Herhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1Çorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeGünümüzde tercih edilerek kullanılan bazı yağ türleri bulunuyor. Zeytinyağı da, yağ türleri arasında çok tercih edilen bir yağdır. Zeytinyağı alan bireyler, yağın gerçek olup olmadığını kolayca tespit etmek istiyor. Hakiki ve iyi bir zeytinyağının nasıl anlaşılacağı kişilerce merak edilerek öğrenilmek isteniyor. Hakiki, iyi ve gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı ayırt etme hakkında tüm detaylar.
#Hakiki İyi Ve Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?Zeytinyağı, tarihin derinliklerinden gelen, insanoğluna her zaman hizmet eden, dört büyük dinin kutsal kitaplarında yer alarak kutsanmış bir yağ. Binlerce yıldan beri Anadolu topraklarından fışkırarak dünyanın her yerine yayılan zeytin ağacı, günümüzde 54 ülkede yetiştirilmeye çalışılıyor. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce sadece Akdeniz Havzası’nda yetiştirilirken acaba neden bugün Suudi Arabistan çöllerinde, Avustralya’nın bakir topraklarında, Güney Amerika’nın pampalarında ya da Japonya’nın kısıtlı tarımsal alanlarında zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor? Günümüzde zeytin ağacı yeniden keşfedildi. Son 50 yılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, zeytinyağı şifa kaynağıdır.
#İzmirİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolUzmanlar sık sık sızma zeytinyağının faydalarını anlatıyor; zeytinyağı ağırlıklı beslenenlerin daha sağlıklı olduğunu, ciltlerinin bile daha güzel olduğunu söylüyorlar. Pek çok hastalığa iyi helen zeytinyağı, Alzheimer'a karşı da koruma sağlayabilir mi? Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Toprak konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Natürel Sızma ZeytinyağıYağlar, vücudumuz için çok önemli fonksiyonları olan besin öğeleridir. Günlük beslenmemizde yağlar süt&süt ürünleri, kırmızı et, beyaz et, tereyağı, kuruyemişler vb. besinlerin bileşiminde ‘’görünmez yağlar’’ veya ‘’görünür yağlar’’ şeklinde bulunur. Ülkemizde kişi başına düşen günlük yağ tüketimi, özellikle de doymuş yağ tüketimi çok yüksektir. Önerilen yağ alım miktarı toplam enerjinin %25-30’u kadardır. Örneğin günlük 1500 kalori enerji alan bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı 40-50 gram arasında olmalıdır.
#Diyette Hangi Yağlar TüketilebilirVücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması "Yeterli ve Dengeli Beslenme" deyimi ile açıklanıyor. Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme önemli rol oynamaktadır.
#Sebze MeyveSeçeneklerin bol olduğu ve araştırma sonuçlarınınz da hızla değiştiği bir dünyada, hangi besinlerin nasıl tüketileceğini kestirmek pek de kolay olmasa gerek. İşte size bu konuda ışık tutabilecek ve son güvenilir bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanmış birkaç ipucu.