Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, 43 yıldır aynı tarifle hazırlanan tescilli Çerkezmüsellim pabuç köftesi, yerli ziyaretçilerin yanı sıra yurt dışından da ilgi görerek Avrupa sofralarına kadar ulaştı.
#Hayrabolu YemekleriMasterChef ödül oyununu kazanan isim, dün gece belli oldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef All Star'ın 20 Ekim akşamı ekranlara gelen 124. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım Lüleburgaz'da arsa ödülü için mücadele verdi. Trakya mutfağı menüsünün hazırlandığı gecede, ilk turu mavi takım kazanırken, ikinci tura çıkan yarışmacılar sıfır atık ile yaratıcı tabaklar hazırladı. Heyecan dolu gecede finale ise Kıvanç ve Sergen kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim arsanın sahibi oldu. Peki, dün gece MasterChef kim kazandı? 20 Ekim 2023 MasterChef arsa ödülünü Kıvanç mı Sergen mi kazandı? İşte, MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Arsa ÖdülüTarihi güzellikleri,kültürü ve zengin doğası... Bu kadar çeşitliliğin yanında Trakya mutfağı da ayrı bir güzel. Sizin için Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın tadı damağınızda kalacak enfes yemeklerini bir araya getirdik. İşte çorbadan tatlıya bu güzel üç yöremizin en bilinen ve beğenilen yemekleri...
#Yöresel LezzetlerHem sonbaharın içinden geçmek, hem çok eski köylere gitmek, hem Evreşe yolları dar mı değil mi diye yerinde inceleme yapmak, hem de tarihin içinde dolaşmak istiyorsanız bu hafta bizim rotamızı izlemelisiniz. İstanbul’dan Tekirdağ yönünde yola çıktıktan bir buçuk saat kadar sonra ulaşacağınız bu güzergahta sizi sürprizler bekliyor.
Türkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi Ödül Töreni, The Ritz-Carlton, Istanbul’da gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo iş birliğiyle 1 yılı aşkın süre boyunca titizlikle ve şeffaflıkla değerlendirilen restoranlara 4 ve 5 ‘İnci’leri takdim edildi. ‘Asırlık Mekânlar’a plaketleri sunulurken ‘Geleceğin Menüleri Ödülleri’ ve ‘Proje Ekibi Onur Ödülleri’ de sahiplerini buldu.
#İncili Gastronomi RehberiHer ramazan benim için geçmişten bugüne yolculuk gibi olur. Bu kez de farklı olmadı. Akrabalar ya da komşularla iftar sonrası yapılan çay sohbetleri gibi çocukluğumun kıştan ilkbahara, yazdan sonbahara uzanan ramazanları aklımda kaldığı kadarıyla birer birer gözümün önünden geçti.
#Müge Akgün35 yaşın altındaki şefler arasından 8 başarılı isim... Hepsi ya kendi mekânının sorumluluğunu almış ya da büyük bir mutfağın başında. Genç şeflere hayallerini ve Türk gastronomisinin geleceğini sordum. Dünyayı takip eden, sürdürülebilirlik konusuna hâkim, doğdukları kültürün yemeğini ve coğrafyanın ürünlerini araştıran, gelecekte büyük başarılara imza atacak, mutfağımızı globale taşıyacak gençleri takdimimdir.
#Ebru ErkeYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeŞef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#Rota









