Kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
#Genel SağlıkKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkGıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi; enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması anlamına gelen kontamine gıdaları yemenin neden olduğu hastalıktır. Bakteriler, virüsler ve parazitler dahil bulaşıcı organizmalar veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir. Peki gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? İşte gıda zehirlenmesine iyi gelen tedavi yöntemleri.
#Gıda ZehirlenmesiSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıKişi için doğru süt tüketiminin önemli olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Eda Balcı, besin değerleri noktasında farklılık gösteren sütler arasında en doğru sütün nasıl seçilmesi ve tüketilmesi gerektiğine dair bilgi verdi.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozGünlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle doğurganlık şansını artırmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar; “proteinden zengin karbonhidrattan fakir bir beslenme programı benimsenmeli, ideal vücut ağırlığının sağlanması için mutlaka egzersiz yapılmalı ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı” dedi.
#HamilelikDünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüs Ve BeslenmeKoronavirüs ile birlikte insanların hayatlarında oluşan değişikliklerden birisi olan hareketsiz yaşam tarzı vücut sağlığını tehdit ediyor. Bu durum birçok eklem ve omurga rahatsızlıklarının daha çok görülmesine neden oluyor.
#Kemik ErimesiEmzirmenin hem anne hem de bebeğe olan faydaları konusu tartışılmaz bir gerçek. Bilimsel çalışmalar her defasında anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişmesi için her dönemde değişen içeriği sayesinde ideal bir besin olduğunu kanıtlamıştır.
#Anne SütüHürriyet Bursa yazarı Eren Aka’nın, kentin önde gelen firmalarının temsilcileriyle ramazan sohbeti sürüyor. Söyleşi dizimizin bugünkü konukları ise Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray ve Teksüt Kalite Müdürü Orhan Kaplan. Aksaray ve Kaplan’la Ramazan Sohbeti’ni keyifle okumanız dileğiyle...
#BursaKoronavirüsle mücadele kapmasında başlatılan yardımlara iş insanlarından da büyük destek geldi. İş insanı Fatih Altınkılıç, 1.2 milyon TL değerindeki, bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunan 300 bin kefiri sağlık çalışanlara dağıttı. Zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanları ise bu jest karşısında tek tek teşekkür etti.
#KefirAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkSon zamanlarda artış gösteren ve çağımızın da bir hastalığı olan alerjiler yetişkinler kadar çocukları da olumsuz etkilemektedir. Sadece mevsim geçişleri, toz, hayvan tüyü sebebiyle değil çocuğunuzun tükettiği gıdalar da birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
#ÇocukYaz mevsiminde çocuklarda görülen ishallerde de artış oluyor. İshalin yaşlılarda ve çocuklarda risk oluşturabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Yazın besinlerin kolay bozulması, sıcak hava nedeniyle fazla sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini arttırması ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ishale neden olabiliyor” uyarısında bulundu.
#YazRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurGebelik boyunca vücutta pek çok değişiklik olur. Bu değişimlerin normal mi yoksa patolojik mi olduğunun saptanması son derece önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, gebelikte sık rastlanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili önemli konulara dikkat çekti.
#GebelikBeslenmenin amacı, canlılığın devam ettirilmesi ve günlük aktivitelerimiz için enerji sağlanması. Ancak çocuklukların beslenmesinin, erişkinlerden farklı olarak önemli bir amacı daha var. Çocukluk yaş grubunun en önemli özelliği, süregelen büyüme. Büyüme ve beslenme arasındaki ilişki nedeniyle, çocuklarda beslenmenin en önemli amaçlarından biri de büyümenin çocuğun genetik potansiyeli doğrultusunda en iyi şekilde sürdürülmesi. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var. Beslenme her yaşta yaşamsal olup, çocukluk yaş grubunda büyümenin temelini oluştursa da, hiçbir besin çocuğu genetik potansiyelinin ötesine taşıyamaz.
#ÇocukKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#Balık