GeriSeyahat Güneşe doğru, son çıkış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güneşe doğru, son çıkış

Güneşe doğru, son çıkış

Kavuran güneş çekildi; deniz ılık, bulutlar gölgeli, etraf sessiz, sakin. Türkiye’de sarı yaz bu ay sonuna kadar devam ediyor. Dinginlik arayanlardansanız tatil planlamak için en güzel vakitler. Uzman jürimize sonbaharı yaz gibi geçirebileceğimiz rotaları sorduk.

Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı 
MUĞLA’NIN İNCİSİ
FETHİYE

Fethiye Körfezi’ne hâkim konumdaki Kadyanda, ‘yuvarlak’ anlamına gelen Pınara, en geniş sınırlara sahip Likya kenti olan Tlos ile 1988’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Ksanthos ve Letoon antik kentlerini gezi listenize ekleyin. Denizin tadını çıkarmak için bütün koylar sizin ama Faralya, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi öncelikliler arasında olsun.

Güneşe doğru, son çıkış

Serda Büyükkoyuncu, seyahat yazarı
TARİH VE DOĞA
DENİZLİ

Tarihi MÖ 3000’e uzanan Denizli’nin simgesi olan Pamukkale’de binlerce yılda meydana gelen traverten teraslarda yürüyüp Hierapolis Antik Kenti’ne ulaşın. Roma döneminden beri kullanılan kutsal havuzda yüzerken suyun yüzyıllardır akan şifasını hissedeceksiniz. Bir diğer şifalı su kaynağı olan Karahayıt’ı listenize ekleyin. Yaylasını, göllerini ve şelaleleri gezmenin tadını çıkarın.
Güneşe doğru, son çıkış

Canan Demiray, seyahat yazarı
ŞİFALI SULAR…
KÖYCEĞİZ

Caretta caretta’ların tercihi olan İztuzu Plajı, Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları öne çıkanlar. Sonbaharla yenilenmek isteyenler Sultaniye Kaplıcası’nın şifalı sularını deneyimleyebilir. Çamur banyosu yapmak da yenilenmenin bir başka yöntemi. Ekincik Koyu ise zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili tam bir oksijen deposu.
Güneşe doğru, son çıkış

Sema Gür, bisikletçi
BİSİKLET İÇİN HARİKA
GÖZTEPE-GÜZELBAHÇE ROTASI

İzmir’deki rota gidiş-dönüş yaklaşık 50 kilometrelik. Güzelbahçe Yaka Mahallesi’nde organik pazar kuruluyor ve köy sakinleri evlerinde yaptıkları yiyecekleri pazarda satıyorlar. Oldukça ucuz ve lezzetli yiyeceklere ulaşmak için bisiklet harika bir seçenek. Mevsimine göre mandalina, papatya toplayıp, çimlere uzanıp, mola verip Yaka Mahallesi pazarına gidebiliyorsunuz.

Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini
AKTİVİTESİ BOL
KALKAN

Dünyanın en uzun doğal plajlarından biri olan Patara, yüzlerce yıllık kalıntılarıyla sizi geçmişe götürecek Xanthos Antik Kenti, Saklıkent Kanyonu, tahıl ambarlarıyla Bezirgan Köyü gezebileceğiniz noktalar arasında. Xanthos Nehri’nde kano, yamaç paraşütü, tüplü dalış, keyfini çıkacağınız çeşitli aktivitelerden. Likya Yolu’nun Patara-Kalkan etabına bir gününüzü ayırabilirsiniz.

Ali Boratav, ‘Mavi Yolculuk Rehberi’ kitabının yazarı
KADİFE GİBİ DENİZ…
KAŞ

Yaz aylarının bazen insanı serseme çeviren deli rüzgârı eylül sonunda biter. Kaş-Kekova bölgesinde deniz kadife gibi olur. İkincisi, bence sarı yazın renkleri ismi üstünde sarıturuncu ve gökyüzündeki koyu mavidir. Ekimin ilk günleri, hava bol bol doğa ve deniz gezisi yapmak için yeterince serinler. Kaş’tan bir motorla Bayındır Limanı, Meis önündeki Kaş Adaları ve Kekova gezilerinin tam zamanı.

Şener Kalemci, yürüyüş rotaları rehberi
OKSİJEN DEPOSU
ŞAVŞAT

Şavşat’ın Meydancık İmerhevi Vadisi, coğrafyasının güzellikleriyle, dokusu bozulmamış kırsal mimarinin en iyi örnekleri mezra ve yayla evleriyle birleşince seyretmeye doyulmaz manzaralar yaşatır. Birçok yürüyüş rotası için de gayet uygun olan bölgede Çağılpınar Yaylası’na ulaşıp oradan Sarıçayır Yaylası’na geçebilir, oradan da Erikli Köyü’ne inerek parkuru tamamlayabilirsiniz.

Dicle Tuba Kılıç, Doğa Derneği Başkanı
BAHÇELERİN İÇİNDEN
EĞİN

Yüksek dağların arasından akan Fırat Nehri’nin yamacında kurulmuş Erzincan’ın bir ilçesi Eğin. Kendine özgü mimarisi, çarpıcı manzaraları, yaban hayatıyla sonbaharı bir başka güzel. Buradaki köylerde meyve bahçelerinin arasından keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kartal, akbaba gibi yırtıcı kuşları izleyebilir, dallarda son kalan yabani armutların tadına bakabilirsiniz.

Ebru Erke, Hürriyet Ekler gastronomi yazarı
LEZZET DOLU BİR YOLCULUK
ALTINOLUK

Bölgede çok da bilinmeyen bir adres var: Papazlıkhan. Burası bir aile işletmesi, yemeklerini yöre mamulleriyle hazırlıyorlar. Bölgenin koyun yoğurduyla panna cotta yapılıyor. Balıkesir bölgesinin kuzusu çok iyidir, o kuzularla tandır hazırlıyorlar. Öyle bir domates salataları var ki... Sadece domates, soğan, koruk suyu ve sızma zeytinyağıyla yaptıkları salataları bile başlı başına yeter.

Mustafa Seven, fotoğrafçı
KADRAJDA SONBAHAR
AKSARAY

Ihlara, Orta Anadolu’da, volkanik bir vadi. Sonbaharda tam yaprakların sarardığı dönem, günbatımıyla da her şey altın sarısına bürünüyor. Fotoğraf çekmek çok zevkli. Vadide yürüyüş yolları var. Rotaları yürürken kiliseler, eski kaya manastırları görüyorsunuz. Aynı zamanda Tuz Gölü’ne bir saatlik mesafede. Tuz Gölü’nde günbatımında enteresan yansıma fotoğrafları çekilebilir.

False