Türkiye, Zeytin Konseyi’ne girecek zeytinlik korunacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Zeytin Konseyi’ne girecek zeytinlik korunacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 00:00

Türkiye’nin 1998’de çıktığı Uluslararası Zeytin Konseyi’ne yeniden üye olmasıyla ilgili şartlar uluslararası anlaşmaya bağlandı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması, Meclis’e gönderildi. Anlaşmayla naturel sızma zeytinyağları ve zeytin çeşitleri tek tek tanımlanıyor. Meclis’te gelecek dönem görüşülecek anlaşmayla Türkiye, zeytinciliğin her alanındaki planlamalara uluslararası düzeyde imza atmış olacak. Anlaşmaya göre Türkiye, zeytin üretiminin düzensiz olduğunu, özel zorluklar doğurduğunu kabul edecek ve genel ekonomik büyümeye katkı sağlamak gerekçesiyle zeytinliklere dokunmayacak. “Uluslararası Zeytin Kulübü” olarak bilinen konseye üye ülkeler, anlaşmayla, zeytinin Akdeniz diyetinin temel öğelerinden biri olduğunu kabul ediyor. Anlaşmaya göre, konseydeki ülkeler, zeytinciliğin modernleştirilmesi ve üretim kalitesinin iyileştirilmesi için araştırma-geliştirmeyi teşvik edecek, aralarında teknoloji transferi yapacak.

Haberin Devamı

Zeytin ve yağ çeşitleri

ANLAŞMADA kayıt altına alınan zeytinyağı ve zeytin özellikleri ise şöyle:
Naturel zeytinyağı: Sadece mekanik ve fiziksel araçlarla filtre etme ve yıkama dışında başka işlemden geçirilmeden edilir.
Naturel sızma: Oleik asit cinsinden serbest yağ asidi 100 gramda 0,8 gramı geçmez.
Naturel birinci: Oleik asit miktarı 100 gramda 2 gramdan fazla olamaz.
Naturel lampant: Oleik yağ asidi 100 gramda 3,3 gramdan fazla olamaz. İnsan tüketimi için rafine edilmesi gerekir.
Rafine: Naturel zeytinyağının rafine edilmesiyle yapılır. 100 gramda 0,3 gramdan fazla oleik asit içermez.
Riviera: Rafine ve naturel zeytinyağının karışımından oluşur. Oleik asidi 100 gramda 1 gramı geçemez.
Yeşil zeytin: Olgunlaşma dönemi sırasında renklenmeden önce hasat edilir. Rengi yeşilden saman sarısına değişebilir.
Rengi dönük zeytin: Olgunluğa ulaşmadan hasat edilir. Açık pembeden şarap kırmızısına veya kahverengiye değişebilir.
Siyah zeytin: Tam olgunken hasat edilir. Kızılımsı siyahtan menekşe siyahı, koyu menekşe, yeşilimsi siyah veya koyu kestaneye değişebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!