Yaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünDünya genelinde 30 ülkeden 9 bin 522 zeytinyağı ve bu zeytinyağlarını üreten yaklaşık 4 bin üreticiyi yıl boyunca katıldıkları uluslararası yarışmalarda elde ettikleri toplam ödüllere göre sıralayan "Evoo World Ranking" 2018 yılı sonuçları açıklandı.
#Sızma ZeytinyağlarıİNŞAATLAR temel kazılıp binanın kaymayacağı sağlam zemine ulaşıldıktan sonra başlar. Bunun için çeşitli teknik yönetmelikler vs vardır. İnşaat yapılacak yerin adeta gökyüzüne doğru temel atar gibi önce toprakla doldurulup sonra üzerine binaların kondurulduğunu ben hiç duymamıştım. Meğer öyle yapanlar da varmış. Amaç, araziyi deniz görecek seviyeye kadar toprakla yükseltip sonra üzerine deniz manzaralı konutlar kondurup satmak.
#İzmirKadın girişimci Bahar Alan'ın kurucusu olduğu zeytinyağı markası Nova Vera, Amerika'dan 4 ödülle döndü. Alan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, aldıkları ödüllerin Türkiye zeytinyağı sektörü için de önemli bir kazanım olarak gördüklerini kaydetti. Anılan yarışmaya 21 ülkeden 658 farklı zeytinyağı markası katıldı.
#Nova VeraKasım ayında yağan yağmur, zeytin ağaçlarının mineral rezervlerini doldurması için hayati önem taşıyor. Ziraat Mühendisi Mehmet Balcı, oluşumunu tamamlamış olan zeytinlere bir faydası olmayan yağışların, önümüzdeki sezon için çok faydalı olduğunu söyledi.
#ZeytinAsmalımescit’te bir sokağın yarısına yayılmış Fıccın. Beşiktaş’a da bir şube açmışlar ama kalite değişmemiş. Yıllar önce gittiğimde ne lezzetleri bulduysam, son ziyaretimde de aynılarını buldum. Bu başarının arkasında yatan; Leyla Hanım ve aile fertlerinin ne yapmak istediklerini iyi bilmeleri. Kendi damak zevklerine göre ve kendi kültürlerinden gelen, iyi bildikleri yemekleri yapıyorlar.
#Fıccın