YILBAŞI SOFRASI YEMEKLERİ MENÜSÜ 2024 || Balkabağı çorbası, Hindi tandır, Kestaneli pilav ile nefis yılbaşı yemekleri

Yılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!

Haberin Devamı

BAL KABAĞI ÇORBASI

MALZEMELER

3 dilim bal kabağı (iri dilim)
1 adet patates
1 adet havuç
2 litre su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet soğan
3 diş sarımsak
1 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı zerdeçal

YILBAŞI SOFRASI YEMEKLERİ MENÜSÜ 2024 || Balkabağı çorbası, Hindi tandır, Kestaneli pilav ile nefis yılbaşı yemekleri

ÜZERİ İÇİN

1 yemek kaşığı krema
1 tutam kabak çekirdeği içi
1 tutam taze kekik (arzuya göre)
Yılbaşı sofrasında farklı lezzetler denemek isteyenler için bu kez klasik çorba tariflerimizi bir kenara alıyor ve çorbada başrolü bu turuncu güzele devrediyoruz.

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri küp küp doğrayın. Bir tavada yağ ilavesiyle soğanları, sarımsakları, havuçları kavurun. Bal kabaklarını ve rendelenmiş patatesleri de bir tencerede alıp üzerine su ekleyin ve haşlanmaya bırakın. Tavada kavurduğunuz harcı haşlanan bal kabaklı karışıma ekleyin. Et suyunu ve tuzu da ekleyip pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşayınca içine sütü de ekleyin. Ardından çorbayı blenderdan geçirin. Zerdeçal, tuz ve karabiberi de ilave edip 5 dakika daha birlikte kaynatın. Kremayla süsleyerek servis edin. Ellerinize sağlık.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

MALZEMELER

300 gram asma yaprağı
1 adet limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su

İÇ HARCI İÇİN

6 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Sarmanın içini hazırlamak için; soğanları küp küp doğrayın. Zeytinyağını kızdırdığınız tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin. Ardından sırasıyla; dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilımaya bırakın.

Salamura asma yapraklarını bir servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına iç harcı ilave edin ve kenarlarını içe alarak geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın. Sarma tencerenizin altına bir iki yaprak koyun ve sardığınız dolmaları düzgünce yerleştirin. Sıcak su, limon ve zeytinyağını sarmaların üzerinde gezdirin. Üzerine düz bir tabak kapatın ve yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Haberin Devamı

NOHUTLU KURU CACIK

MALZEMELER

2 adet salatalık
4 dal taze nane
1 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
1,5 su bardağı tava yoğurt
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1,5 çay kaşığı tuz
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı çörek otu

YAPILIŞI

Salatalıkları alacalı olarak soyup yuvarlak dilimleyin. Sarımsağı püre haline getirip üzerine ekleyin, 3 dal taze naneyi de ince ince kıyıp ekleyin. Ardından haşlanmış nohudu, tuzu, sirkeyi ve zeytinyağının yarısını ekleyip tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Servis tabağına alıp kalan nane yaprakları ve zeytinyağını da üzerine gezdirin. Son olarak üzerine nohut ve çörek otu da serpiştirip servis edin.

YILBAŞI SOFRASI YEMEKLERİ MENÜSÜ 2024 || Balkabağı çorbası, Hindi tandır, Kestaneli pilav ile nefis yılbaşı yemekleri

KEREVİZ SALATASI

MALZEMELER

Haberin Devamı

2 adet orta boy kereviz
1 adet limon suyu
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1,5 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

YAPILIŞI

Kerevizin kabuklarını soyup rendeleyin ve kararmaması için limonlu suda bekletmeye başlayın. O beklerken ayrı bir kasede süzme yoğurt, tuz, rendelenmiş sarımsak ve mayonezi karıştırın. Son olarak kerevizleri sudan çıkarıp fazla sularını süzün ve yoğurtlu karışıma ekleyin. Dövülmüş cevizleri de ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirip cevizlerle süsleyerek servis edin. İşte bu kadar!

MANTARLI KARİDES GÜVEÇ

MALZEMELER

300 gram ayıklanmış karides
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet yeşil biber
1 adet domates
200 gram kültür mantarı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri (Üzeri için)

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Soğan ve sarımsağı küp küp doğrayın. Çekirdeklerini çıkarttığınız yeşil biberleri ince ince dilimleyin. Domateslerin de kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Mantarları nemli bir bezle silerek temizleyin. Doğranmış soğan ve sarımsağı soteleyin. Yeşil biber ve domatesi de ilave ederek sotelemeye devam edin. Mantarları da bu aşamada ekleyin. Son olarak karidesleri de ilave edin ve 2 dakika daha sotelemeye devam edin. Baharatlarını ekleyip karıştırın. Karidesli mantarlı karışımı güvece aktarın. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Peynirler iyice eriyene kadar 200 derecelik fırında pişirin. Ellerinize sağlık.

KESTANELİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER

Haberin Devamı

10-12 adet kestane (haşlanmış)
1,5 yemek kaşığı tereyağı
3 adet arpacık soğan
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 su bardağı bulgur
3,5 su bardağı sıcak su
1/2 adet dereotu
Sebzeli bulgur pilavı da yılbaşı sofrasına çok yakışır, kabul ama bu kez her zamankinden çok daha farklı bir sofra kurmak niyetindeyseniz kestaneden de destek alabilirsiniz.

YAPILIŞI

Kestanelerin kabuklarını çizin ve yaklaşık 10 dakika tuzlu suda haşlamaya bırakın. O sırada kuş üzümlerini de sıcak suyun içinde bekletmeye başlayın. Arpacık soğanları ince ince doğrayıp tereyağını eritin ve tereyağının içinde arpacık soğanları kavurun. İçine dolmalık fıstıkları da ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar pembeleşince önce haşlayıp ayıkladığınız kestaneleri, sonra da tarçın, yenibahar, esmer şeker, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Son aşamada bulguru ve sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte yaklaşık 10-12 dakika pişirin.Demlenen pilavınızı üzerine dereotu serperek servis edebilirsiniz.

YILBAŞI SOFRASI YEMEKLERİ MENÜSÜ 2024 || Balkabağı çorbası, Hindi tandır, Kestaneli pilav ile nefis yılbaşı yemekleri

HİNDİ TANDIR

MALZEMELER

1 adet hindi alt but (Derisi alınırsa daha hafif olur )
2 bardak su
1 tatlı kaşığı tereyağı (Baharatlarla birlikte servisten önce kullanılacak)
1 diş sarımsak
1 küçük boy kuru soğan
Tuz
Karabiber
Kekik
Kimyon
Kırmızı pul biber

YAPILIŞI

Hindi butumuzu güzelce temizleyip derisini alıyoruz.
Düdüklü tencereye yerleştiriyoruz.
Üzerine 2 bardak su, tuz, soğan ve sarımsağı ekliyoruz
Tenceremizin ağzını kapatıp önce yüksek ateşte, buharı çıktıktan sonra çok kısık ateşte 30 dakika pişiriyoruz.Lokum gibi lif lif ayrılan etimiz servise hazır. Servis etmeden önce az tereyağında ve baharatlarla orta ateşte biraz çevirebiliriz.
Afiyet olsun

BALKABAKLI TAHİNLİ CHEESECAKE

MALZEMELER

BAL KABAĞI İÇİN:

400 gram bal kabağı
1 su bardağından az eksik şeker
1 paket vanilya

TABANI İÇİN

1 paket petibör
1 paket burçak bisküvi
100 gram tereyağ

LABNELİ BÖLÜM İÇİN

400 gram Pınar labne
1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 paket kutu krema (200 ml)
1 paket vanilya
3,5 yemek kaşığı un

SERVİS İÇİN

Tahin
Kavrulmuş Ceviz

YAPILIŞI

Bal kabağı ı̇çin yapmadan bir gün önce geceden bal kabakları doğranır, tencereye alınıp şeker eklenir kapağı kapatılıp sabaha kadar bekletilir.Sabah sulanmış olan kabak kaynatılır, altını kapatmaya yakın 1 paket vanilya eklenir.Kapatıp soğuduktan sonra ara kısmı için bir kaç dilim kabak ayrılır, kalan kabaklar blender den geçirip hazır edilir.Fırını fansız ayarda 160 derecede açılır, bir borcama su koyup fırının en altına yerleştirilir.Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serip yanları folyo ile kaplanır.Cheesecake tabanı için: bisküviler blenderden geçirilir, tereyağı eritip ılıttıktan sonra bisküvilere eklenir karıştırılır.Bisküvi karışımını kelepçeli kalıba döküp, bardak yardımı ile bastırıp yerleştirilir daha sonra donması için kalıp buz dolabına kaldırılır.Labneli bölüm ı̇çin: yumurtalarla şekeri iyice çırpılır daha sonra labne eklenir pürüzsüz bir kıvam olunca sırayla krema, un ve vanilya eklenir.Dolaptaki kalıp çıkartılır, labneli karışım eklenir, ayrılan şerbeti süzdürülmüş dilim bal kabakları eklenip içine gömülür 45 dakika pişirilir. (45 dk sonunda kalıbı hafif salladığınızda yanlar sabit, ortası hafif oynuyor olacaktır. ).Cheesecake piştikten sonra fırının kapağı aralık olarak içinde soğutulur. (çatlamaması için)cheesecake oda sıcaklığına geldikten sonra, buzluğa kaldırılır 1 gece bekletilir. (bu şekilde servis aşaması daha kolaylaşıyor).Yeneceği gün ezilen bal kabağı cheesecake üzerine eşit şekilde yayılır.İsteğe bağlı kavrulmuş ceviz ve bol tahin ile servis edilir.Afiyet olsun

Yazarın Tüm Yazıları