Krampa magnezyum, toksine karşı spirulina

Bazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.

Haberin Devamı

Krampa magnezyum, toksine karşı spirulina
Vitamin ve gıda takviyeleri birçok sağlık sorununa engel olabilir. Vücuttaki ödemden kurtulmak için hatta vajinal enfeksiyonlara karşı vitaminlerden faydalanabiliriz.

Vitamin takviyeleri artık hayatımızın bir parçası. Yılın her döneminde vitaminlere ihtiyacımız var. Peki, yaz mevsiminde özellikle hangi vitaminlere ve gıda takviyelerine yönelmeliyiz? Örneğin henüz tatile gitmediyseniz ve sahilde daha formda dolaşmak istiyorsanız ananas meyvesinin içeriğinde bulunan bromelain’in ödem giderici etkisinden yararlanabilirsiniz. Halihazırda tatildeyseniz tatil boyunca sağlıklı yaşama ne kadar dikkat ettiğinizi kendinize sorun. Cevabınız “İpin ucunu biraz kaçırdım” şeklindeyse, örneğin alkol tüketimini arttırdıysanız iyi bir detoks şart! Berberin ve silimarin (devedikeni) gibi karaciğer dostu takviyelerle detoksa başlayabilirsiniz. Ayrıca yaz ayları boyunca denize giriyoruz ve deniz ürünleri tüketimimiz artıyor. Bu durum vücudumuza birçok toksinin girme ihtimalini de beraberinde getiriyor. Toksinlerin vücudunuzdan temizlenebilmesi için süper besinler spirulina ve klorella takviyelerini kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kramplara magnezyum

Yazın artan alkol ve sağlıksız besin tüketimi magnezyumun vücuttan daha çok atılmasına yol açar. Bu ihtiyacınızı gidermek yüzerken karşılaştığınız kramplara karşı da etkili bir çözüm olacak. Magnezyum, D vitamininin aktif formuna dönüşümünde kilit rol oynayan bir mineral olduğu için onu tüm yıl olduğu gibi yazın da hayatımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Dr. Mustafa Kalkan şaşıracağınız bir bilgi paylaşıyor: “Yazın D vitamini alın.” Çoğu kişi ‘Yazın D vitamini almama gerek yok’ diye düşünse de durum sanıldığı gibi değil. D vitamininin yarı ömrü üç hafta. Yani düzenli olarak kullanmadığınız sürece düşmeye mahkûm. İdeal seviyede (50 ng/ml ve üzerinde) tutmak, yaz ayları da dahil olmak üzere D vitamini takviyesini ihmal etmemek gerek. Güneşle sentezlenen D vitamini bunun yanında çok az miktarda kalıyor. Ayrıca vücudunuzda D vitamini aktif formuna dönüşemiyor olabilir. Güneşle sentezlenen D vitamini önce karaciğerinizde, ardından da böbreklerinizde aktifleşiyor. Eğer karaciğer veya böbrekleriniz bu dönüşümü doğru şekilde yapamıyorsa, yaz aylarında güneşlenmenize rağmen ciddi bir D vitamini eksikliğiniz olabilir. Güneşlendikten sonra hemen duş almak da bu sentezin azalmasına sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar dikkat!

Yaz mevsimi kadınlarda vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu açısından bir risk oluşturur. Havuz, ortak tuvalet kullanımı, mayo ve bikinilerle ıslak şekilde beklemek gibi sebepler vajinal asitlik dengesini bozarak düşman bakterilerin üremesine sebep olur. Kadınların vücudundaki dost bakterilerin yüzde 9’u vajinada bulunuyor. Bu dost bakterileri desteklemek enfeksiyonlara yakalanma sıklığını azaltabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak içinse turna yemişi diye bildiğimiz cranberry ekstresini koruyucu amaçla tatiliniz boyunca kullanabilirsiniz. Bu idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan E. coli bakterisinin idrar yoluna yapışmasını engelleyerek enfeksiyona karşı koruyucu etki oluşturabilir.

Haberin Devamı

Turistik diyare

Yazın en sık karşılaşılan sorunlardan biri de ‘turist diyaresi’dir (ishali). Sıcakta bekleyen soğuk mezeler ve et ürünleri, tatil mekânlarında hijyen kurallarına dikkat edilmeden hazırlanan yiyecekler gibi faktörlerin yanı sıra şehir değiştirmek bile floranızı etkileyerek turistik diyareye yol açabilir. Bu noktada tatile çıkarken çantanızda Saccharomyces cerevisia mayası içeren bir probiyotik bulundurmak diyareyi hızlı kesmek açısından işe yarar.

Yazarın Tüm Yazıları