Mesleki eğitimde itibar yükseltme

Yıllardır ihmal edilen, yok sayılan mesleki eğitim geçen hafta başında tüm paydaşların katılımıyla tartışıldı.

Haberin Devamı

Sektör temsilcileri, iş dünyası, akademisyenler, mesleki eğitim uzmanları ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin olduğu 1000’e yakın katılımcı bu alana yeni bir yön vermek için biraraya geldi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ortaöğretimde payı yüzde 44 olan mesleki eğitimi yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, 21 bini aşkın meslek lisesi öğrencisi için okullara 125 milyon lira teşvik vereceklerini açıkladı. 24-25 Ekim’de iki gün boyunca yapılan panellerde katılımcıların ortak olarak söylediği tek şey “mesleki eğitimin itibar algısını yükseltmek” oldu.

 

Ülkemizdeki vasıfsız iş gücü fazlalığının, sanayide kalifiye eleman bulma sorununu, iş gücü talebi ile arzı arasındaki uyumsuzluğu gidermenin formülü de bu toplantıda arandı.

 

Haberin Devamı

İş dünyası ile eğitim sistemi arasındaki iletişim kopukluğu, yeterli nitelikte, çeşitlilikte ve sayıda iş gücü yetiştirilmesine engel olduğuna dikkat çekildi.

 

MESLEKİ EĞİTİMDE 2 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ VAR

 

İki gün boyunca yapılan toplantı sonucunda uygulamalı dersleri meslek standartlarını sağlayacak seviyeye çıkarma, mesleğin itibar algısını yükseltme, nitelikli mesleki eğitimi öğrencilere sağlama sözü verildi. Şu anda mesleki eğitim alan yaklaşık 1 milyon 750 bin öğrenciyi yakından ilgilendiren bu toplantı sonucunda bazı yenilikler düşünülüyor. Bunun için de hazırlanan kanun tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçti. Bu tasarı yasalaşırsa, çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrencilere ve çırak öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30’unun üçte ikisi devlet tarafından karşılanacak. Okulda atölye eğitimine başlayan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacak. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerilerin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileri ile birlikte beceri sınavı yapılacak. Teknik eğitim fakültesi mezunlarının fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmaları sağlanacak.

 

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASININ İSTEĞİNE GÖRE İNSAN YETİŞTİRECEĞİZ

 

MEB Mesleki Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay: “Özellikle ülkemizin kalkınmasının mesleki eğitime bağlı olduğunu düşünüyorum. Ne kadar istihdam edilecek insan yetiştirirsek toplumda işsizlik oranı o kadar düşer, insanlar daha mutlu olur. Mutlaka iş gücünün istihdam edecek birimlere göre nitelikli olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Sektöre ne kadar nitelikli, iyi yetiştirilmiş, dünya teknolojisini bilen iş gücü gönderirsek ülkemiz teknolojide, üretimde o kadar kalifiye elemanla gelişir. Bu da ülkemizin zenginliği demektir. Biz kongrede bir algı oluşturmak istedik. 9-10 aydır birçok çalışma yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanımız ve Müsteşarımız mesleki teknik eğitimde önümüzü açıyor, işlerimizi kolaylaştırıyor. Bütün bunları gerçekleştirmemiz için öncelikle veli bilinci olması, ailelerin bize inanması gerekiyor. Medyanın olumlu yönde algısının oluşması lazım. En önemlisi de sektörle biraraya gelmemiz şarttı. Sıcak ilişki kurmalıydık. Sektör ne istiyorsa bunu yerine getirmek gerekiyor. Mesleki eğitim iş dünyası için var, nasıl nitelikte istihdam edecek insan istiyorlarsa o bilgileri gençlere vermeliyiz. Onların istemediği dalda insan yetiştirmeyeceğiz, istihdam edecekleri alan ve dalları yenileyip, ihtiyaç duyulmayan bölümleri kapatıp revize edeceğiz. İşsizlikten dolayı ülkemizde iç göç olgusu var. Bunun için de yöresel tematik meslek liseleri açarak sektörle birlikte okulu yöneteceğiz. O yöredeki esnaf ve sanatkârın organize sanayi ve ticaret odalarının isteği doğrultusunda hareket edeceğiz.”

Yazarın Tüm Yazıları