Türkler makarnaya karşı önyargılı

Bir yemek yazarı olarak Türkler’in makarnaya karşı önyargılı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Pek çoğumuz makarnanın şişmanlattığına ya da kolesterolü yükselttiğine inanıyoruz.

Ekmek şişmanlatan bir gıdadır ama biz dünyanın en çok ekmek tüketen ülkesiyiz. Kişi başına yılda 110 kilo ekmek tüketirken, makarna tüketimimiz altı kiloda kalıyor.

Birkaç kaşık zeytinyağıyla yaptığınız bol domatesli, sarımsaklı ve sebzeli sosla yediğiniz makarnanın nesi şişmanlatabilir ki?

Durum buğdayından yapılan, az pişirilen makarnada bulunan karbonhidrat düşük glisemik indekslidir ve yavaş yavaş sindirilir. Bu nedenle makarna sağlıklı beslenme modeline uygun, doğal bir gıdadır.

Türk mutfak kültüründe ta Orta Asya’dan beri var olan mantı, erişte, kesme aş gibi evde yapılan makarna türleri atalarımızın makarnayı nasıl da baş tacı ettiğini gösteriyor.

Makarna ülkemizde genellikle ikinci, yani ana yemek sonrasında yenen bir yemektir. Oysa aslında her yemekle buluşabilecek bir ana yemektir.
Örneğin kıymalı nohut ya da sucuklu kuru fasulyeyi makarnayla birleştirebilirsiniz. Kıymalı patates, salçalı köfte ya da et sote de makarnaya sos olabilecek diğer
yemekler.

Yağsız pişirdiğiniz makarna için bir başka ideal sos da bol yeşillikli salata. Böylece bir tabakta sağlıklı beslenme için gerekli olan tüm öğeleri buluşturmuş olursunuz.

Haberin Devamı

Kuru fasulyeli ıspanak

· 1 kg ıspanak
· 1 adet limonun suyu
· Türk kahvesi fincanıyla
1 fincan zeytinyağı
· 1 su bardağı ılık su
 (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 su bardağı
haşlanmış kuru fasulye
 (Soya fasulyesi ya da kırmızı Meksika fasulyesi de kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI
Ispanağı ayıklayıp kök kısımlarından başlayarak 10 santim uzunluğunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Zeytinyağının yarısını geniş bir teflon tencereye aktarın. Üzerine, doğradığınız ıspanakları düzgün bir şekilde yerleştirin.

Limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra haşlanmış fasulyeleri en üste serpiştirin. Kalan zeytinyağını malzemelerin üzerine gezdirdikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun.

Yemeği tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 1 su bardağı ılık ya da sıcak et suyunu yemeğin üzerine aktarın. (Et suyu yerine sıcak suda eritilmiş tavuk ya da et suyu tableti de kullanabilirsiniz.)

Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte, ıspanak kökleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. ıyice soğumasını bekleyip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları