Türk zeytinyağını Güney Kore sevdi

Güncelleme Tarihi:

Türk zeytinyağını Güney Kore sevdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

Kişi başına 20 bin dolar milli gelirle dünyanın en büyük 12. ekonomisi olan Güney Kore’de güçlenmek için harekete geçen zeytinyağı ihracatçıları, Seul Fuarı’nın yıldızı oldu.

Haberin Devamı

ZEYTİN ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Güney Kore’yi hedef pazar olarak belirledi. 50 milyon nüfusu ve 20 bin dolar kişi başı milli geliri ile dünyanın en büyük 12. ekonomik gücü olan Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Seoul Food & Hotel Fuarı’na katılan ZZTK, Japonlar’dan sonra Koreliler’in de Türk zeytinyağına ilgisini çekti. Tarihi bağlardan dolayı Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyleyen Koreliler, dört günlük fuar süresince ZZTK standını boş bırakmadı. Ziyaretçilere 5 ayrı bölgenin naturel sızma zeytinyağları, siyah ve yeşil zeytin ile zeytin ezmesi ve soslu yeşil zeytin sunulan fuarda, yapılan 464 anket sonucunda Akhisar bölgesi yüzde 33’le en beğenilen yağ oldu. ZZTK’nın düzenlediği iki seminerde Başkan Vekili Metin Ölken ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat’ın katılımcılara uygulamalı olarak yaptığı sunumlar da ilgi gördü.

KIZARTMA AĞIRLIKTA

Haberin Devamı

2005 yılında 30 bin ton zeytinyağı ithal eden Güney Kore’de raman 10 bin tona gerilerken, Türkiye’nin pazardan aldığı payın yüzde 3’ler civarında olduğunu kaydeden Komite Başkan Vekili Metin Ölken, sorunun Kore mutfak alışkanlıkları olduğunu belirlediklerini söyledi. Ölken, “Kore mutfağında kızartman ön planda. Sızma zeytinyağında istedikleri sonucu bulamamaları sonucu tüketim azalmış” dedi.

İSPANYA ÖNDE

Diğer Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi Kore’de zeytin tüketiminin yok denecek kadar az olduğunu belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Uygun, Güney Kore’nin yıllık zeytin ithalatının 1.500 ton civarında olduğunu, ülke olarak ise Güney Kore’ye ihracatımızın olmadığını, marketlerde yaptıkları incelemelerde raflarda çok çok az İspanya orijinli zeytin gördüklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!