Sahaflar Çarşısı haberleri sayfasında Sahaflar Çarşısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 173 Sahaflar Çarşısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan KaynardağBAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun yoğun İstanbul programı başladı. Davutoğlu Sahaflar Çarşısı'nı gezdi. Çarşıda Dilmen Kitapevi'ne uğrayan Davutoğlu Mispardo'nun Bosphorus kitabı ve Devlet-i Aliye-i Osmaniye'nin Salnamesi'ni daha sonra almak üzere ayırdı.
#Başbakan DavutoğluBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlÜniversite hayatının vazgeçilmezi ve arkadaşlıkların başlama noktası olan fotokopiciler teknolojiye yenik düştü. İstanbul Üniversitesi çevresindeki esnafa göre artık sınıflarda öğrencilerin fotokopi notlarını alma oranı yüzde 20’ye kadar geriledi. Esnaf uzaktan eğitim nedeniyle dükkânını dönüştürmeyi düşünüyor. Onlara göre artık fotokopi ile sınavlara hazırlanılan son vize ve final dönemleri yaşanıyor.
#İstanbul Üniversitesiİstanbul'un Fatih ilçesinde Beyazıt'ta sembol haline gelen Hüseyin Avni Dede, 58 yıldır aynı çınar ağacının altında kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satıyor. Hüseyin Avni Dede hayat serüvenini anlatırken, “İlk sergimi açtığımda babamın kitaplarıyla başladım. Babam büyük bir tüccardı. Şiir uğruna işini kaybetti. Bu sırada da 2 tane yazlık, 2 tane kışlık ve 2 dükkanda kaybolmuştu. Böylelikle o 40 yaşında ceketiyle kaldı. Bunlar olduğunda ben 10 yaşındaydım ve ondan bir tecrübe edindim." ifadelerini kullandı.
#İstanbulBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLGeçen hafta İstanbul Bienali’nin tarihi yarımadadaki mekânlarında sergilenen eserleri görmek için yaptığım turda özellikle yolumu uzatarak Beyazıt Meydanı’nı dolaştım. Yeniden düzenlenen meydanda öğrencilik yıllarımın izlerini görmek, kişisel bir nostalji turu yapmaktı amacım.
#Hüseyin Avni Dede58 yıldır Beyazıt'ta bulunan Sahaflar Çarşısı'nın girişindeki çınarın altında, kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satan Hüseyin Avni Dede'nin ismi altında satış yaptığı çınara verildi. 375 yıllık çınar artık Hüseyin Avni Dede Çınarı olarak anılacak.
#İstanbul58 yıldır Beyazıt'ta bulunan Sahaflar Çarşısı'nın girişindeki çınarın altında, kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satan Hüseyin Avni Dede'nin ismi altında satış yaptığı çınara verildi. 375 yıllık çınar artık Hüseyin Avni Dede Çınarı olarak anılacak.
#İstanbul“Mazisi uzak asırların içinde kaybolmuş bütün şehirlerde, her yeni medeniyet eski medeniyetlerin enkazı üzerine ve bazen de tahrip edilerek kurulur” diyor yazar ‘İstanbul Yazıları’ adlı kitabında. Değişenle kalan arasındaki bağlantıyı saptayabilmek daha kolaydır böyle eserleri okuduğunuz zaman.
#Nahid Sırrı ÖrikFulya İbanoğlu, Filiz Dığıroğlu ve İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Sahaflar Kitabı-Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’, Sahaflar Çarşısı dışında mekân tutan yeni nesil sahafların hikâyelerini kayıt altına alıyor. Kitap, bu dükkânlardaki atmosferi ustaca bize aktarıyor.
#Fulya İbanoğluİnsanlık tarihi yazının bulunması ile bir kırılma noktası yaşamıştır. Mısır gibi uygarlıklarda ya da Çin gibi eski kültürlerde değişik materyaller üzerine ilk eserler yazılmaya başlanmıştır. İnsanların ortak kültürel ve dini mirası olan kutsal kitaplarda zamanla hayvan derisi ve benzer malzemelere yazılmakta iken kağıda yazılmıştır. Önceleri elle yazılarak çoğaltılan eserler, matbaanın buluşu ile daha seri ve daha çok sayıda basılır olmuştur. Bu bağlamda farklı kavram ve sözcükler de ortaya çıkmıştır. İşte ilgiyle okuyacağınız sahaf nedir, ne iş yapar, Türkiye'de kaç tane sahaflar çarşısı var, en büyük sahaf çarşıları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimKitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan Kaynardağİbrahim Manav, sahaflık alanında gösterdiği özveri dolayısıyla adını altın harflerle yazdırdı. Yok olmaya yüz tutan sahaflık mesleğinin öncüsü konumuna ulaşan İbrahim Manav, alanının son temsilcileri arasında yer almaya başladı. Peki, İbrahim Manav kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İbrahim ManavCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden Teoman Duralı'nın adının Zonguldak Filyos bölgesinde kavşak-tünel düzenlemesinin olduğu bölgeye verileceğini duyurdu. "Bundan sonra kültür, sanat ve eğitim alanlarına yoğunlaşmamız lazım ve yoğunlaşıyoruz" diyen Erdoğan, "2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan