Koronavirüs Ve Beslenme
Toplam 432 haberi bulunmuştur.
Koronavirüs Ve Beslenme Haberleri
Koronavirüs Sürecinde Vücut Direncini Artıracak Öneriler
Dünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Koronavirüs ve Beslenme: Hangi Besin Ne Kadar Etkili?
Tavuk suyu çorba, kelle paça, avokado, zerdeçal ve diğerleri… Virüse karşı ne kadar etkililer? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapar anlatıyor.
Koronavirüse Karşı Diyet Reçetesi!
Koronavirüsten koruduğu iddiasıyla kamuoyuna yansıyan bir besin ve vitamin takviyelerinin şehir efsanesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, koronavirüse karşı diyet reçetesi verdi.
Bağışıklığınızı Güçlendirin: Covid Diyeti Nasıl Yapılır?
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde güçlü bağışıklık sisteminin önemini hepimiz biliyoruz. Diyetisyen Gizem Gençyürek, güçlü bağışıklık için Covid diyetini öneriyor ve nasıl yapılacağını anlatıyor.
Pandemide Mutlu Hissettiren Üçlü: Ispanak, Süt, Yumurta
Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği ve her geçen gün hızla yayılan koronavirüsünün bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmek, bu dönemde önem taşıyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Seda Uşarer, evde oturma sürecinin uzadığı, kişinin sevdiklerinden ayrı kaldığı bu günlerde serotonin düzeyini arttırmak için triptofandan yüksek, ıspanak, yumurta, süt, muz, badem gibi gıdaları tüketmenin kişinin kendisini daha mutlu hissettireceğini söyledi.
Pandemi Döneminde Nasıl Beslenmeli? İşte Kritik Noktalar...
Pandemi sürecinde özellikle kış günlerinde antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesinin şart. İkinci kez koronavirüse yakalanma ihtimali olan ya da enfekte olmamış kişilerin, bağışıklık sistemini güçlü tutmak zorunda olduğunu belirten Diyetisyen Eda Balcı, önemli bilgiler verdi.
Karantina Modu: Beslenme Alışkanlıklarımız Hayatımızı Etkiliyor
Koronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
Karantina Sürecinde Bağışıklığı Destekleyen Beslenme Modeli Uygulanmalı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen karantina sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, stres ve üzüntünün en aza indirilmesi gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, karantinada nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Korona Döneminde Evde Stresi Yenmenin Yolları
Covid-19 salgını nedeniyle evlere kapandık. Okula gitmeyen çocuklar, evden çalışan ebeveynler ve çiftler arasında gerilim yaşanabileceği bir süreçten geçiyoruz. Ancak; salgından aile içi ilişkilere zarar vermeden çıkmak önemli. “Zaman; konuşma, paylaşma, dayanışma zamanı” diyen Psikiyatrist Dr. Buğra Çetin, evde iletişimi güçlendirmenin ve gerginlikleri azaltmanın yollarını anlattı.
Prof. Dr. Bozkurt: Kalbin en büyük düşmanı stres, fazla kilo, tuz ve sigara
KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
Koronavirüsü atlattık diyelim, peki sonra?
Koronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
Gıda işletmelerine sıkı denetim
Ramazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini arttıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü gıda denetim ekipleri, ramazanda 81 ilde denetimlerini yoğunlaştıracak. Kuryelerin de el temizliği, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmesi sağlanacak.
En ‘Sağlıklı’ teknolojiler
İçinde bulunduğumuz zorlu pandemi günlerinde sağlıklı bir yaşamın değerini çok daha iyi anladık. Bu süreçte, daha sağlıklı bir yaşam için kullanabileceğiniz, farklı ihtiyaçlara uygun akıllı teknolojik ürünleri bir araya getirdik.
Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazan'da gıda işletmelerini sıkı denetime tabi tutacak
Ramazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini artıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak.
Koronavirüsle mücadelede unutuldu, tehlikeyi onkoloji uzmanı hatırlattı: 'Kanser pandemisi bizi bekliyor'
Onkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, yapılan araştırmalarda kanser taramalarının yüzde 90 oranında azaldığını belirterek, "Son bir yıl içerisinde herkesin Kovid-19’a yoğunlaştığı dönemde açıkçası kanser hastalığı ihmal edildi. Hastaneler tamamen Kovid-19’a yoğunlaştı. İnsanlarımız hastaneye gitmekten korktular. Virüsün yarattığı korku nedeniyle hastanelere başvurmadı. Çok sayıda geç tanı alan hastamız var. Bütün bunların sonucunda aslında önümüzdeki yıllarda biriken bir hasta grubunun olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kanser pandemisi bizi bekliyor" dedi.
Koronavirüs sürecinde sahur ve iftar önerileri
RAMAZAN ayında oruç tutarken koronavirüs ile de mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, koronavirüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında önemli bilgiler verdi. Dyt. Havva Kılınç, “Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir” uyarısında bulundu.
'Hareketsizlik ruhen de hastalık yapıyor'
ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, pandemi döneminde evde zaman geçiren insanların sıkıldığını, bu dönemde sadece beslenme değil spora da önem verilmesi gerektiğini söyledi. İnal, "Spor alışkanlığını artırmak gerekir. Hareketsizlik sadece bedenen değil ruhen de hastalık yapıyor" dedi.
Vegan Attila’dan savcıya alaycı yanıt: Sizin için üzgünüm...
Almanya’da korona karşıtı gösterilerde başı çeken ve halkı kışkırtma suçlamasıyla hakkında soruşturma yürütülen Attila Hildmann, kaçtığı Türkiye’den, savcıya alaycı mesaj gönderdi.
Beslenme Uzmanı Savsa: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeli
BESLENME ve Diyet Uzmanı Ayşegül Savsa, koronavirüs, grip gibi hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bağışıklık sistemi bu dönemde önemli bir faktör. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmemiz gerekiyor" dedi.
Teknoloji milyarderinin çılgın projesi! Dünyada bir ilk olacak...
Dünyanın Microsoft'tan sonraki en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle'ın kurucularından milyarder Larry Ellison, çok ilginç bir deneye kalkıştı. Ellison, satın aldığı adada hayallerini hayata geçirebilirse dünyada bir ilki başarmış olacak
Göz kızarıklığının nedeni 'kuruluk' olabilir
Pandemiyle birlikte değişen yaşam koşullarının gözlerdeki yansımasının temel olarak miyopi derecesinde artış, göz yorgunluğu ve göz kuruluğu olduğunu söyleyen Op. Dr. Deniz Marangoz, "Göz kuruluğu, göz kızarıklığının en sık görülen sebeplerinden" dedi.
Savaşın 10. yılında Suriyeli çocuklar... Türkiye örnek ülke
Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan iç savaştan en çok etkilenenler çocuklar oldu. Çatışmalarda 6 bin 409 çocuk öldürüldü. 5 bin 737 çocuk zorla silah altına alındı. Türkiye yaklaşık 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparken bunların 1 milyon 200 bini okul çağındaki çocuklar. Ekim ayında UNICEF Türkiye Temsilcisi olarak göreve başlayan Regina De Dominicis, ilk röportajını Hürriyet’e verirken “Türkiye, şu anda dünyada en fazla mülteciye, göçmene ev sahipliği yapan ülke olarak daha fazla desteği hak ediyor” dedi. Dominicis, Suriyeli çocukların durumunu anlattı:
Gaziantep'te geliştirildi! Koronavirüsü erken teşhis ediyor
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, koronavirüse karşı savaş açan vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve erken önlem alınmasını sağlayan 'biyosensör metodu' geliştirdi. Sistemle ilgili 4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Lütfi Yola, 'biyosensör metodu' sistemi ile birlikte koronavirüste erken teşhis durumunun mümkün olduğunu söyledi.
Uzman isimden çarpıcı tavsiyeler: Mucize diyet yok
Hürriyet Bizimle’de Fulya Soybaş’ın bugünkü konuğu İç Hastalıkları ve Obezite Uzmanı Dr. Ayça Kaya oldu. Uzman isim pandemi döneminde çok daha önemli hale gelen sağlıklı beslenme ve fazla kilolarla mücadele konusunda dikkat çeken tavsiyelerde bulundu.
Avrupa Türk balığına göz dikti! Talep yüzde 50 arttı...
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, salgın döneminde Türkiye'deki balığa Avrupa'dan talebin yüzde 50 arttığını söyledi.
'En sevdiğim sağlıklı yiyecek' demişti! Boris Johnson'a kebap daveti
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a 'en sevdiğim sağlıklı yiyecek kebap' açıklamasının ardından Adana'dan davet geldi. Adanalı kebap ustası Yaşar Aydın, "Dünyada kebabın başkenti Adana. Kendisini buraya bekliyoruz. Asıl sağlıklı kebap nerede yeniliyormuş görsün" dedi.
Fazla kilolara savaş açan Johnson: En sevdiğim yemek kebap
Obeziteye karşı savaş açan İngiltere Başbakanı Johnson, bir radyo programında en sevdiği yemek sorusuna, “Bence kebap. Kebap sağlıklı mı” diye yanıt verdi.
Boris Johnson: En sevdiğim sağlıklı yiyecek kebap!
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Maliye Bakanı Rishi Sunak ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette önemli açıklamalar yaptı. Obezite ve Kovid-19 arasındaki ilişkiye dikkat çeken Johnson kebabın en sevdiği sağlıklı yiyecek olduğunu ifade etti.
'Çocuklarda yüksek düzeye ulaşan 'D' vitamini ritim bozukluğuna yol açıyor'
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, pandemi dönemiyle birlikte son zamanlarda polikliniklere yüksek düzeyde D vitamini alan çocukların gelmeye başladığına dikkati çekti. Doç. Dr. Haytoğlu "Çocuğunuza iyi bir şey yapalım derken onları bu vitamin toksisitesiyle karşı karşıya bırakabiliyorsunuz. D vitaminini fazla alan çocukta toksik doza ulaştığında vücutta kalsiyum birikmeye başlıyor. Bu kalsiyumun yüksek seyretmesi de çocukta ritim bozukluğuna kadar yol açabiliyor" dedi.
Çocuklarda görülüyor! 'ritim bozukluğuna yol açıyor'
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, pandemi dönemiyle birlikte son zamanlarda polikliniklere yüksek düzeyde D vitamini alan çocukların gelmeye başladığına dikkati çekti.
Salgının uzaması çocukları etkileyebilir
UNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
Sosyal medyada tepki çeken maske paylaşımları
Sosyal medyada 'maskeleri çıkarıyoruz' etiketiyle yapılan paylaşımların ardından şimdi de 'maske sağlığa zararlıdır' etiketiyle paylaşımlar yapılması tepki çekti. Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Maske takmak değil, koronavirüs kesinlikle öldürür" dedi.
Korona virüs felce ve erkeklerde kısırlığa neden olabilir... Uzmanlardan dikkat çeken corona virüs açıklaması
Koronavirüs belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde yer almaya devam ediyor. Dünyada aşılama süreci hızla sürerken, covid-19 semptomları ile ilgili uzmanların yaptığı çalışmalar dikkat çeken verileri ortaya koydu. Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, corona virüsün sadece solunum yollarını etkilemediği söyleyerek, "Kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi felce sebep olabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını belirtti. İşte, korona virüs ile ilgili yapılan açıklamanın ayrıntıları.
Koronavirüs ruh sağlığını da etkiliyor
Hayatın her alanını etkileyen pandemiden ruh sağlığı da nasibini aldı. Salgının neden olduğu kaygı bozukluğu ve ölüm korkusuyla psikolog ve psikiyatrların kapısını çalanların sayısı iki-üç kat arttı.
Doç. Dr. Savaşçı'dan korkutan sözler: Erkeklerde koronavirüs kısırlık nedeni
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını söyledi.
Fonksiyonel tıpla güçlü bağışıklık
YÖK Anadolu Projesi nedir? İşte YÖK Anadolu Projesi'nin ayrıntıları
Türk yükseköğretiminde ilk kez uygulanacak proje, ülke genelinde eğitim kalitesinin artması ve mezun niteliğinin yükselmesi sonucu akademik eğitimde yeni bir dönemin kapısının aralanmasına olanak sağlayacak. İşte, YÖK Anadolu Projesi'nin ayrıntıları...
Kovid-19 sonrası solunum sorununu pulmoner rehabilitasyonla yenebilirsiniz
Akciğerlerde tutuluma yol açarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan koronavirüsün zararlı etkilerini pulmoner rehabilitasyon ile gidermenin mümkün olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Baran, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmaları için pulmoner rehabilitasyon (PR) uygulanmalıdır” dedi.
Uzmandan uyarı;'Salgında obezite arttı, ev yemekleri tüketin'
KORONAVİRÜS salgını döneminde yaşam alışkanlıklarımız değişti. Evde geçirilen vakit arttı. Buna karşılık hareketsiz kalan pek çok kişinin beslenme alışkanlığı bozulurken toplumda obezite arttı. Diyetisyen Derya Zünbülcan, koronavirüs sürecinde kilo kontrolünü sağlamak için tencere yemeği pişirilmesini önerdi. Zünbülcan, “Tüketilen paket ürün miktarı azaltılmalı. Kızartmalar sınırlı tutulmalı. Daha çok lif, vitamin ve mineral açısından zengin zeytinyağlı yemekler beslenme programına dahil edilmeli" dedi.
'Koronavirüs hastalarının 3'te 1'inde beyin ve sinir sistemi ciddi şekilde etkileniyor'
Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
Hastaların 3'te 1'inde görülüyor... Koronavirüs sonrası bekleyen tehlike
Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
7 SORU 7 YANIT | Covid-19 ile kanser ilişkisi hakkında merak edilenler
Kanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
Covid-19 geçirenlerde saç dökülmesine dikkat
Dermatoloji Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti.
Covid-19 geçirenlerde saç dökülmesine dikkat
DERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti
Ozon terapi ile bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eren Yıldırım, Kovid-19’a karşı ozon tedavisinin önemini vurgulayarak, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeden uygulanan ozon terapi, hastalığın daha hafif seyirde geçirilmesini sağlayabilmektedir. Yine hastalık sırasında ve Kovid-19 enfeksiyonu sonrasında uygulanan ozon terapiyle de hastalığın tedavisine ciddi katkı sağlanmaktadır” dedi.
Koronavirüs Sonrası Nasıl Beslenilmeli?
Koronavirüs sonrası, özellikle hastalığı ağır atlatan bireylerde vücudun kendini toparlaması uzun bir zaman alabiliyor. Yapılan tüm araştırmalar ise bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemine işaret ediyor. Üstelik virüse yakalanıp iyileşen bireylerin bir süre sonra tekrar hasta olabildiği de artık bilindiğinden bu hastalığı atlatmış kişilerin beslenmelerine vermeleri gereken önem daha da artıyor.