Hayat sokakta güzeldir

KUŞADASI...

Haberin Devamı

Hayat sokakta güzeldir

Adını alakarga, saksağan, yalı çapkını, kaya güvercini, serçe, kırlangıç, karatavuk, kuyruk kaldıran, kızıl gerdan, ibibik, tepeli, toygar, peçeli baykuş, puhu, kerkenez, şahin ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapmasından alan Kuşadası, yakın çevresindeki Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü ve Azap Gölü gibi önemli kuş yaşam alanlarına yakınlığından dolayı kuşların uğrak yeridir.
Kuşadası, Öküz Mehmet Paşa tarafından 17. YY’ın ilk çeyreğinde yaptırılan Kaleiçi ile birlikte şehri çevreleyen surlar içerisinde kalan düzlükteki arazide konumlanmıştır. Izgara planlı geniş sokakları ile diğer Osmanlı kaleiçi yerleşkelerinden ayrılır.    
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı yaptıran dönemin sadrazamı Mehmet Paşa, güçlü bir devlet adamıydı. Onun babası önceleri Ulukışla’da daha sonraları İstanbul’un Karagümrük Mahallesi’nde öküz nalbantlığı yaptığı için, oğluna da ‘Öküz’ lakabı takılmıştır.

Haberin Devamı

YÜZEN OTEL CENNETİ 

Kuşadası Türkiye’nin ilk turizm kentlerinden biridir.
Kuşadası, marinası ve harikulade limanı sayesinde, yatlar ve tur gemileri için ideal bir konaklama ve alışveriş bölgesidir. Yaklaşık 350 yat kapasiteli marinası, turist gemilerinin yanaştığı iki adet iskelesi ile turizme kucak açan Kuşadası, Türkiye’nin ikinci önemli deniz kapısıdır.
‘Yüzen oteller’ olarak bilinen kruvaziyer turizminin önemli destinasyonlarından Kuşadası’na dev gemiler demir atmaya devam ediyor. Kuşadası geçen yıl 465 gemiyle 496 bin 211 turisti ağırlamıştır.
Türk müzisyen, gezgin, radyocu, TV programcısı ve işinsanı Ayhan Sicimoğlu’nun marka yüzü olduğu, Belediye Başkanı Ömer Günel vizyonu ile bu sene ikincisi düzenlenen Kuşadası Sokak Festivali nedeniyle basın olarak Kuşadası’ndaydık. 

ENERJİSİ ÇOK YÜKSEK

Çok festivale konuk oluyoruz, çok festivali takip ediyoruz. Ben bu festival kadar enerjisi yüksek, halkın ve şehrin festivali içine aldığı bir festivale rastlamadım. 
Sokağın ruhu, hayatın tüm dinamikleri, sanatı, müziği, dansı, folkloru ve en önemlisi kültürü ve gastronomisi festivalin içeriğini oluşturmuştu. Her festivalin bir mottosu olmalıdır. Kuşadası Sokak Festivali’nin mottosu ise ‘Hayat Sokakta Güzeldir’. 
Başta Ayhan Sicimoğlu, bölgenin güzel insanı, gastronomi uzmanı Ahmet Güzelyağdöken, müthiş sesleri ile 3 tenor Hakan Aysev, Murat Karahan, Efe Kışlalı, şef Hazer Amani, şef Damla Uğurtaş, şef Tamer Özkan, şef Emrah Köksal Zengin, şef Ayşe Çalıbaş, şef Sibel Topçuoğlu Dedeli, şef Aydın Sürer, şef Damla Özay, yerel ve ulusal şefler, TAFED Türkiye Aşçılar Federasyonu, ANFED Anadolu Aşçılar Federasyonu, KUPAD Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği, yerel gastronomi dernekleri, depremden etkilenen 11 şehrin STK’ları ile birlikte gerçekleştirilen Kuşadası Sokak Festivali hem bir ‘dayanışma’ örneği sergiledi, hem de yerel ve Anadolu yemek kültürlerinin sunulduğu bir kültürel bir şölen halini aldı.

Haberin Devamı

Hayat sokakta güzeldir

VİZYON KATTILAR

Bu festivalin görülmesi ve farketilmesi gereken en önemli konusu festivali tertipleyen Ayhan Sicimoğlu, Başkan Av. Ömer Günel ve KUSAV’ın festivale kattığı ‘vizyon’dur.
Festivalin en kıymetli gecesine 3 Tenor (Hakan Aysev, Murat Karahan ve Efe Kışlalı) sanatçıyı çıkarmayıp ünlü bir popçu koyabilir (belki) daha büyük bir kalabalık da toplayabilirdi.
3 ünlü tenor yerli yabancı şarkıları ve hatta türküleri seslendirerek çok büyük bir kalabalık ve çoşkuyu alana taşıdılar.
Basit ve kolaya kaçmadılar, yıllarca zihinlerden silinmeyecek bir konsere imzalarını attılar.
Festivallerdeki popüler kültürün hegemonyasını alt üst ettiler. Herkesi de mest ettiler.
Bu nedenle ayrı bir takdiri hak ediyorlar.
 

Haberin Devamı

KUŞADASI'NI KEŞFEDEREK YEDİK

KUŞADASI’nı keşfetmeyi de amaçlayan festival komitesi, Kuşadası’nın çarşı içinde ve sahilinde belirlediği lezzet duraklarında Elazığ Harput Çorbası, Kilis Öccesi, Adıyaman Çiğ Köftesi, Osmaniye İçli köftesi, Hatay Kişir Pilavı, Malatya Kayısılı Kavurma (bunun tadına bakamadık, şef kendisine yapmış), Mahlepli Diyarbakır Çöreği ve Kızılcık Suyu, Adana Fellah Köftesi, Şanlıurfa Beli Kırık Pilavı, Gaziantep Baklavası’nı stantlarda biletli bir şekilde sundu. 200 TL’ye birbirinden lezzetli yöresel 11 çeşit yemeği yeme imkanımız oldu.
Ziyaretçiler lezzet duraklarındaki yemeklerden tatmak için satın aldıkları biletlerin gelirlerinin deprem bölgesinde belirlenecek bir aşevine aktarılacak olması da büyük bir dayanışma örneği oldu. 

Haberin Devamı

5 TONLUK AŞURE

Türkiye’nin tematik ilk ve tek festivali olan Kuşadası Sokak Festivali, ziyaretçilere lezzet, müzik ve eğlenceyi bir arada sunuyordu. KUSAV Kuşadası Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı ve Başkanı Levent Köylü’nün de festivalin mükemmel gerçekleşmesindeki katkılarını unutmayalım, tüm ekibi buradan bir kez daha tebrik edelim.
Festival geçen yıl Ege bölgesi mutfağı ağırlıklı etkinliklerle renklenirken bu sene Güneydoğu Anadolu’nun mutfak zenginliklerini ortaya çıkardığını görüyoruz.
Festival muharrem ayına denk gelmesi sebebiyle dev kazanda usta şeflerin ellerinden çıkan 5 tonluk aşure, ücretsiz olarak binlerce ziyaretçiye dağıtıldı.

Yazarın Tüm Yazıları