Ölümsüzler

“Hükümdarlar gelip geçer ama dünyanın her zaman hekimlere ihtiyacı vardır” (“The Physician” Noah Gordon)

Haberin Devamı

Bu sene, “2020 bitse de gitse” dedik... Nihayetinde son gününe geldik. Gidiyor işte. Gideceği muhakkaktı, götürecekleri muallâktı ancak yaşattıkları hakikatti. Kimimiz öldü, kimimiz dirildi, kimimiz öğrendi, kimimiz henüz farkında değil olanların. Ders çıkardık mı? Bilmiyorum. Öğrendik mi? Ondan da emin değilim ama ölmediysek bunun nedenini çok iyi biliyorum. Ölümsüz sandığımız sağlık çalışanlarının sayesinde yaşadığımızdan eminim. “Onlara bir şey olmaz” diye düşündüğümüz sağlık emekçilerinin gecesini gündüzüne katıp çırpınışlarıydı bizi yaşama bağlayan. Ne oldu peki? Onlar öldü, biz diri kaldık. Neden mi? İnsanlık için, sağlıklı gelecek bekleyen çocuklarımız için... Onlar öldü, kendi çocukları yalnız kaldı. Minnetimiz sonsuz, yüreğimizde ölümsüzsünüz!

Ölümsüzler

100 DOKTOR 100 TARİF

Doktorların yaşamla ve yaşamımızla ilgili çabaları, yaptıkları işi ciddiye alan tavırları sayesinde hepimize hayat oluyor. Dünyaya bakışlarının temelinde sağlık ve sağlıkla yaşam olunca da bizim farkında olmadığımız detaylara vakıf oluyorlar. 100 doktor bir araya geliyor ve 100 yemek tarifini sağlıklı şekliyle hazırlıyorlar. Kendileri pişiriyor, kendileri fotoğraflıyor ve kendi cümleleriyle bizzat yazıyorlar, ortaya nefis bir yemek kitabı çıkıyor. Bu kitabın en güzel tarafı ne biliyor musunuz? Bütün gelirini koronavirüsten ölen, yukarıda minnetle bahsettiğim sağlık çalışanlarının çocuklarına burs verilmesi kaydıyla Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’na (KAHEV) bağışlıyorlar. Bugün kuruluşunun 2. yılını kutlayan KAHEV, binlerce tıp öğrencisi başta olmak üzere, ilköğretim, lise ve diğer branş lisans öğrencilerine burs, laboratuvar, kütüphane temin etmek için hekimler tarafından oluşturulmuş bir yürek hareketi. ‘100 Doktor 100 Tarif’ kitabı çok kısa sürede 10 bin satmış, bu iyiye işaret. Minnetimiz büyük, bu yürek hareketine katılmamız gerek. Her tarif ruhumuza, her kitap ölümsüzlerin çocuklarına hayat verecek. ‘www.kahev.org’ tıklayın.

Ölümsüzler

DOĞAL KADINLAR ORGANİK ÜRÜNLER

Birlik Mahallesi 438. Sokak’ta yeni açılan Mercan Organik Ürünler dükkânının reyonlarına göz gezdirirken, ilgimi çeken ürünleri dükkân işletmecisi sevgili Gökhan Görey’e soruyorum. İşini sevdiği belli, büyük bir keyifle cevap veriyor, hatta hikâyelerini bile anlatıyor, ben de keyifleniyorum. Sebze reyonu göz alıcıydı, renkler ve canlılık unuttuğumuz ama olması gerektiği gibiydi. “Nereden” soruma “Kuşadası civarından, tamamen doğal yöntemlerle yetiştiriliyor” dedi, “Üreticisi Gürsel Hanım” diye de ayrıca altını çizdi. Küflü peynir dikkatimi çekti, “İtalyan gorgonzola mı?” diye sordum, “Hayır bu daha iyisi adı Tangazola” dedi. Fethiye’de Akdağların 750 metre yüksekliğinde kurduğu butik mandırada, Buket Hanım artizan üretiyormuş. Reyonları dolaştıkça ilgimi çeken ürünlerin çoğunu kadınlar üretmişti, bu durumu sevmiştim. Enginar konservesi, domates salçası ve nar ekşisi, Seferihisar’da yerel üretici Damla hanımın el ürünleri. İçeriğini doğal meyvelerle kendi elleriyle hazırlayan Yıldız hanımın granola atıştırmalıkları İstanbul’dan. Çanakkale’den Aysun hanımın sadece doğal otlarla beslediği ineklerin çiğ sütleri bile vardı. Aklıma şu anonim deyim geliyor, “İşine geleni yapana erkek, kafasına koyduğunu yapana kadın denir.” Kim ne derse desin, her şeyin iyisini, özenlisini kadınlar yapıyor. Mercan hem Batıkent’te hem de Birlik’te var, uğrayın.

Ölümsüzler

KADIN ELİ ‘GÜL BAKLAVA’

Mustafa Kemal ve Birlik mahallelerindeki, Kayseri’nin Meşhur Tepsi Mantıcısı, ismiyle özdeş, tadı ve lezzetiyle meşhurdur. Her şeyin, her malzemenin en iyisini en doğalını kullanmakla, hatta gidip köy köy, kapı kapı dolaşarak temin eden sahibi Ali beyin titizliği de meşhur. Tepsi mantısını ben övmesem haklı olarak siz öveceksiniz. Peki gül baklavası için ne dersiniz. Unu Harran’ın sert buğdayından, tereyağı Karadeniz’den getirtilip sade yağ haline dönüştürülüyor ve en iyisi kullanılıyor. Ceviz Kayseri Gesi Bağları’ndan, Ali Bey en doğalını bulmak için ev ev dolaşıp topluyor. Ali beyin sevgili eşi Nigar Hanım da birlikte çalıştığı kadın ellerle gül gibi açıyor, biz de yiyip mest oluyoruz. Yılbaşına çok yakıştırdım, acı 2020’yi tatlı 2021’e dönüştürmek için çok uygun. Baklava tükenmeden gidin derim.

Yazarın Tüm Yazıları