürünleri sayısını ulusalda 29’a çıkararak hem bulunduğu ilçe veya beldenin tanınmasını sağlıyor, hem de ürünlerin olması gereken standartlarını sağlayarak ürünlerin katma değerini arttırıyor.

 

İnegöl bu konuda çok başarılı diyebiliriz. Birçok ürünün tescilini yaptırdı ve sırada bekleyeni var. Son olarak, Bursa’nın meşhur Gemlik Zeytini Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak Türkiye’den AB standardını alan 12. ürün oldu.
Bursa’nın coğrafi işaret karnesine bakmadan evvel, coğrafi işaret, mahreç işareti kavramlarını bir kez daha hatırlayalım:
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen ham maddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. 

COĞRAFİ İŞARET

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

MENŞE ADI

Yazının Devamını Oku

Yükselen İnegöl

25 Haziran 2023
Bursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.

İşte bunlardan biri de son yılların yükselen kenti İnegöl...
Şimdilerde adı il olacaklar listesine girmesi nedeniyle, İnegöl adını bundan sonra daha sık duyacağız.

5 BİN YILLIK ŞEHİR

Şehrin bilinen en eski adı Angelacoma’dır. Osmanlı döneminde Aynagöl ve Ezinegöl isimleri de kullanılmıştır. İnegöl ovasının uzun yıllar boyunca sular altında kaldığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Subaşı veya Gölbaşı anlamında İnegöl ismi kullanılmıştır.
İnegöl 5 bin yıllık geçmişi olan bir kenttir. Frigyalılar, Lidyalılar, Bitinyalılar, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar İnegöl tarihinde iz bırakan medeniyetler olmuştur.
Osmanlı döneminde İnegöl denildiğinde, sarayın meşhur içeceği Çitli Maden Suyu, Oylat Kaplıcası ve Osmanlı donanmalarına, tersanelerine malzeme üreten kereste imalatçıları akla gelir.

Yazının Devamını Oku

Enginar hasadı festivale dönüştü

12 Haziran 2023
Hasat bolluk bereket demektir. Hasat çiftçinin bir yıllık emeğinin karşılığını aldığı zamandır. Pek çok yerde hasat düğün gibi şenlik gibi karşılanır



Nilüfer Belediyesi de köylünün hasatını kutluyor; bunu bayrama, festivale çeviriyor.
Her yıl düzenlediği festivalllerle Akçalar’da biber, Fadıllı’da incir, Hasanağa’da da enginar hasatını şenliğe çevirmiş durumda.
Yıllardır düzenli yaparak geleneksel hale getirmişler.
Bu sene 14. düzenlenen Hasanağa Enginar Festivali nedeniyle bol ve bereketli hasat elde eden Hasanağa çiftçisinin yüzü gülüyordu.

TURİZM ATAĞI

Yazının Devamını Oku

Bizimkisi bir aş hikayesi

29 Mayıs 2023
Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.


Etkinliklerin etkin ve duyarlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmalar, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, belediyeler, sanayi ve ticaret  odaları, üniversiteler, turizm sektörü, sivil toplum kuruluşları, gastronomi dernekleri ve Bursa Valiliği başkanlığındaki “İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulları” koordinasyonunda gerçekleştirildi.

Türk Mutfağı Haftası boyunca 81 ilde düzenlenen etkinliklerde yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle hazırlanan, kadim ve sürdürülebilir Türk mutfağını yansıtan tüm menüler, Türk kahvesi, Türk çayı ve Türk lokumu ikramlarıyla Türk mutfağının tüm yönleriyle deneyimlenmesi sağlandı.
*
Asırlık tariflerle Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri Bursa’da 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü İnegöl Çarşı Meydanı’nda başladı. ‘Bizimkisi Bir Aş Hikayesi’ sergi açılışı benim de hayatımda duyduğum en güzel etkinlik isimlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle son dönemde gastronomi ve turizm alanında önemli çalışmalar ortaya koyulan İnegöl’de, İnegöl Belediyesi öncülüğünde şehrin sanayi ve tarım kimliğinin yanında bu alandaki değerler de ön plana çıkartılıyor.

KÖFTEYLE SINIRLI DEĞİL

Geçmişten günümüze İnegöl’ün mutfak kültürünü yansıtan tarım aletleri ve kap kacaklar ile atıksız mutfakların atası sayılan kuru yufkalar ve onlardan hazırlanan ürünler, günümüz reçeteleriyle hazırlanan çeşitli birkaç yemek ve canlı performans ile yufka açma gibi etkinlikler yer alıyor.

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı bir hayat için tercih sizin

14 Mayıs 2023
Hayatımız tercihlerimizde ibarettir. Hayatımıza etki eden her şeyi olgunlaştıktan sonra biz seçeriz.Okulumuzu, işimizi, eşimizi hatta ülkemizi ve bizi yönetecek insanları biz seçeriz.


Bugün seçim günü...
Bu nedenle ben de bugün beslenme tercihlerimiz hakkında yazacağım.
Hatta yaygın bir ifade ile söyleyeyim: Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
*
Beslenme seçimlerimiz hayatımızın kalitesini, sağlığımızı ve ömrümüzü belirler.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi seçiyorsanız doğru yoldasınız.

Yazının Devamını Oku