Mevsimini kaçırmayın! Ayva dolması ve kıpkırmızı ayva tatlısı tarifi

Ayva, kış meyveleri denilince akla ilk gelen meyve değil ama faydaları saymakla bitmiyor. Kışın bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol kalorisi düşük olan bu meyveyi tüketin.

Haberin Devamı

Kış aylarında soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizi sağlık sorunlarına karşı koruma amacıyla meyve ve sebzeden zengin beslenmemiz gerekir. Kışın, portakal ve mandalinanın yanı sıra ayva da, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sofraların baş köşesinde olmayı hak eder.Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de oldukça düşük. 100 gramında 40 kalori bulunan ayvanın, yaprağı meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içerir. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli. Ayvanın yaprakları kurutulup kış aylarında çay olarak da tüketilebilir.

Mevsimini kaçırmayın Ayva dolması ve kıpkırmızı ayva tatlısı tarifi

AYVA DOLMASI

MALZEMELER

Haberin Devamı

3 adet ayva
200 gr kıyma
1 limon
1 adet soğan
2 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Tereyağı (az miktarda)
Zeytinyağı (az miktarda)
2 bardak su
Tuz
Karabiber
Kimyon

YAPILIŞI

Ayvaların kabuklarını soymadan iyice yıkayın. İkiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Sonrasında yarım santim kalınlığında kabukları ile birlikte dilimleyin. Limonlu su hazırlayın ve kararmaması için ayvaları limonlu su içerisine koyun.Tava içerisine zeytinyağı, tereyağı, kıyma ve soğanı alın, altını açarak kavurun.Kavrulurken tuz, karabiber ve kimyon ilave edin.6-7 dakika kavrulan kıymaya kuru üzümü ekleyerek yaklaşık 2 dakika kavurun.

Dolma yapacağınız kabın altına zeytinyağı dökün. Ayva dilimlerini yan yana bitişik şekilde tavanın altına dizin.İçerisine harç koyun ve tekrar ayvaları dizin. Bu şekilde 2 kat yapın. En üstte ayvalar kalsın.Pekmezi üzerine gezdirin.Dağılmasın diye üzerine bir tabak kapatın.

Su ekleyin ve altını açarak kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 25 dakika pişirilir.Bir servis tabağına alınarak servis edilir. Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI AYVA DOLMASI

MALZEMELER

2 eşit büyüklükte ayva
2 patates
8~10 arpacık soğan
4 diş sarımsak
2 havuç
1 su bardağı dondurulmuş bezelye
2 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Yarım su bardağı sıcak su
20 gr lohusa şekeri (veya 2 su bardağı az şekerli vişne suyu)
Birkaç dal dereotu
Tuz

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Ayvaları soyup ortadan ikiye kesin. Çekirdekli kısımlarını temizleyip çekirdeklerini ayırın. Kararmaması için limonlu suda bekletin.Patatesleri soyup parizyen kaşıkla top şeklinde kesin. Havuçları temizleyip top şeklinde kesin. Arpacık soğan ve sarımsakları soyun. Bezelyeleri hafif haşlayıp süzün.Suyu tencerede kaynatın. Lohusa şekeri ve ayırdığınız ayva çekirdeklerini ilave edip şeker eriyene ve su kırmızı renk alana kadar karıştırın. Ocaktan alıp ılıtın. Ayvaları ekleyip rengi dönene kadar bekletin. Tencerede 1 bardak zeytinyağını ısıtın. Soğan ve sarımsağı ilave edip soteleyin. Havuçları ekleyin. 4-5 dakika soteleyip sırasıyla patates ve bezelyeyi ilave edin. Tuz, limon suyu ve yarım bardak sıcak su ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ayvaları süzüp yayvan bir tencereye alın. Üzerine havuçlu ve arpacık soğanlı malzemeyi paylaştırın.Kalan zeytinyağı ve sıcak suyu tencerenin kenarından ilave edip kapağını kapatın. Ve 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Dereotu dallarıyla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Mevsimini kaçırmayın Ayva dolması ve kıpkırmızı ayva tatlısı tarifi

AYVA TATLISI

MALZEMELER

1 su bardağı su
6 yemek kaşığı şeker
2 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
3 adet ayva

SÜSLEMEK İÇİN

Toz Antep Fıstığı
Kaymak

YAPILIŞI

Ayvaların kabuğunu soyup ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkarın ve ikiye bölün.

Kararmasını önlemek için limonlu su içine ayvaları ve ayva kabuklarını yerleştirin.
suda bekletilen ayva,Geniş tabanlı bir tencereye ayvaları dizin. Her ayvanın üzerine ortalama 2 yemek kaşığı toz şeker serpiştirin.ayvaya eklenen şekerArdından limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları, su ve baharatları tencereye yerleştirin.

Kısık ateşte yumuşayıp, rengi pembeleşinceye kadar pişirin. Eğer ayvalar pişmişse ocaktan alın ve ilk sıcaklıklarının geçmesi için 10 dakika bekleyin.tencerede pişen ayva,Pişen ayvaları servis tabağının içerisine alın. Tencerede kalan suyu süzdükten sonra ayvaların üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları