Ev işlerinde çalışanların primi arttı

Yeni asgari ücretle birlikte ev hizmetlerinde çalışanlar için ödenecek primler de arttı.

Haberin Devamı

Temmuz başından itibaren asgari ücret yüzde 34 yükseldi, brüt 13.414 liraya, net 11.402 liraya çıktı. Günlük asgari ücret tutarı ise 447.15 lira oldu. Yeni asgari ücretle birlikte ev hizmetlerinde çalışanların primleri de 1 Temmuz itibarıyla artmış oldu.

Ev işlerinde çalışanların primi arttı

Ev hizmetlerinde çalıştırılanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim ödenerek, sigortalanması zorunlu. Sigortalılık koşulları da bir ay içinde 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışma süresine göre farklılık gösteriyor. Eğer, ev işinde çalışan biri; bir ay içinde 10 günden az çalışıyorsa iş kazası ve meslek hastalığına karşı çalıştıran kişi tarafından sigortalanıyor ve prim de buna göre ödeniyor.

Haberin Devamı

10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR

Ev hizmetinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar işveren sayılmıyor, sadece sigortalılar adına iş kazası ve meslek hastalığı primi ödüyor. Sigortalı çalışan isterse bunun üzerine kendi de prim ödeyerek emeklilik ve genel sağlık sigortası yaptırabilir. Emekliler de ev hizmetlerinde 10 günden az çalışabilir ve bu durumda emekli aylıkları kesilmez, genel sağlık sigortası için de fazladan prim alınmaz.

Ev işinde çalışan, bir ayda 10 gün ve üzerinde çalışıyorsa, çalıştıran kişi işveren konumuna geçiyor. Bu durumda da işveren tarafından genel sağlık sigortası ve emekliliği de kapsayan sigorta yaptırılmak zorunda.

GÜNLÜK PRİM 8.94 TL

Peki, yeni asgari ücretle birlikte ev hizmetlerinde çalışanların primleri ne kadar arttı. Önce, 10 günden az çalışanlar için ödenecek prim tutarından bahsedeyim. Çalışılan her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2’si kadar prim ödeniyor. Sene başından 1 Temmuz’a kadar ev işlerinde çalışanlar için ödenen tutar günlük 6.67 liraydı, 1 Temmuz’dan itibaren bu tutar 8.94 liraya çıktı. Buna göre 1 Temmuz tarihinden itibaren ev hizmetlerinde ayda bir gün çalışan için 8.94 lira, ayda beş gün çalışan için 44.70 lira, ayda dokuz gün çalışan için 80.46 lira prim ödenecek.

Haberin Devamı

YILLIK 60 BİN TL OLDU

Gelelim, ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için ödenecek prim tutarına... Günlük asgari ücretin yüzde 37.5’i oranında prim ödeniyor. Bu primin yüzde 34.5’i emeklilik ve genel sağlık sigortasından, yüzde 3’ü de işsizlik sigortasından oluşuyor. 2023 başından 1 Temmuz’a kadar günlük ödenen tutar 125 lira, aylık 3.753 lira, yıllık da 45 bin liraydı. 1 Temmuz’dan itibaren primler arttı ve ödenecek tutar günlük 167.68 lira, aylık 5 bin lira ve yıllık 60 bin lira oldu. Ev hizmetlerinde çalışan kişi ayda 15 gün çalışıyorsa 1 Temmuz’dan itibaren 2.515 lira, 20 gün çalışıyorsa 3.353 lira ödenecek.

Evde çalıştırdığınız kişilerin primlerini düzenli ödüyorsanız yüzde 5’lik prim indiriminden yararlanıyorsunuz. Böylece yüzde 37.5’i oranında ödeyeceğiniz prim yüzde 32.5’e düşüyor. Yani, ev işlerinde bir ay çalıştırdığınız kişi için 5 bin lira prim ödeyeceğiniz yerde yüzde 5’lik prim indiriminden yararlandığınızda 4.359 lira ödeyeceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları