Tüm yıl hayalini kurup yazın gerçeğe dönüştürdüğünüz “deniz, güneş ve kum” dolu tatilin ardından şehre dönüşte, sonbahar hem sokaklarda hem de hassas ciltlerde kendini hissettirmeye başladı. Yaz boyunca deniz ve kum vücudunuza ne kadar faydalı olduysa güneş ışınları da cildinizi o denli yıpratmış olabilir. İsveçli güzellik teknoloji markası Foreo’nun cildini önemseyenler için hazırladığı süper gıdalar rehberi ile cildinizi bilinçli bir şekilde sonbahara hazırlayabilirsiniz. İşte cilt sağlığınızı desteklemek için sonbaharda tüketebileceğiniz 5 süper gıda önerisi.
#CiltGünler kısalıp hava soğurken hayatı kimimiz daha kasvetli algılayabiliyoruz. Ama biliyoruz ki düşüncelerimiz duygularımızı etkiliyor. Bakış açımızı biraz değiştirir, elimizdeki kaynaklarla neler yapabileceğimizi fark edersek yeni mevsime yenilenmiş halde girebiliriz.
#DepresyonGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetÇocuklarda oldukça sık görülen el ayak hastalığı, bazı virüslerin sebep olduğu enfeksiyon ile gelişim gösteren ve döküntülü bir hastalık olarak bilinir. Ağız çevresinde ya da ağızda yaralar, bacak ve ayaklarda döküntüler ile net bir şekilde kendisini gösterir. Ciddi bulgular göstermese de oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak bilinir. 10 yaş ve altı çocuklarda daha fazla görülse de her yaştan kesimde görülebilir. Ebeveynler, bu hastalığın bulaşıcılığı kolay olduğundan dolayı çocuklarında sık sık bu hastalık ile karşı karşıya gelebilir. Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir, neden olur? İşte, el ayak hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Hava sıcaklıklarının azaldığı ve sonbahardan kışa geçişin yaşandığı bugünlerde uzmanlar, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıklara karşı uyardı. Bu gibi rahatsızlıkları kolay atlatmanın bazı tüyoları olduğunu belirten Diyetisyen Merve Çelik, sağlıklı beslenmenin en önemli savunma silahı olduğunu söyledi.
#SonbaharDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaSağlığımızı korumak ve büyüyüp gelişebilmek için pek çok değişik besin kaynağını tüketiriz. Besinlerin çeşitliliği kadar aynı zamanda tazeliği de çok önemlidir. Şimdi besinlerin doğal ve tazeliğini ele alacağız ve inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri taze ve doğal besinler konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Taze Ve Doğal Besinler Konu AnlatımıMevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, dolmalık biber, kapya biber gibi sebzeler, turunçgiller ve siyah üzüm gibi meyveler bağışıklığı destekleyen ve bol miktarda fitobesin ve C vitamini içeren besinlerdir” dedi.
#İç Hastalıkları UzmanıSonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin ve su tüketiminin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Bu dönemde vücudun direnci artırılmalıdır. Direncin artması ile birlikte savunma mekanizması güçlenecek, yorgunluk ve halsizlikten korunmak için tedbir alınacaktır. Bunun için besinlerden önce en önemlisi su tüketimidir" dedi.
#SonbaharBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokYeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek mevsim geçişlerinin üzerimizde yarattığı olumsuz etkileri azaltabilir ve sağlımızı koruyabiliriz. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, bu dönemde kendimizi halsiz hissetmememiz için sonbahar yorgunluğuna karşı beslenme önerilerinde bulundu.
#BAYERTürkiye’de sanayici kimliğinin yanı sıra kültür ve sanata destek veren ailelerin arasında Eczacıbaşı ailesinin çok ayrı bir yeri vardır. Üçüncü kuşak, İntema Yaşam Genel Müdürü Emre Eczacıbaşı da gastronomiyi içine katan hatta merkezine alan çok katmanlı bir projeye imza attı. İki yıldır üzerinde çalıştığını bildiğim, çok emek verdiği, mutfak kültürüne büyük katkısı olacağını düşündüğüm projesini kendisi anlatsın istedim.
#Müge Akgün