Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci, bayramda büyük rağbet gören tatlı konusunda ‘merdiven altı’ uyarısı yaparak, “600-800 liralık baklavayı 100-200 liraya satan yerler var. En tehlikelisi, baklavanın şerbeti. Konulan şerbetin kaliteli olması gerekiyor aksi takdirde kanserojen olabiliyor” dedi.
#Ankara Pastacılar Tatlıcılar Ve Şekerciler Esnaf Odası“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkBazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.
#Dr. Ecz. Metin UyarHaziran ayında hem adet hem de ciroda yükselişe dikkat çeken Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Maliyet artışları söz konusuyken enflasyonla mücadele için kampanya yapmak kolay olmayabilir ama bizi asıl tedirgin eden, talepte bir azalma yaşanması. Nakliyecinin, bankaların, AVM’lerin devreye girmesiyle sezon başında başlatacağımız bir kampanya, enflasyona karşı ‘efsane cuma’ etkisi yaratabilir” dedi. Öncel’in talepteki düşüşün önüne geçmek adına yaptığı bu çağrıya markalar ve diğer sektörlerden destek geldi.
#AYDSıcak yaz ayları sokakta yaşayan sahipsiz hayvanları da oldukça fazla etkiliyor. HaySev Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt, sokak hayvanları için kapı önlerine bırakılacak bir kap suyun önemine dikkat çekerken, Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü ise parklarda hayvanlar için bulunan su kaplarına ‘izmarit ve çöp atılmaması’ çağrısında bulundu.
#Şafak YeşilyurtBayrampaşa'da, 2 bini aşkın işletmenin yer aldığı Mega Center kuru gıda halinde toptan et satışı yapılan işletmelerin bulunduğu bölümünde, et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı görüldü. İstanbul'daki birçok işletme ve kasabın et ürünü temin ettiği toptancılarda, çalışanların büyük bir kısmının ise bone, eldiven, önlük ya da çizme kullanmaması dikkat çekti. Mega Center İşletme Yönetimi Müdürü Kenan Yüzbaşı, "Yönetim olarak et satışı yapanlardan biz de şikayetçi ve rahatsızız. Sebebi de şu; burası yapılırken kuru gıda alım satım ve depolama yeri olarak yapılmış. Hem halk sağlığı açısından, hem temizlik açısından burada et satışı yapılması tamamen sağlıksız" dedi.
#Et HaliKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#TostAlmanya’da kabine, Noel tatili öncesindeki son oturumunda beslenme stratejisini ele aldı. Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir tarafından tanıtılan beslenme stratejisine göre, daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, gıdanın ödenebilir olması öngörülüyor.
#AlmanyaNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkKocaeli’de düzenlenen 'Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı'na katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Kocaeli için kent tarımı yapılabilir. İstanbul’a Türkiye’de yetişen sebze ve meyvenin yüzde 25’i gidiyor. 76 ilden gidiyor ve 270 bin kamyonla taşınıyor. Bu kamyonlar 140 milyon kilometre yol kat ediyor ve 117 bin ton karbondioksit salıyor. Kocaeli’nin İstanbul için tarım üretimi yapması ve bunu incelemesi gerekir" dedi.
#Vahit Kirişci