YediÄŸiniz yaÄŸdan haberiniz olsun

Güncelleme Tarihi:

YediÄŸiniz yaÄŸdan haberiniz olsun
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2004 00:00

Vücudun günlük yaÄŸ alımı, aldığınız kalori miktarının %20’sini geçmemeli. Yoksa kanser olma riskiniz artar. YaÄŸları düşman olarak görmeyin tabii ama yediÄŸiniz yağın ne olduÄŸuna da dikkat edin.YemeÄŸinizi piÅŸirmek için kullanacağınız yaÄŸların kanser türleriyle iliÅŸkisi hakkında bir fikriniz olunca, yaÄŸ seçimi konusunda çok daha dikkatli davranacağınıza inanıyoruz. Diyet reçetelerinde doymuÅŸ- doymamış yaÄŸ türlerinden sıkça söz edildiÄŸini biliyorsunuz. DoymuÅŸ yaÄŸların vücuda verdiÄŸi zararları burada sıralamayacağız. Sadece ÅŸu kadarını bilmenizi istiyoruz: DoymuÅŸ yaÄŸların prostat, kolon ve de göğüs kanseriyle yakın iliÅŸkisi var. Bugüne kadar yapılan araÅŸtırmalar, doymuÅŸ yaÄŸlarla ilgili bu iddiayı doÄŸruladı. DoymuÅŸ yaÄŸlar, kırmızı etler ve hayvansal yaÄŸlarda bulunur. Bir de ‘trans yaÄŸlar’ adıyla anılan yaÄŸ türleri var. Bunlar sentetiktir ve vücutta doymuÅŸ yaÄŸ etkisini gösterir. Trans yaÄŸlar, bitkisel yaÄŸların hidrojene edilerek sıvı halden katıya dönüştürülmesiyle üretilir. Trans yaÄŸlar, vücuttaki hücrelerin zarlarına zarar verirler ve böylece hücrelerin savunma sistemi çökertilir.DOYMUÅž YAÄžLAR Beslenme uzmanları, uzun yıllardan beri, doymuÅŸ yaÄŸların vücuda verdikleri zararlardan söz ediyorlar. Beslenme uzmanlarına, son zamanlarda kanser uzmanları da katıldılar. DoymuÅŸ yaÄŸlarla prostat kanseri arasında bir bağın bulunduÄŸundan artık kimsenin kuÅŸkusu kalmadı. Fransa’da yürütülen bir çalışma sonucunda diyetleri yüzde 30-40’dan fazla doymuÅŸ yaÄŸ içeren erkeklerde, prostat kanseri geliÅŸtirme riski büyük çıktı. Aynı ÅŸekilde kolon kanserinin de yediÄŸiniz doymuÅŸ yaÄŸlarla iliÅŸkisi olduÄŸu belirlendi. Bu durumda ‘Ben kırmızı et yemezsem, karnım doymaz’ diyenlere kötü bir haberimiz var. Kırmızı et ile karnınızı doyurmasına doyurursunuz da, kolon kanserine yakalanma olasılığınız da o derecede artar.TRANS-YAÄžLARDoymuÅŸ yaÄŸların meme kanseriyle bir iliÅŸkisinin bulunmadığı belirtiliyor. Buna karşılık, meme kanserinin ortaya çıkmasında trans-yaÄŸların rolünün büyük olduÄŸu ileri sürülüyor. Kuzey Carolina Ãœniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, trans-yaÄŸları fazla miktarda kullanan kadınlarda, meme kanseri riski de aynı oranda artıyor.KANSERÄ° ÖNLEYEN YAÄžLARYaÄŸlar konusunda karanlık bir tablo çizdik. Hani nerdeyse, kansere yakalanmamak için evinizde yaÄŸ bulundurmaktan kaçınacaksınız. Yok, olayı fazla abartmayalım. Zeytinyağını çok tüketen ülkelerde meme ve bağırsak kanseri oranlarının düşük olması bir rastlantı deÄŸil. Zeytinyağının bazı kanser türlerine karşı iyi bir savaşçı olduÄŸu saptandı. Bu arada balık yağının da bazı kanser türlerine karşı koruyucu nitelik taşıdığı biliniyor. Amerikan Kanser AraÅŸtırma Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalara göre vücudun günlük yaÄŸ alımı, aldığınız toplam kalori miktarının yüzde 20’sinden yukarı olmamalı. Yani diyelim ki, günde 2000 kalori almanızı saÄŸlayacak bir diyet uyguluyorsunuz. Böyle bir diyette en fazla 440 gram yaÄŸa yer verilebilir. Günlük yaÄŸ tüketiminizde doymuÅŸ yaÄŸa da yer verebilirsiniz ama kullandığınız yaÄŸ miktarına dikkat. GELELÄ°M LÄ°FLEREElma yerken bu lezzetli ve sert meyveyi kolay kolay sindiremeyeceÄŸinizi düşünürsünüz. DoÄŸrudur. Fakat önemli bir noktayı hemen belirtelim. YediÄŸiniz elmanın lifi yani posası, kanser baÅŸta olmak üzere, pek çok saÄŸlık sorunundan korunmak açısından önemlidir. Tıbbi araÅŸtırma laboratuvarlarında yıllardan beri yapılan çalışmalar kanser tehlikesini azaltmakta, lifin çok önemli rol oynadığını göstermiÅŸtir. Lifli yiyecekleri her zaman sofranızda bulundurmak zorundasınız. Sebze türleri, meyve türleri, tahıl ürünleri, kabuklu yemiÅŸler lifli besinlerin en önde gelenleridir. Beyaz yerine kahverengi pirinç, ÅŸekerli çörekler yerine kepekli kurabiyeleri tercih ederek, aldığınız lifli besinin miktarını artırın.Önemli hatırlatmaKansere karşı mücadele yalnızca saÄŸlığa uygun ve besleyici gıdalarla deÄŸil, dikkatli yiyecek seçimi ve hazırlaması ile baÅŸlar. EÄŸer çilek, hemen buzdolabına konulmazsa, brokoli çok kaynatılırsa, pirinç piÅŸirilmeden önce çalkalanırsa ya da etin fazla piÅŸirilip kömürleÅŸmesine izin verilirse, meyvelerin ve sebzelerin taze olması, pirincin en kalitelisinin seçilmesi, etin en yaÄŸsızı, kanserle mücadeleye bir katkıda bulunamaz.Tercihleriniz önemli Düşük yaÄŸlı ve yaÄŸsız yiyecekleri sakın sofranızdan eksik etmeyin. Beyaz et, balık ve yumurta akı gibi yaÄŸsız proteinler, düşük yaÄŸlı süt ürünleri, düşük yaÄŸlı salata sosları her zaman tercih edilmeli. YaÄŸlı yiyeceklerden mümkün olduÄŸu kadar uzak durun. ÖrneÄŸin patatesi kızartılmış olarak deÄŸil haÅŸlanmış olarak yemeyi tercih edin. Tam yaÄŸlı süt yerine düşük yaÄŸlı süt, dondurma yerine dondurulmuÅŸ yoÄŸurt, cheeseburger yerine ızgara tavuklu sandviç saÄŸlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri.Kanserden korunmak için de yiyecekleri kızartmak yerine haÅŸlamayı ya da buharda piÅŸirmeyi seçin.Bazı yiyecekler, gizli yaÄŸ içerir. Krakerler, kurabiyeler, ekmekler ve dürümlerde gizli yaÄŸ vardır. Siz göremezsiniz ama yaÄŸ bu besin maddelerinde mevcuttur.Katı margarin yaÄŸlarını kullanmayın ya da mümkün olduÄŸu kadar az miktarda kullanmaya özen gösterin. Bitkisel yaÄŸları tercih ederseniz, saÄŸlığınızı koruyacaksınız, aynı zamanda kanser tehlikesine karşı da önlem alacaksınız.YARIN: KANSER SAVAÅžINDA Ä°LK 10 ADIMÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!