Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü 2. gün: Etli sultan kebabı, fincanda kadayıf, mısırlı pilav...

Kültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır.

Haberin Devamı

KREMALI MANTAR ÇORBASI

MALZEMELERİ

250 gr mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
1-2 diş sarımsak
1 küçük paket hazır krema
1 yemek kaşığı un
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
3 su bardağı su

YAPILIŞI

Mantarları güzelce temizleyip doğruyoruz. Sarımsakları da ince küpler halinde doğruyoruz. Zeytinyağı ve tereyağında hafif kısık ateşte iyice çevire çevire suyu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Mantarlar suyunu çektikten sonra un serpiyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Sıcak su ilave edip karıştırarak sürekli pişmeye bırakıyoruz. Tuz ilave ediyoruz. Mantarlar piştikten sonra kısık ateşe getirip hazır kremayı yavaş yavaş tencereye döküp bir taraftan da karıştırıyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü 2. gün: Etli sultan kebabı, fincanda kadayıf, mısırlı pilav...

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

İlkbahar geldi mi tezgahları süsleyen, faydalarını yazmaya başlatsak sayfaları dolduracak bir ottan bahsediyoruz. Doğru bildiniz semizotu. Yoğurt ile birlikteliği tartışmasız çok sağlıklı. Mutlaka menümüzde yoğurda yer vermeye çalışıyoruz ki, Ramazanda oruç tutarken kaybettiğiniz vitamin, mineralleri karşılayabilin, midenizi rahatlatın. Şipşak hazırlanacak Semizotu faydalı otların başında gelir. Şekilden şekle soktuğumuz bu ot en çok yoğurda yakışıyor.

MALZEMELERİ

yarım demet semizotu
1 kase süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı silme tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber

YAPILIŞI

Semizotlarını bol suda yıkayın. Dallarını yapraklarından ayırın. Bu salatada sadece yaprakları kullanacağız.Yapraklar iriyse doğrayın. Küçükse bütün bırakabilirsiniz. Yıkadığınız semizotlarını iyi süzdüğünüzden emin olun.Derin kase içine semizotlarını alın. Yoğurdu ilave edin. Rendelenmiş sarımsak tuz ekleyip güzelce harmanlayın.
Servis sırasında tabağa alın ve zeytinyağı gezdirip pul biber serpin. Afiyet olsun.

MISIRLI PİLAV

Pilavı mısırla tatlandırıyoruz, sarı beyaz harika bir görünüm çıkıyor ortaya, lezzetini anlatmaya kelimeler yetmez. Tane tane harika bir pilav yapmanın püf noktalarını da anlatıyorum. Pilavınızın tane tane olması, lezzetli olması için yaklaşın :). Mısırlı pilavı ayrıca pek olur. İkram ettiğim çocuklar da ayıla bayıla yediler.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su (ya da tavuk suyu)
1 su bardağı mısır konservesi
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı arpa şehriye

YAPILIŞI

Pirinçleri bol suyla yıkayın.Pilav tenceresinde zeytinyağıyla tereyağını eritin. Arpa şehriyeyi ekleyip kavurun. Rengi değitiğinde pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.Kavrulan pirinçlerin üzerine tuz serpin. 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Eğer tavuk suyu varsa 1 su bardağı suyu tavuk suyuyla değiştirin.Kapağını kapatın ve kısık ateşte pilavınızı pişirin. Suyunu çekince delik delik olduğunda kapatın. Konserve mısırı sudan geçirin. Suyunu süzün. Pilava mısırı ekleyip karıştırın. Ve tencere kapağıyla tencerenin arasına kağıt havlu serin ve en az 5 dakika dinlendirin. Afiyet bal olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü 2. gün: Etli sultan kebabı, fincanda kadayıf, mısırlı pilav...

ETLİ SULTAN KEBABI

İçinde her şey var. Havuç, bezelye patates, et, yufka, beşamel sos, kaşar peyniri. Sizce bu birleşimin kötü olma ihtimali var mı? Sultanların bile ağzını sulandıracak enfes sultan kebabımızı isterseniz tavuklusunu da yapabilirsiniz. Etle sebzenin birleştiği yufkaya sarılarak hazırlanan harika bir tarif. Çiftlik kebabına benzeyen bu yemeği yaparken et seçimi çok önemli. Kuzu eti seviyorsanız kuzu etiyle yapabilirsiniz.

MALZEMELERİ

1 adet yufka
300 gr. kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet havuç
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı bezelye
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kekik
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı beyaz un
1 su bardağı süt
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Eti düdüklü tencereye koyuyoruz ve zeytinyağı kavuruyoruz. İçine doğranmış soğan ve havuçları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. İyice kavurduktan sonra içine bezelye ve salçayı ekliyoruz. Baharat ilave ediyoruz. 1,5 su bardağı ekleyip düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık 15 dakikada düdüklüde etler yumuşacık pişecektir. Kendi düdüklünüzün zaman ayarını kendiniz ayarlayın. Yufkayı 4 eşit parçaya bölüyoruz. Böldüğümüz bir parçayı alıp kaseye yerleştiriyoruz. Kasenin dip kısmında olan yerine kenarcılarından koparıp bir iki parça koyabilirsiniz. Pişen etli karışımdan süzgeçle alıp yufkanın içine yerleştiriyoruz. Süzgeçle almazsanız sulu koyarsanız olmaz. Üstünü kapatıp kaseyi yağlanmış tepsiye ters çevirip yerleştiriyoruz. Bir sos tenceresinde tereyağını eritip içine un ekliyoruz ve kavuruyoruz. Köpük olduğunda süt ilave edip karıştırarak yoğunlaşana kadar pişiriyoruz. Bir çimdik tuzda ilave edin. Ters çevirdiğimiz kebapların üzerine beşamel sosumuzdan döküp en üstüne rendelenmiş kaşar koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

FİNCANDA KADAYIF TATLISI

Bizim için Ramazan tatlısı deyince, ilki güllaç ikincisi kadayıftır. İster tel kadayıf, ister ekmek kadayıfı. İkisine de bayılırız. Kaymak ile sunulduğunda eşi benzeri olmaz. Sıcacık çay eşliğinde yenilen tatlının tadı muhabbete de geçer. Fincanda Kadayıf Tatlısı: klasik tel kadayıfı, fincanlara soktuk, içine ceviz doldurduk.

MALZEMELERİ

200 gr. taze tel kadayıf
1 çay bardağı ceviz içi iri çekilmiş
1 çay bardağı tereyağ eritilmiş
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
5-6 damla limon suyu

YAPILIŞI

Tereyağını eritiyoruz. Derin kaseye koyduğunuz tel kadayıfların üzerine eritilmiş tereyağını döküp harmanlıyoruz.Fincanların içine tel kadayıfları açarak yerleştiriyoruz. İçine iri çekilmiş ceviz parçalarından koyup dikkatlice kapatıp bastırıyoruz ve fincanı ters çevirip tepsiye diziyoruz. Tereyağından kalmışsa biraz üzerine gezdirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.Şeker ve suyu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya başladığında kısık ateşe alıp 10 dakika daha kaynatıyoruz. ocaktan indirmeden limon suyu sıkıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.Şerbet soğuk tatlı ise fırından çıkmış olacak. Sıcak tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Sonra servise hazır. İster kaymakla ister fıstıkla. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları