Kızarmış çıtır çıtır tostu, yumuşacık sandvici...

Güncelleme Tarihi:

Kızarmış çıtır çıtır tostu, yumuşacık sandvici...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 07:00

Tarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...

Haberin Devamı

Un, su ve mayayla yoğrulan o güzel hamur ısıyla birleşince ortaya soframızın baş tacı ekmek çıkıyor. Geçmişi en az 30 bin yıl öncesine dayanan bu besleyici ve doyurucu lezzet, insanlık tarihinin en temel gıda maddelerinden...  Bilinen ilk ekmekler tahıl ve su kullanılarak yapılmış. Hikâyeye göre insanlar ateşin bulunuşunun ardından, suyla ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pişirerek tüketmeye başlamışlar. 

Tahılları öğütme tekniğinin ilk haliyse Romalılar tarafından icat edilmiş. Bu teknikte tahıllar, iki taşın arasında ezilerek öğütülmüş. Mayalı ekmeğin de yine tarihöncesi çağlarda bulunduğu düşünülüyor ancak ilk kesin kanıtlar Mısır’da ortaya çıkmış. Maya için bir gün önceki hamurdan bir parça ayırıp saklanması ve bu parçanın ertesi günkü ekmeği mayalamak için kullanılmasıyla günümüzdeki ekşi hamur tekniği geliştirilmiş.

Beslenme uzmanı ve diyetisyen yazarımız Berrin Yiğit, doğru malzemeden üretilmiş kaliteli ekmeğin tüketilmesini öneriyor:
“Metabolizmamız ve enerji üretimimiz için kesinlikle gerekli bir besin ekmek... Bilimsel veriler de bunu destekliyor. Özellikle ekşi mayalı tam buğday ekmeği, çavdar, karabuğday veya siyez gibi alternatifleri tavsiye ederim. Her yemeğin yanında değil ama kahvaltıda 1 veya 2 dilim, yine ikindide 1 dilim olabilir. Bir sebze yemeğinin yanında 1 dilim ekmek de hem kişinin kendini enerjik ve iyi hissetmesine hem de kilo yönetimine büyük fayda sağlar.” Yiğit, bağırsak florasının düzenlenmesinde de ekşi mayalı ekmeklerin çok destekleyici olduğunu anlatıyor. Ancak mantı veya makarna gibi yemeklerin yanında yemenin veya her şeyi ekmek arası tüketmenin yanlış olduğuna da dikkat çekiyor: “Bu sağlıksız ve dengesiz bir beslenme modeli. Ölçülere dikkat edilmesi lazım.”

DOĞRUSUNU SEÇMEK ÖNEMLİ

Ekmeğin kolay ulaşılır olması kullanım alanlarını da arttırıyor elbette. Hızlı ve pratik tüketime uygun sandviç, hamburger, tost gibi kendi kültürlerini yaratan lezzetler hazırlayabiliyoruz. Çeşitli ekmek türleriyle yapılabilen ve içeriğine göre farklı isimler alan sandviçlerde ekmek yalnızca besin değeri katmakla kalmıyor, lezzete de etki ediyor. Ekmeği doğru seçmek ve doğru lezzetleri bir arada kullanmak burada önem kazanıyor.  

30 yılı aşkın bir süredir güvenilir alışveriş için tercih edilen  Metro Türkiye, raflarına kendi markası Metro Chef  altında çıkardığı artizan ekmek çeşitlerini de ekledi. 

Metro Chef markasının bu yeni ürünleri arasında iki farklı boyutta susamlı hamburger ekmeği, susamlı sandviç ekmeği ve tost ekmeği var. Yumuşak yapıda el yapımı ekmekleri, Metro Türkiye’nin şarküteri ve peynir çeşitleriyle eşleştirerek soslarla tatlandırmak, zevkinizi yansıtan sokak lezzetleri hazırlamak, kendi tariflerinizi oluşturmak pratik bir öğün için hem kolay hem de nefis bir seçenek.

HIZLI BİR SANDVİÇ İÇİN

Yüksek protein içeren Metro Chef markalı füme işlenmiş et çeşitleri, doyurucu bir sandviç için güzel bir alternatif. Somon füme, burger etleri, hazır meze çeşitleri, cheddar, mozzarella, danish blue, İzmir tulum, Boğatepe gravyeri gibi yerli ve yabancı peynir çeşitleri, Rioba trüflü mayonez ve chipotle sosu gibi pek çok seçenek var. Metro Chef markalı dana ve hindi hamburger köfte kullanabilir; incir, kızılcık, trüflü bal ve ceviz sos, Rioba barbekü ve ranch sos gibi çeşitlerle de ekmeklere farklı lezzet kombinasyonları oluşturabilirsiniz. Hızlı ve pratik sokak lezzetlerinize uyum sağlayacak, sadece kızartarak dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz Metro Chef kokoreç, cheddar toplarından elma dilim ve kıvırcık patates, tatlı patates, mozzarella çubukları gibi çeşitli eşlikçilerle de tabakları tamamlayabilirsiniz.

GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN PRATİK TARİFLER
HAMBURGER

Kızarmış çıtır çıtır tostu, yumuşacık sandvici...


NE LAZIM?

* 1 hamburger ekmeği

* 1 kıvırcık kuzu burger eti

* 1 dilim cheddar peyniri

* 15 gr Rioba ranch sos

* Yedikule marulu, domates, mor soğan, salatalık turşusu

NASIL YAPARIM?
* Burger ekmeğini 2’ye kesip iç taraflarını ızgarada ısıtın. Ranch sosu iki tarafına da sürün. 

* Burger etini ızgarada pişirin. Burger peynirini etin üzerine koyun ve eti 180 derece önceden ısıtılmış fırında 3 dakika tutup peynirleri eritin.  

* Soslanan burger ekmeğinin alt kısmına marulu, dilimlenmiş soğanı, üzerine doğranmış turşuyu ve eti yerleştirin. Üzerine de domatesi koyun.

* Burger ekmeğinin üst kısmıyla burgeri tamamlayın. Kızarmış patateslerle sunun.

CLUB SANDVİÇ

Kızarmış çıtır çıtır tostu, yumuşacık sandvici...


NE LAZIM?

* 3 dilim tost ekmeği

* 1 dilim tavuk göğüs eti 

* 2 yumurta 

* 1 dilim tost peyniri

* 1 salatalık 

* 1 domates

* 5 gr roka

* 20 gr mayonez

* Tuz 

* Karabiber

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Tost ekmeklerini ızgarada kızartın. Kızarınca üzerlerine mayonez sürün. 

* Göğüs etini tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ızgarada pişirin. 

* Tavuğun üzerine dilimli tost peynirini koyun ve 180 derece fırında 3 dakika eritin. 

* Yağladığınız (tereyağı veya zeytinyağı olabilir) bir tavada yumurtayı göz şeklinde pişirin. Salatalık ve domatesleri dilimleyin. ◊ Her bir ekmek diliminin üzerine sırasıyla roka, ızgara tavuk, göz yumurta, domates ve salatalıkları dizerek 3 dilim ekmekle kat kat bir sandviç hazırlayın. Sandviçi çaprazdaki iki ucundan kesip üst üste koyun ve bir kürdanla tutturarak servis edin. 

FÜME ANTRİKOTLU SOĞUK SANDVİÇ

Kızarmış çıtır çıtır tostu, yumuşacık sandvici...


NE LAZIM?

* 1 sandviç ekmeği

* 50 gr füme antrikot

* 30 gr labne peyniri

* 5 gr roka

* 100 gr dilim kaşar peyniri  

* 10 gr kornişon turşu 

NASIL YAPARIM?

* Sandviç ekmeğini ikiye bölün. Labne peynirini sandviç ekmeğinin iç kısmına sürün. 

* Sırasıyla dilimlenmiş kaşar peyniri, füme antrikot eti, turşu ve roka koyarak servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!