Mardinli bir ailenin kızı olan şef Selen Mağzalcıoğlu, Süryani lezzetlerini yeniden yorumladığı restoranıyla ‘Gourmand Table Chef Restaurant’ ödülüne layık görüldü. New York’ta restoran açmaya hazırlanan Mağzalcıoğlu, önümüzdeki yıl Michelin Yıldızı bekliyor.
#Selen MağzalcıoğluElazığ, kendine has lezzetleri ve zengin yöresel mutfağı ile kültürel bir doygunluk sunuyor. Elazığ’da günün her saatinde her türlü yemek yenilebilir. Her öğün ayrı ayrı adlandırılıyor. Elazığ'da örneğin, kuşluk ve yatsılık diye de yemek saatleri bulunuyor. Elazığ'ın en meşhur yöresel yemekleri nedir? İşte, tüm detaylar.
#Elazığ YemekleriPandeminin etkilerinin azaldığı ilk bayramda tatlıcıların da işleri hızlandı. Ramazan Bayramı nedeniyle geçen yıla oranla siparişleri yüzde 100 arttı. Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, bayram için 40 ton sipariş aldıklarını, karşılığında yaklaşık 1 milyon TL ciro elde edileceğini açıkladı. Fiyatların arttığını ve piyasada haksız rekabetin olduğunu söyleyen Daş, denetimlerin yetersiz kaldığını belirterek, “Özellikle Urfa furyası çıktı. Her şey zamlandı. Siz de bu ülkede yaşıyorsunuz. Uzayda yaşamıyorsunuz. Tatlıcının sıkıntılarını görmeniz lazım” dedi.
#BayramGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaEylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.
#BaharatTarihi M.Ö. 7 binli yıllara dayanan Mezopotamya’nın incisi ve uygarlıkların beşiği Urfa... Günümüze kadar taşınan gelenek ve görenekleri, arkeolojik kazıların bize verdiği ipuçları ve efsanevi mesajlarıyla insanlık tarihinin bizlere bıraktığı en değerli kültür miraslarıyla adeta açık hava müzesi olan bu güzel şehrimiz, ‘Peygamberler Şehri’ olarak da biliniyor. Yeme-içme alanındaki önemine gelince parmaklarınızı yedirtecek kadar lezzetli Urfa kebabı, patlıcanlı kebap ve çiğ köftesiyle gastronominin kalbinin burada attığının en güzel işareti. Hele ki sıra gecelerinde yoğurulan çiğ köftesi dillere destan... Haydi gelin güzel Urfa’mızda gezilecek görülecek nereler var, birlikte keşfedelim.
#Şanlıurfa Gezi RehberiSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#YazarlarSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#GazetehaberleriYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlar- UNESCO'nun ''Dünya Gastronomi Şehri" unvanına aday kentlerden Şanlıurfa'da, 3 yıl önce açılan Mutfak Müzesi'nde yörenin meşhur lezzetleri tanıtılıyor - Yerel kıyafetlerin giydirildiği bal mumundan heykeller ve kente özgü tatlar ile mutfaklarda kullanılan eşyaların yer aldığı müze, ziyaretçilerden ilgi görüyor
Aslında en düşkün olduğu mutfak Anadolu mutfağı. Tatar olduğu için çiğ börekten vazgeçemiyor. Ama Avivasa’nın CEO’su Meral Eredenk dünyayı iki kez dolaşacak kadar sık seyahat ediyor ve yeni lezzetlere de açık. İtalyan, Vietnam, Çin mutfaklarına düşkün, yılan eti de yemiş, timsah eti de.
Ekonomik kriz nedeniyle yüzde 30 küçülen baklava pazarında son 2 haftada canlanma görüldü. İTO Meclis Üyesi, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, “Ramazanda baklava satışları diğer aylara göre 5-6 kat daha fazla oluyor. Sektörümüz ramazanda nefes alacak” dedi.
Kayak tutkunları için önce kayak sonra içlerini ısıtacak sıcak bir yemek gelir. Kayak ve snowboard’la yorulan sporcular için sucuk ekmek, sıcak şarap, koca bir fincan kahve ya da sıcak bir çorba akla ilk gelenler. Ama elbette kayak merkezlerinde bundan çok daha fazlası var.