Enginar hasadı festivale dönüştü

Hasat bolluk bereket demektir. Hasat çiftçinin bir yıllık emeğinin karşılığını aldığı zamandır. Pek çok yerde hasat düğün gibi şenlik gibi karşılanır

Haberin Devamı

Enginar hasadı festivale dönüştü

Nilüfer Belediyesi de köylünün hasatını kutluyor; bunu bayrama, festivale çeviriyor.
Her yıl düzenlediği festivalllerle Akçalar’da biber, Fadıllı’da incir, Hasanağa’da da enginar hasatını şenliğe çevirmiş durumda.
Yıllardır düzenli yaparak geleneksel hale getirmişler.
Bu sene 14. düzenlenen Hasanağa Enginar Festivali nedeniyle bol ve bereketli hasat elde eden Hasanağa çiftçisinin yüzü gülüyordu.

Enginar hasadı festivale dönüştü

TURİZM ATAĞI

Hasanağa enginarını Türkiye ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, “Hasanağa Enginar Festivali” ile coğrafi işaretli Hasanağa Enginarı’nı hem tanıtmak hem de festivali turizme dönüştürmek niyetinde.
Hasanağa Enginarı, Nilüfer Belediyesi katkılarıyla coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra daha bir bilinir hale geldi. Sadece Bursa’nın değil, özellikle İstanbul ve Ankara’nın en önemli davetlerinin, en iyi restoran ve otellerin menülerini süslemekte. Özellikle aşçılar mutfaklarında en iyi sonuç veren, kılçıksız, enginar olarak Hasanağa Enginarı’nı tercih ediyorlar.
Enginar festivalinde bu nedenle Bursa Aşçılar Derneği tüm yönetim kurulu ve kurucu başkanı Necmettin Baştürk ile temsil edilirken, festivale Gastroder Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği Başkanı olarak ben de katıldım.
Enginar Türk mutfağının en önemli yemeklerinden olduğu için festival bir yandan lezzet festivaline de dönüşmekte. Türkiye’nin en başarılı şeflerinden Hazer Amani festivale katılırken, gurme ve seyahat yazarı ‘Çok Gezen Gurme‘ Akif Budak da festivalin en gözde misafirleri arasındaydı.

Haberin Devamı

Enginar hasadı festivale dönüştü

EN İYİLER SEÇİLDİ

Festivalde “En İyi Enginar Yetiştiricisi” yarışmasında, uzmanlardan oluşan jüri üyeleri, enginar tarlalarını tek tek gezerek, değerlendirme yaptı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda 14. Hasanağa Enginar Festivali’nde bu yıl en iyi enginar yetiştiricisi olarak Ahmet Güren seçilirken, Ayşe Buyruk ikinci, Mehmet Eren de üçüncü oldu.
“Enginarlı Lezzetler” yemek yarışmasında ise,
Jüri olarak titizlikle yaptığımız değerlendirmede kestaneli enginar tatlısı ile Figen Göksan birinci seçilirken, Ayşe Çandar karamel soslu enginar tatlısıyla ikinci, Neşe Erken de enginar dondurmasıyla üçüncü olmaya hak kazandı.
Burada özellikle kadın yarışmacıları girişimci yönlerini teşvik etmek istedik. Bu kadar güzel enginar lezzetlerini yapan kadınlar bir araya gelip bir ‘üretici kadın dayanışma derneği‘ neden kurmazlar anlamadım.
Enginar Türk mutfağında kuzu etli enginarı, enginar dolması, sarması ve zeytinyağlısı ile bilinirken festivalde yaratıcılıklarını zorlayarak enginardan çok sayıda tatlı, baklava, dondurma yaptıklarını görmek çok güzeldi.
Ünlü şef Hazer Amani tüm katılımcıların yarışma yemeklerini yorumlayarak onlara yol göstererek tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Enginar hasadı festivale dönüştü

BURSA LEZZETLERİNİ YERİNDE TATTILAR

AKİF Budak, Hazer Şef ile fırsattan istifade ederek Nilüfer’in turizm adreslerini de gezmeye çalıştık. Misi Köyü’nün renkli sokaklarını dolaştık, Gölyazı’ya giderek FaikBey Konağı’nda göl balıklarının ve yörenin meşhuru kerevitin tadına baktık. Dağyenice’de Nefes Tesisleri’ni yerinde inceleyerek turizm imkanlarını ve gastronomi projelerini konuştuk. Gündüz ise Bursa’nın 160 yıllık döner lezzetini dükkanında İskender İskenderoğlu ile birlikte yedik. 160 yıla sığan bir öykünün mutlaka bir kitap ile, bir gala gecesi ile taçlanması gerektiğini düşünüyorum. Akşam da Nuar Bademli’de dostlarla Şef Eyüp Kemal Sevinç imzalı menüsünü, mutfağı emanet ettikleri Tural Şef’in ve Levent Şef’in hünerli ellerinden çıkan Bursa’nın özel mezelerinin, yerel lezzetlerinin tadına baktık.
Hazer Amani’nin sevimli köpeği Togo da, köpek dostu otel olan Aloft’ta mutluydu. Evcil hayvan severler için bu tür köpek dostu işletmelerin sayısının ve kalitesinin sürekli artmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Enginar hasadı festivale dönüştüİYİ ENGİNARI NASIL ANLAYACAKSINIZ

ENGİNAR seçerken yapraklarının açılmamış ve sıkı olmasına, bunun yanında bir de ağır olmasına dikkat edin. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için uzun sap kısmı ucundan tutulup sallayın eğer lastik gibi sallanıyorsa, enginar tazedir!
Bursa’da hem üretici hem de satıcı olan, enginar işini 3 kuşatır yapan Kazım Özcan ile tarlaya giderek enginar haşatını yerinde izledik.

HİKAYESİ ÇOK ESKİLERE DAYANIR

HİKAYE 1890 yıllarında bugünkü Hamitler Mahallesi’nde Ziraat Mektebi’nin açılması ile başlıyor. Burada tarımsal kalkınma ve modern tarımın öğretilmesi amacıyla kurslar verilip, yörede bulunmayan sebze ve meyveler çiftçilere dağıtılır ve teşvik edilirmiş.
Hamitler ve Hürriyet’teki köylüler enginarı bu dönemde keşfediyor. Üretimin artması ve gelişmesiyle birlikte, Bursalıların sevgiyle andığı birçok ilke imza atan İhsan Cemal Antel, Cumhuriyet döneminin ilk konserve fabrikasını buraya kuruyor. Burada kurulan konserve fabrikası ile bölgede yetişen enginar burada üretilerek ülkenin dört bir yanına dağılıyor.
Hamitler Köyü’nden 1903 doğumlu Kazım Özcan 1930’lu yıllarda eşek sırtına yüklediği enginarları Kapalıçarşı’da, Koza Han’da satar. Sonrasında Ömer Özcan ve 3. kuşak torun Kazım Özcan enginarı kendi tarlalarında yetiştirip, ürün haline getirerek ticaretini yapmaya devam eder. Üç kuşaktır enginar ile geçimini sağlayan aile, sebze işleme teknolojileri ile donanımlı kendi üretim tesislerini Hamitler’de kuruyor. Tesislerde IQF teknolojisi ile dondurulan enginarlar, 12 ay boyunca başta oteller ve restoranlara olmak üzere pek çok lezzet noktasına ulaştırılıyor.

Haberin Devamı

ENGİNAR ÇEŞİTLERİ

Bayrampaşa enginarı (Bursa enginarı bu cinstir): İstanbul, Uluabat Gölü, Bursa ve Bilecik çevresinde yetişir. Mayıs ve haziran döneminde hasat edilir.
Sakız enginarı: Ege bölgesi, İzmir ve Urla’da yetişir. Mart ve nisan aylarında hasat edilir. Sakız enginarı ile mangalda ızgara da yapabilirsiniz.

Enginar hasadı festivale dönüştü

DÜNYADA ENGİNAR

Dünyada tüketilen tüm enginarların yüzde 85’ini Akdeniz ülkeleri üretiyor.
29 ülkede üretimi yapılan enginarda ilk sırayı 55 bin hektar alan ve 55 bin ton üretimle İtalya alıyor.
Dünya üretiminin yüzde 33’ünü karşılayan İtalya’yı, 240 bin ton ile Mısır, 166 bin 700 tonla İspanya, 127 bin 503 tonla da Peru izliyor.
Türkiye, 65 bin ton yıllık enginar üretim gerçekleştiriliyor.
*
Türkiye, 60 bin ton üretimi olan Çin ve 45 bin ton üreten Fas’ın ardından dünyanın en büyük yedinci enginar üreticisi ülke konumunda.
Türkiye’de en fazla enginar üretilen bölge ise Ege Bölgesi. 25 bin ton enginar üretilen Ege, tek başına Türkiye’nin toplam talebinin yüzde 57’sini karşılıyor
İzmir’i, Bursa, Eşkişehir ve Bilecik takip ediyor.
Enginarın, Mısır’dan ve Çin’den zaman zaman ithal edildiği oluyor. Bu nedenle alırken yerli enginar almaya özen gösterin.

Yazarın Tüm Yazıları