Hayat bayram olsa

Yukarıdaki başlığı keyifle haykırmaya hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu, özel mi özel günlerden geçiyoruz ve ne iyi ki toplumsal kültürümüzde her bayramın durumumuz ne olursa olsun “bayram gibi” kutlandığı özel bir yeri vardır.

Haberin Devamı

Hepimiz çok iyi biliriz ki bayramlar bolluk, bereket, güleryüz, şefkat, kardeşlik ve hoşgörü demektir. Neticede de her bayram ruhumuzu da bedenimizi de adeta doğal bir “ilaç gibi etkilemekte”; bize iyilik, bize huzur ve bize şifa vermektedir.

Bayramlar barıştırır, bayramlar affettirir. Gerçek anlamıyla yaşandığında her bayram sadece başkalarıyla değil, kendimizle yaşadığımız çatışmaları bile hafifletip sakinleştirir. Bütün bunları da bize adına sadece ve kısaca “maneviyat” dediğimiz muazzam bir güç, bir mucize, bir mükemmellik anahtarı sayesinde getirir. Kısacası bayramlar iyiliktir, kardeşliktir.

Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum.

Hayat bayram olsa

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 1 İNSÜLİN DİRENCİ NEDEN ÖNEMLİ

İnsülin direnci muazzam bir problem. Öyle ki neredeyse her 4 yetişkinden en az 1’i insülin direnci problemi yaşıyor. Ve bu problem bizi “obeziteden karaciğer yağlanmasına, safra kesesi taşlarına, hipertansiyondan şeker hastalığına, kalp ve beyin krizlerinden erken bunamaya, farklı kanserlerden romatizmal sorunlara, bağışıklık zayıflamasından uyku apnesi ve horlamalara” kadar değişen, sayıları sınırsız pek çok sağlık sorunuyla baş başa bırakabiliyor. İşte bu nedenle özellikle bazı “işaretler” söz konusu olduğunda, hele bir de “aile hikâyeniz”de “kilo sorunu, hipertansiyon, diyabet gibi meseleler de bulunduğunda” mutlaka ama mutlaka “Acaba bende de insülin direnci olabilir mi?” sorusuna cevap aramanızda fayda var. Peki, nasıl? Son derece basit: İnsülin direnci testi yaptırmalısınız.

Hayat bayram olsa

İYİ BİLGİ 2 İNSÜLİN DİRENCİ TESTİ NASIL YAPILIR

10-12 saatlik bir açlıktan sonra gittiğiniz herhangi bir laboratuvarda, açlık halindeyken sizden kan örneği alınıyor. O ilk örnekte açlık kan şekeri ve açlık insülini seviyeleriniz belirleniyor. Hemen sonra “size özel hazırlanmış bir test yemeği” yediriliyor. Ve o yemeğin ilk lokmasından 60 ve 120 dakika sonra yeniden kan örnekleri alınıyor. Ve o örneklerde tokluk kan şekeri ve tokluk insülin seviyeleriniz belirleniyor. Daha sonra açlık şekeriniz ile açlık insülininizin çarpımı 405 rakamına bölünüyor ve elde edilen sonuç, laboratuvar raporunuzda insülin direnci rakamınız olarak belirtiliyor. İdeal rakamlar şunlar: Açlık insülininiz 5’ten, açlık şekeriniz ise 100’den daha düşük rakamlar göstermeli. İnsülin direnci hesaplamanız ise 1.7’nin altında kalmalı. Prensip olarak insülin direnci rakamınız asla 2’yi geçmemeli, 2.5 ve daha yüksek rakamlar çıkmışsa sizde insülin direnci varlığı kesinleşmiştir.

Haberin Devamı

Hayat bayram olsa

İYİ BİLGİ 3 İNSÜLİN DİRENCİ TESTİNİ KİMLER YAPTIRMALI

1- Sık sık açlık ve tatlı krizi yaşayanlar.

2- Hızlı ve çabuk yiyip çiğnemeden yutanlar.

3- Yemeye başlayınca adeta tokluk freni patlayan ve kolay kolay doymayanlar.

4- Yemek sonrası kafası karışan, halsiz düşüp uyuklayanlar.

Hayat bayram olsa

5- Sık acıkan, özellikle “Yemeğin üstüne mutlaka tatlı da isterim” diye tutturanlar.

6- Aç kalınca öfke kontrolünü kaçıranlar.

7- Göbek çevresi 88 (kadın) veya 100 (erkek) santimetreden fazla olanlar.

8- Karaciğeri yağlı bulunanlar.

9- Safra kesesinde çamur veya taş saptananlar.

10- Trigliseridi yüksek, iyi kolesterolü düşük, ürik asidi yüksek kişiler.

Hayat bayram olsa

İYİ BİLGİ 4 İNSÜLİN DİRENCİM VAR NE YAPAYIM

Haberin Devamı

Eğer insülin direnciniz mevcutsa...

1- Beslenme sisteminizden unlu/nişastalı her türlü besini uzaklaştırın. Ekmeği, makarnayı, pilavı, fırın ve pastane ürünlerini, özellikle şeker ve unla imal edilmiş her türlü tatlı ve tuzlu besini sınırlı tüketin.

2- Şekerle aranıza mesafe koyun. Özellikle şekerli içecekleri, unlu, şekerli ve yağlı tatlıları neredeyse unutun. Çayınıza, kahvenize şeker eklemekten vazgeçin. Meyve tüketiminizi günde 1-2 porsiyonla sınırlayın.

3- Prensip olarak sebze, bakliyat ve yağı sınırlı hayvansal ürünlerle beslenmeye gayret edin.

Hayat bayram olsa

4- Toplam kalori tüketiminizi kontrol altında tutun.

5- Mümkünse iki öğünle yetinmeyi tercih edin. Aralıklı oruç sistemini uygulamaya geçirin.

Haberin Devamı

6- Her gün -ısrarla- düzenli aktivite yapmayı ihmal etmeyin. Yürümeyi tercih edin, tempolu yürüyüşlerle adım sayınızı en az 5 bin-7 bin 500 aralığında tutmaya gayret edin, fırsat buldukça da günde 10 bin adımı deneyin.

Yazarın Tüm Yazıları