Çinliler de Türk zeytinyağını tattı

Güncelleme Tarihi:

Çinliler de Türk zeytinyağını tattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2010 00:00

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin hedef Pazar olarak belirlediği, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şanghay kentinde 10-12 Kasım tarihleri arasında düzenlene fuarda gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Food & Hospitality in China 2010 Fuarı’nda ZZTK, üç günlük sürede standında Çin’in tanınan şeflerinden Leung Siu Wah tarafından hazırlanan Türk zeytin ve zeytinyağlarının kullanıldığı Çin mutfağı yemeklerini ziyaretçilere sundu. Çinli katılımcılar, Türk zeytinyağlıları büyük beğeniyle yedi. Çin’in 10 yıl önce 400 ton seviyesinde olan zeytinyağı tüketiminin 2010 yılında 12 bin tona ulaştığını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Eşbaşkanı Metin Ölken, “2012 yılında Çin’in zeytinyağı tüketiminin 65 bin tona ulaşması bekleniyor. Çin, zeytinyağını tanıdıkça seviyor. Bu büyük pazarda Türk zeytinyağının tanınması için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Bugün Çin pazarı için İspanyol ve İtalyan firmalarına göre Türk firmaları fiyat tutturmada zorluklar yaşıyor. Ancak, önümüzdeki 2-3 yıl sonra Türkiye’nin zeytinyağı rekoltesinde büyük artışlar olacak o zaman hem fiyat tutturabilir hale geleceğiz hem de bu Pazar devasa hale gelmiş olacak. O zaman Çin pazarında olabilmek için şimdiden çalışıyoruz” diye konuştu.

AYDIN YAĞINI BEĞENDİ

Haberin Devamı

Food & Hospitality in China 2010 Fuarı’nda artık geleneksel hale gelen bölgesel zeytin ve zeytinyağlarının tadımını gerçekleştirdiklerini anlatan Ölken “6 değişik bölgeden tadıma sunulan naturel sızma zeytinyağları için yapılan ankete katılan 300’den fazla ziyaretçi en çok Aydın’ı tercih ederken sırası ile Ayvalık, Gemlik, Akhisar, Mut ve Nizip naturel sızma zeytinyağları beğenildi. Çin’de sofralık zeytin tüketimi ise son derece düşük. Tadıma sunulan yeşil, siyah ve soslu zeytinler ve zeytin ezmeleri beğenilmekle beraber Çin halkının damak tadına uygun ürünlerin yaratılması durumunda tüketimin hızla artabileceği ziyaretçiler tarafından dile getirildi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!