Yemeğe Hindistan’dayız!

Bu hafta vegan/vejetaryen yemekleriyle de ünlü bir ülkenin mutfağından bahsetmek istiyorum. Hintlerin çeşit çeşit baharatla tatlandırdığı tarifleri hem çok leziz hem de tek tencerede piştikleri için son derece pratik. Siz de deneyin.

Haberin Devamı

Bir süredir Hindistan’ın bitki temelli yemeklerini araştırıyorum. Ülkenin mutfağı Mughal İmparatorluğu, Portekiz, İngiliz ve Hint-Avrupa kültürlerinin birleşimiyle gelişmiş, büyümüş. Bizdeki gibi onlarda da baharat kullanımı çok yaygın. Vegan ve vejetaryen yemekleri çok çeşitli. Her yemeğin yanında servis ettikleri, lezzetiyle ünlü naan ekmekleri ve bazı hamur tatlıları da yine bitkisel beslenenler için uygun.

Geçen hafta protein, sebze ve tahıl ürünlerinin tek bir tencerede ve aynı anda pişirildiği yemeklerden örnekler vermiştim. Bu sıralar mutfakta favorim bu yöntem. Tüm malzemelerin aromalarının birbirine geçtiği bu teknik hem yemeklerin hazırlık süresini kısaltıyor hem de daha az bulaşık çıkmasını sağlayarak su kaynaklarımızı, dolayısıyla da gezegenimizi korumamıza yardımcı oluyor. Bu hafta anlatacağım birbirinden leziz Hint yemeklerinin hepsi işte bu yöntemle pişiriliyor.

Yemeğe Hindistan’dayız

Haberin Devamı

İlki, chana masala... Bir tencerede 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, yemeklik doğranmış 1 soğanı şeffaflaşıncaya kadar soteleyin. Çok ince doğranmış 1 sivri biber, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1’er tatlı kaşığı toz zencefil, toz kişniş ve garam masalayı ekleyin, 1-2 dakika karıştırın. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız 2 domatesi, 1 su bardağı haşlanmış nohudu ve 1 tatlı kaşığı tuzu da katıp 10-15 dakika daha pişirin. Servis ederken üzerini haşlanmış nohut, susam, çörekotu ve taze kişniş veya maydanozla süsleyebilirsiniz.

Yemeğe Hindistan’dayız

Saag tofu’ysa görüntüsüyle de sofralarımızı süsleyen, ıspanak tadını doyasıya aldığımız bir tarif... 200 gram tofuyu büyük küpler halinde doğrayın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Tofuların her tarafını kızartıp bir tabağa alın. Tencerede kalan yağın üzerine, yemeklik doğranmış 1 soğanı aktarıp soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. 500 gram bebek ıspanak, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1’er 1 tatlı kaşığı toz zencefil, toz kişniş, garam masala ve tuz ekleyip pişmeye bırakın. Ispanaklar hızlıca pişecektir. Bir el blender’ı yardımıyla yemeği püre kıvamına getirin. Tabağa aktarın, üzerine kızarmış tofuları yerleştirip sıcak sıcak servis edin.

Yemeğe Hindistan’dayız

Haberin Devamı

Aloo gobi’yse patates sevenler için... Orijinal tarifte karnabahar da var ama bu mevsimde ben sadece patatesle yapıyorum. Şimdi tam mevsimindeyken taze sarımsak da kullanabilirsiniz. Bir tencerede 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp yemeklik doğranmış 1 büyük soğanı soteleyin. 4 diş ezilmiş sarımsağı (veya 2 sap doğranmış taze sarımsak), 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi ve küp doğranmış 2 patatesi ekleyin. 5 dakika kavurup rendelenmiş 2 domates, tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, yarımşar tatlı kaşığı kimyon ve hardal tohumu ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte kontrollü şekilde pişmeye bırakın, gerekirse pişerken biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Lezzeti dillere destan, daha nice vegan Hint yemeği denemeye devam ediyorum. İleride onların da tarifini buradan sizlerle paylaşacağım. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları