Ramazan ruhu her yerde

Ramazan ayı getirdiği tüm güzellikler ve renklerle bu yıl da tüm dünyada büyük bir mutlulukla yaşanıyor. İşte yaşantımıza maneviyat katan bu kutsal aya dair Londra ve İstanbul’un sosyal hayatından anekdotlar.

Haberin Devamı

Ramazan ruhu her yerde

Işığın ötesindeki güzellik

Geçen hafta ramazanın başlamasıyla Londra’daki meşhur Piccadilly meydanına asılan ve dünya medyasında gündem olan İngilizce ‘Mutlu ramazanlar’ yazılı ışıkları gidip yerinde inceledim.

Londra belediye başkanının girişimiyle asılan bu süslemenin en etkileyici tarafı ışıkların kendisinden çok, caddede durup bu ışıkları çeken insanların, dolayısıyla şehirde yaşayan ve turist olarak ziyarete gelen Müslümanların ne kadar da fazla olduğunu görmek oldu.

Londra gibi kozmopolit şehirler, dinlerin ve kültürlerin iç içe geçtiği ve bu sebeple bazen de gölgede kalabildiği bir şehir. Bu ışıkların altında her akşam toplanan kalabalığın ilgisi ve yaşlı genç herkesin fotoğraf çekmesi, Müslümanların şehrin göbeğinde kendi dinlerinin aynen Noel’de olduğu gibi temsil edildiğini görmeleri ve böylece kendi varlıklarını da göstermeleri açısından çok anlamlı.

Haberin Devamı

Keza daha önce Londra’da görmediğim kadar mağaza vitrin camlarında Ramazan tebrik mesajlarına denk geliyorum.

Kısacası bu Ramazan Londra’da tüm dünya şehirlerine örnek, güzel girişim yaptı...

Online pide siparişi

Digital Turbine araştırma şirketi “Ramazan Dönemi Alışveriş Alışkanlıkları” isimli bir çalışma yapmış.

Yapılan anketlere göre pideyi fırından, iftarlıkları çarşıdan, bayramlıkları mağazadan almaya alışık tüketi, artık tek tıkla bu ürünleri eve sipariş etmeyi planlıyormuş.

Ramazan ruhu her yerde

Araştırmaya katılan kitlenin yüzde 63’ü Ramazan ayında market alışverişi için internetten alışveriş yaparken yüzde 50’si mobil uygulamadan alışveriş yapmayı tercih edecek.

Benim için Ramazanda pideyi fırından almanın, hatta Mısır Çarşısı’na gidip iftariyelik seçebilmenin, iftara yetişirken mahalle bakkalından son siparişleri eve getirmenin ayrı bir nostaljisi var.

Haberin Devamı

Modern hayatın yoğunluğu ve getirdiği zorunluluklar Ramazan ruhunun parçası olan bu bazı ritüelleri de sanırım giderek yok ediyor.

Ama teknoloji üzerinden zaman kazanmak, diğer işlere ek vakit kazandırıyor, ne dersiniz...

İftar rüzgârı

İstanbul’un ünlü şefleri bu yıl da iftar menüleri hazırladı.

Ramazan ruhu her yerde

Açıkçası özellikle hayat duruşu ve Türk mutfağını temsiliyle Ramazan ruhuna yakışan isimlerin menü çalışmaları da kulağa daha samimi geliyor. Bu isimlerden biri de Anadolu mutfağının temsilcilerinden şef Ömür Akkor.

Ünlü şef Osmanlı ve Selçuklu mutfağının seçkin örneklerinden bir iftar menüsü tasarlayarak Mandarin Oriental Bosphorus’ta Ramazan ayı boyunca sunacak.

Haberin Devamı

İstanbul’da diğer taraftan Michelin Guide’a girmiş restoranların Ramazan uyarlamalı menüleri de ilgi çekiyor. Bunlardan biri Lokanta Feriye.

Tarihi dokusuyla Ramazan lezzetlerini tamamlayıcı bir atmosfer sunan restoran şef Birkan Erköylü’nün hazırladığı geleneksel tariflere sahip. Ramazan’da çağdaş bir restoran arayıp halen bu ayın ruhuna hitap edecek lezzetler için ise önerim ünlü şef İsmet Saz’ın Kuruçeşme’deki İtalyan restoranı Stefano.

Mekândaki zeytin ağaçları ve şömineli alan Boğaz’a karşı dingin bir Ramazan akşamı için ideal olabilir

Saz’ın lezzetlerinden baklava hamurunda karides, kuru fasulye ve enginarlı humus, İzmir tulumlu risotto ise farklı ve iddialı seçenekler arasında.

Haberin Devamı

Anadolu yakasında olanlar iftar trafiğiyle mücadele etmek yerine şefin Bağdat Caddesi’nde aynı isimli mekânını da ziyaret edebilir.

Ramazan ruhu her yerde
İsmet Saz

 

Yazarın Tüm Yazıları