Güncelleme Tarihi:
Beluga, diğer bakliyatlar arasında en çok besin değerine sahiptir. Tam bir karbonhidrat kaynağı olan Beluga, tüketimi sonrasında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin devamını sağlamaktadır. Böylelikle tokluk hissi daha kalıcı şekilde sürüyor.
Tüm mercimek türlerinde olduğu gibi beluga mercimeği de tam bir lif deposudur. Kilo kontrolü açısından lifli gıdalar tüketmelisiniz. Buna en uygun bakliyat tabii ki Beluga’dır. Ayrıca lifli gıdalar pek çok kronik hastalığa koruyucu kalkan oluşturur.
Antosiyaninler koyu kırmızı, mavi ve siyah bitkilerde bulunan antioksidan özellikteki pigmentlerdir. Antosiyanin bakımından zengin olan besinler; kişiyi kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilo ve diyabetten koruyor. Beluga, yüksek miktada antosiyanin içermektedir. İşte bu yüzden Beluga tüketimi bazı kanser türlerinin, kalp hastalıklarının ve diyabetin önüne geçiyor!
Beluga; demir, çinko, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından çok iyi bir besin kaynağıdır. Demir anemi riskinizi azaltır, magnezyum kas ve sinir fonksiyonlarınızın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, çinko vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasında etkilidir ve fosfor kemik ve diş sağlığında önemli görev üstlenir. Tüm bu önemli vitaminler Beluga’da fazlasıyla mevcuttur.
Protein, yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olur, uzun süre tokluk verir. Beluga içeriğinde çok fazla bitkisel protein barındırır. Zayıflama sırasında kas kaybını önler. Spor sonrası tüketimde de kasları besleyerek güçlendirir.
İçerisinde bol miktarda demir minerali barındırdığı için kansızlığa çok iyi geliyor.
Antioksidan özelliği sayesinde gençleştirici etki yaratıyor.
Malzemeler:1 su bardağı beluga 3 su bardağı su ( haşlamak için )8 – 9 yaprak marul1 adet havuç5 – 6 dal taze soğanÇeyrek demet maydanozDereotu ( isteğe göre )TuzZeytinyağıNar ekşisiYapılışı:Bir su bardağı beluga mercimeğini orta boy bir tencereye alarak üzerine 3 su bardağı suyu ilave edin. Orta ateşte 10 dakika haşlanmaya bırakın. Pişen belugalar süzerek kenara alın. Tarifteki yeşil malzemeleri ince ince doğrayın. Havucu da rendeleyerek tüm malzemeleri salata kabınıza alın. Kabın içerisine nar ekşisi, tuz ve zeytinyağını da ekleyerek iyice karıştırın. Salata sosunu da karışımınızın içerisine ilave ederek tarifinizi noktalandırın.
Tarif: Mutfak Sırları
Malzemeler:2 su bardağı haşlanmış beluga
3 – 4 sarı çeri domates
1 dolmalık kırmızı biber
1 dolmalık yeşil biber
1 domates
5 - 6 dal reyhan
4 - 5 dal taze nane
4 - 5 dal frenk soğanı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 emek kaşığı koruk ekşisi
Tuz
Tulum peyniri
Yapılışı:
Haşlanmış belugaları bir kaba alın. Küp şeklinde doğradığınız biber, domates ve ince kıyılmış yeşillikleride belugalara ilave ederek karıştırın. Sos için gerekli olan zeytinyağı, koruk ekşisi ve tuzu birlikte karıştırdıktan sonra belugalarınızın üzerine dökün. Son olarak piyazınızın üzerine tulum peyniri ekleyerek sunumunuzu tamamlayın.
Tarif: Lezzet.com
Malzemeler:
1 su bardağı beluga
½ su bardağı kinoa
2 bardak su
1 adet soğan
1 adet sarımsak
1 adet marul veya göbek salata yaprağı
1 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Kinoa ve belugaları akşamdan ıslatın. Sabah sularını süzerek zeytinyağı, su ve soğanla beraber kısık ateşte soğan suyunu çekene kadar kaynatın. Baharat ve limon suyunu ekleyin. Karışımı blenderdan geçirerek püre haline getirin. Ardından karışıma köfte şeklini vererek marul ile servis edin.
Tarif: İnstyle