Aritmim var ne yapayım?

Kalp ritminin bozulmasına tıp terminolojisinde “aritmi” deniyor ve bunun önemli veya önemsiz pek çok nedeni olabiliyor. Örneğin, fazla kaçırılan kahve, çay, kolalı içecekler, kafeinli enerji ürünleri, gereksiz yere büyütülen öfke, kızgınlık ve gerginlik, endişe ve korkular çarpıntıya yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Aritmim var ne yapayım

Kalbiniz muntazam bir düzen içinde gece gündüz ve hiç aksatmadan tıkır tıkır çalışan mükemmel bir cihaz gibidir. Üstelik çalışma hızını (temposunu) beden ve ruhunuzun ihtiyacına göre de ayarlama kapasitesine sahiptir.
Örneğin oturup dinlenirken kalp hızınız düşer. Hız azalması uykuda daha da belirginleşir. Siz hareket edince hele biraz da koşup zıplayınca kalbiniz de hızlanır.
Kalbinizin ruhsal uyumu da mükemmeldir. Korkup heyecanlandığınızda, kızıp öfkelendiğinizde göğsünüzde bir şeyin güm güm diye atması mutlu ve huzurluysanız sakinleşip yavaşlaması bundandır.
İşte bu düzenli ve mükemmel ritim zaman zaman bozulabiliyor. Bu durumu kimileri “kalbim çarpıyor, tekliyor, kalbimde anormal vurular hissediyorum” şeklinde, kimileri de “göğsümde kuşkanadı çırpıyor, kalbim güm güm atıyor” cümleleriyle ifade ediyor.
Kalp ritminin bozulmasına tıp terminolojisinde “aritmi” deniyor ve bunun önemli veya önemsiz pek çok nedeni olabiliyor. Örneğin, fazla kaçırılan kahve, çay, kolalı içecekler, kafeinli enerji ürünleri, gereksiz yere büyütülen öfke, kızgınlık ve gerginlik, endişe ve korkular çarpıntıya yol açabiliyor.
Uykusuzluğun da önemli ve sık rastlanan bir aritmi nedeni olduğu da biliniyor. Bununla birlikte aritmi atakları kalp damarlarının, kaslarının, kapak sisteminin elektrik uyarıları ileten iletim yapısının, kalp zarı hastalıklarının, hatta bazen de kalp dışı bazı organların önemli bir sorunu ile de ilişkili olabiliyor.
Özeti şu: Eğer çarpıntı sorununuz varsa önce yaşam tarzınızı ve en başta da yiyip içtiklerinizi gözden geçirin. Özellikle kafein zengini içecekleri bir süre kesin, en azından azaltın. Uyku sorununuz varsa düzeltin. Stres probleminiz varsa halletmeye bakın. Bu basit önlemlere rağmen çarpıntınız devam ediyorsa bir kardiyoloji uzmanından yardım isteyin.

Haberin Devamı

Aritmim var ne yapayım

Haberin Devamı

Kemik erimesini yavaşlatan 10 önlem

Yaşa bağlı kemik erimesi 60’ını geçen herkesin ortak problemi. En çok da menopoz dönemi kadınlarını vuran bu mühim problemin oluşumunu yavaşlatan ve tedavisini kolaylaştıran tavsiyeleri bir kenara not edin...
1- Egzersiz yapın. Aktif ve hareketli bir hayat sürün. Özellikle her gün muntazam yürümeyi ihmal etmeyin.
2- Yoğurdu, peyniri sofranızdan eksik etmeyin. Kefiri de tavsiye ederim.
3- Bol bol sebze yiyin. Özellikle lahana grubu sebzeleri tercih edin.
4- Eti, tavuğu kemikli olarak pişirip yiyin. Küçük balıkları –eğer mümkünse- kılçığıyla birlikte yemeği deneyin (mesela hamsi!). Et suyundan istifade edin, sakatatlardan faydalanın.
5- Kahveyi abartmayın.
6- Sigarayı bırakın.
7- Mide ve reflü haplarından uzak durun.
8- Kortizonlu ilaçlara dikkat edin.
9- Şok diyetler ve protein yüklemelerinden uzak durun.
10- Tiroid hormonu kullanıyorsanız kalsiyum desteği almayı unutmayın.

Haberin Devamı


DİKKAT EDİN

Gürültü hasta ediyor 

Aritmim var ne yapayım

Gürültünün her türlüsü sağlığa zararlı. Özellikle yüksek dozlusu ve uzun sürelisi farklı problemlere yol açıyor. Ve maalesef trafik problemi nedeniyle sorun özellikle şehirlerde yaşayan herkes için bir sağlık tehdidi olma yolunda. Gürültü sadece kulaklara, yani işitme sistemine zarar vermiyor. Stres tepkilerini tetikleyerek gerginliği azalttığı, bağışıklığı baskılayıp enfeksiyonlara zemin hazırladığı, dikkati dağıtıp öğrenmeyi bozduğu ve belleği tehdit ettiği için de önemli.
Ayrıca uyku problemlerine ve kalp ritim bozukluklarına da sebep olabiliyor. Özellikle şehirde yaşayan herkesin gürültü konusunda uyanık olması lazım.

Haberin Devamı


BİR SORU

Ailenizde kanser var mı? 

Bazı kanserlerin bazı ailelerde beklenenden daha sık görüldüğünü biliyoruz. Bu özellikle “akciğer, meme, prostat ve yumurtalık” kanserleri için önemli bir bilgi.
Bu beş kanserde de “ailevi eğilimin mühim olduğu” konusunda hiçbir kuşku yok. Bu nedenle ailenizde bu kanserlerden herhangi birine beklenenden daha sık rastlanıp rastlanmadığını araştırmalısınız.
Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmayı unutmayın. Bunların hepsi de erken teşhis edilebilen, hatta önlenebilen kanserler.
Doktorunuz bu bilgilere göre daha etkili bir “sağlık riski programı” oluşturup sizi “önleyici ve erken teşhis edici” bir izleme sistemine alacaktır.

Haberin Devamı


OKUR SORUSU

Kansızlık cinsel gücü azaltabilir mi

Aritmim var ne yapayım

 

Azaltabilir. Ciddi bir kansızlık probleminiz varsa bundan cinsel yaşamınızın da etkilenebileceğini aklınızda tutun.
Bu bilgi özellikle ve öncelikle demir eksikliğine bağlı kansızlığın yaygın olduğu erişkin kadınları ilgilendiriyor.
Eğer cinsel istek kaybınıza çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, saç ve tırnak problemleri eklenmişse, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık varsa cinsel isteksizlik sorununun arka planında bir kansızlık problemi olabilir.


AKLINIZDA OLSUN

Katarakt-Alzheimer ilişkisine dikkat

Aritmim var ne yapayım

Katarakt da, Alzheimer da yaşlılığın önemli sorunları. Kataraktta gözün merceği yaşlanıp görme kusuruna yol açarken Alzheimer’de ise beyin dokusu yoğun amiloid madde birikimi nedeniyle tahrip oluyor, görevlerini yapamaz hale geliyor. Kısacası biri gözlerin görme yeteneğini, diğeri de beynin bellek kapasitesini ciddi ölçüde azaltıyor.
Diğer taraftan özellikle kortikal katarakt teşhisi konan hastalarda daha sonra Alzheimer’ın da ortaya çıkabileceğini düşündüren bulgular var.
Uzmanlar kortikal katarakt tanısı konanların Alzheimer yönünden de detaylı bir incelemeden geçirilmelerini tavsiye ediyorlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları