Kasımda aşk başkadır

Değerli okurlar... Kasım ayının ilk pazar gününden hepinize selamlar. Eylül başında yazdığım yazımda ‘sonbahara hoş geldin’ demiştik; ancak aradan iki ay geçmesine rağmen Ankara hâlâ ilkbaharı andıran bir iklimde.

Haberin Devamı

Kasım ayında hava çok güzel ne nemli ne de kuru, esinti daha soğuk ama sert değil. Sokaklarda, caddelerde bu güzel ve yazdan kalma havaların keyfini çıkartan kent sakinlerini görüyorum. Ben de onlardan biriyim. Bir gün Çayyolu’nda, bir gün Kavaklıdere’de, bir gün Kale civarında gezintiler yapıp, sonbahar renklerinin fotoğraflarını çekiyorum. Bu işi biraz daha profesyonel yapmak istediğime ve bu bağlamda en yakın zamanda fotoğrafçılık kursuna başlamaya karar verdim. Peki bu sonbahar size kendinizle ilgili hangi keşifleri yapmanızı sağladı? Şunu unutmayınız ki keşfettiğiniz her şey için, başlangıç yapmak için hiçbir zaman geç değil. Hobilere soyunmanın ve yeni şeyler öğrenmenin yaşı ve zamanı yok. Bu yazım, sizlere aksiyon almak için bir motivasyon kaynağı olsun ve aklınızdan geçirip de bir türlü hayata geçiremediğiniz isteklerinize, projelerinize yönelik bir an önce eyleme geçin. Kasım ayı doğumlu değilim. Mayıs doğumluyum. Yine de birçok nedenden dolayı (çoğunlukla bilinmeyen) kasım ayıyla aramda derin bir bağ var. Geçmişe dönüp baktığımda, kariyerim ve özel yaşantımla ilgili en güzel başlangıçların hep kasım ayına denk geldiğini görüyorum. Belki de bu kasımı benim için özel kılan bir olgudur. Ancak yaptığım araştırmalar, okuduğum kitaplar ve yayınlarda da kasımı genel anlamda ‘en sevilen aylardan biri’ olarak betimleyen sebeplerle karşılaştım hep. Şimdi bunlardan bahsetmek isterim sizlere...

Haberin Devamı

Kasımda aşk başkadır

HAVADA AŞK KOKUSU VAR

“Eğer beni sevmek istiyorsan sevgilim,

Sakın bundan kaçınma

Yoksa yürüyerek bitireceğim

Soğuk kasım yağmurunda.”

November Rain- Guns N’ Roses

Kasım ayı, serinlemiş hava ve aydınlığın keskin bir karışımı olduğu gibi iflah olmaz bir romantiğin, uzun süredir kayıp olan aşkı veya hiç tanışmadığı aşkları hakkında şiirler yazdıracak türden bir atmosferle çıkar karşımıza. İklim değişikliğinden önce getirdiği yağmurlarla, sıcak yaz ve soğuk kış arasındaki geçiş ayı idi. Bu yıl yağmuru çok göremedik ama yazdan kışa o ılıman geçişi hepimiz hissediyoruz. Havayla beraber bizler de değişiyor ve dönüşüyoruz. Her gün olduğu gibi. Yılın bu döneminde dışarı daha sık çıkıyoruz. Bence aşkı bulmak için. Aşk sadece iki kişi arasında paylaşılan bir duygu değildir. Aşk, herkes veya her konu üzerinden tezahür edebilir. Doğa aşkı, sanat aşkı, işimize duyduğumuz aşk, kendimize duyduğumuz aşk ve bu liste böyle uzar gider... Kasım ayı hiç şüphesiz romantizmin ayıdır. Adını bu aydan alan kasımpatıları, laleler ve yıldız çiçeklerinin yanı sıra kırmızı güllerin de açtığı zamandır. Bir insanın tanık olabileceği en büyülü çiçeklenmelerden birini getirir bize kasım. Sevdiklerinize taze bir buket çiçek almak ister misiniz? Kasım ayı onlara çiçekler, biraz çikolata ve el yazısıyla yazılmış bir mektubu kalbinizle birlikte verme zamanıdır.

Haberin Devamı

Kasımda aşk başkadır

KASIMIN KOKUSU DA BAŞKA

İlginç bir şekilde, eski Romalılar zamanında, şimdi kasım olarak bildiğimiz ay, onların takviminde dokuzuncu ay imiş ve novem, yani dokuz sayısının Latince karşılığı olarak adlandırılıyormuş. Günümüzde kullanılan İngilizce dahil birçok yabancı dilde de zaten kasım ayı ‘November, Novembre’ ve benzeri şekilde adlandırılmakta. Geçtiğimiz hafta yaşadığımız ay tutulması ve dolunayın ardından, biraz melankolik hissedebiliriz. Bu durum geçicidir. Yukarıda da yazdığım gibi bizler de gelmekte olan kış aylarına hem fiziken hem de mental olarak uyumlanıyoruz. O yüzden zaman zaman karamsar düşünce ve duygulara kapılabiliriz, normaldir; korkmayın. Ancak size şunu söylemek isterim; kasım ayına hayran olmak için hâlâ pek çok neden var. İster bu gerçeğe biraz ikna olmaya ihtiyacınız olsun, ister yılın sondan bir önceki ayına âşık olun, kasım ayının neden farklı olduğunu keşfetmek için etrafınızı biraz daha detaylıca inceleyin. İnanın bana hepimizin gönlünde ayrı bir yeri hak ediyor. Yağmurdan sonra toprağın kokusu, sonbaharın kalbinde doğanın eşsiz aroması, mevsimlik mumlar, enfes sonbahar yiyecekleri, elmalı turtadan bal kabağı tatlısına, şekerli mısırdan sonbahar yapraklarına kadar her şeyi kutlayan diğer kokulu ürünler olsun, kasım ayı sonbahar sezonunun muhteşem koku lezzetlerinden mümkün olduğunca fazlasını tatmak için ideal zaman.

Haberin Devamı

Kasımda aşk başkadır

KASIM EN GÜZEL BIRAKMA ZAMANI

Burada bahsettiğim bırakma, sevdiklerimizi, işimizi, sorumluluklarımızı bırakmak elbette değil. Bize yük olan her duyguyu, geçmişin yaralarını, bizi biz yaparken aslında yaralarımızı derinleştirmiş olan travmalarımızı bırakma ve tüm bunlardan sevgiyle özgürleşme zamanı. Birçoğunuzun “2020’den bu yana pandemi, ekonomik koşullar derken son üç yıl çok ağır geçti” dediğinizi duyar gibiyim. Gezegenin genelinde bu ağırlık fazlasıyla hissedildi. 2020 yılı hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak çoğumuzu derinden etkiledi. Pek çok hayatı altüst etti, derin kayıplara ve acılara neden oldu, insanlık tarihinin gidişatını belki de sonsuza dek şekillendirdi. O baş döndürücü zamanlarda çoğumuz bir fırtınada baygınlık geçirip aşağı yuvarlanırken, pek çok şey de öğrendik aslında yaşama dair. Hayatın bize sunulmuş bir hediye olduğunun farkına vardık mesela. Sağlık, en öncelikli konularımızdan biri haline geldi. O olmadıktan sonra geri kalan her şeyin boş olduğu gibi, belki de bildiğimiz ama gündelik akışta göz ardı ettiğimiz bir bilgiye aydık. Bu kasım ayında, eylemlerinizin ve düşüncelerinizin güvenli bir şekilde yollarınızı belirleyeceğinin farkına varın. Ve bırakın. Sadece bırakın. Yolunuzu kesen ya da aklınıza gelen her olumsuz şeye tutunmak zorunda değilsiniz. Sizi geride tutan ağırlığın azalmasıyla birlikte ilerleyebiliyor olmanın ne kadar özgürleştirici ve güzel bir şey olduğuna şaşıracaksınız.

Haberin Devamı

Kasımda aşk başkadır

BIRAKMA MEDİTASYONU

1.GEÇMİŞTE OLUP SİZİ HÂLÂ RAHATSIZ EDEN ŞEYLERİ BİR KÂĞIDA NOT EDİN

Düşüncelerinizi yazmak için bir boş kâğıt veya günlüğünüzü yanınıza alınız. Geçmişte olup sizi günümüzde halen rahatsız eden olay, durum ve olguları düşünün. Bunu biraz düşündükten sonra, sizde ciddi keder, öfke, üzüntü veya acı duygularına neden olan bu şeyleri yazın.

2. RAHAT BİR YER BULUN VE UZANIN

Rahat bir yerde boylu boyunca uzanın. Derin nefes alın, tüm vücudunuzu rahatlatın. Üç parçalı nefes veya alternatif burun deliği nefesi gibi pranayama olarak da adlandırdığımız bazı rahatlatıcı nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Daha önce hiç nefes egzersizi yapmadıysanız bunları değil, sadece burnunuzdan üç kez derin nefes alıp yine burnunuzdan bu nefesleri dışarı vermenizi öneririm. Kendinizi sakin ve rahat hissettiğinizden emin olunuz.

Haberin Devamı

3. NEGATİF DUYGULARINIZI DÖNÜŞTÜRÜN

Bu, öfkeyi, intikam duygularını, keder veya acı sancılarını ‘şimdi’ bırakmanın zamanıdır. Negatif duygularınızın her birini kırılmış, yıpranmış, kulpları eksik ve bantla bağlanmış valizler veya çantalar olarak hayal edin. O yıpranmış valiz ile çantaları ve onlarla birlikte acı veren duyguyu bıraktığınızı hayal edin. Duygusal bagajınızdan vazgeçtiğiniz için artık ne kadar hafif ve mutlu hissedeceğinizi hayal edin.

4. BİRKAÇ DAKİKA DERİN NEFES ALIN, VÜCUDUNUZDAKİ TÜM KASLARI GEVŞETİN

Kendinizi daha özgür ve engelsiz hissedip hissetmediğinize dikkat edin. Geride bıraktığınız valizlerle geleceğinizi önünüzde hayal edin. Geleceğinizin sağlıklı alışkanlıklar, fırsatlar ve vaatlerle dolu olduğunu görün ve bunu içselleştirerek fark edin. Şifa olsun! Sevgiyle...

 

Yazarın Tüm Yazıları